Prosty syntezator do nauki i na scenę
|
01.04.2018, 16:52,
|
||||
|
Prosty syntezator do nauki i na scenę
Witajcie,
jestem pianistą i aktualnie biorę udział praktycznie tylko w projektach akustycznych, tak też będzie i w najbliższym czasie. Czasem jednak zdarza się, że przydałoby mi się jakieś syntetyczne brzmienie jak lead, pad, czy jakieś dźwięki - efekty. Aktualnie posiadam Korga SV - i zasadniczo nie potrzebuję nic więcej. Chciałbym jednak trochę dla zabawy i inspiracji nauczyć się grać na syntezatorze. Nie interesują mnie zanadto gotowe rozwiązania, chciałbym zrozumieć zasadę działania poszczególnych modulacji i efektów, tak, ażebym w pierwszej kolejności wiedział jaki efekt chcę uzyskać, a później dopiero kręcił suwakami i gałkami. Wiem, że nie jest tu ceniona za bardzo Yamaha Reface CS - jednak miałem okazję ostatnio się nico tym instrumentem pobawić i wydaje mi się, że to jest instrument zbliżony do moich potrzeb. Stosunkowo prosty i przejrzysty. Fakt, mała klawiatura to trochę mankament, choć instrument zmieści się w plecaku na wycieczce do parku... ![]() Nie interesuje mnie granie na tym w mieszkaniu przy laptopie, to ma być (jak się nauczę oczywiście dobrze obsługiwać) na scenę (także bez laptopa, jestem sceptykiem takich rozwiązań ![]() Co do budżetu myślę, że 2,500 w zupełności wystarczy na poszukiwany model, choć oczywiście nie mam nic przeciwko, jeśli uznacie, że instrument za 500 złotych spełni moje oczekiwania ![]() Nie jestem zaznajomiony zanadto z historią syntezatorów ani z literaturą obowiązkową nurtu. Najdalej w tę stronę moje ucho sięga do fusion, electric jazz i popu z lat 80/90, ale niezobowiązująco... Więc może nie będzie najlepszym rozwiązaniem kupowanie instrumentu, brzmienie którego jest kojarzone z poprzednią epoką?... Będę wdzięczny za wszelkiego typu sugestie co do modelu, pozdrawiam! |
|||
02.04.2018, 07:09,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.04.2018, 07:25 przez Valtari.)
|
||||
|
RE: Prosty syntezator do nauki i na scenę
Witaj.
Na prawdę jesteś w stanie jako pianista zaakceptować klawisze w Reface ? ![]() Może zainteresowało by Ciebie coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=QPEq2gd7CuY https://www.youtube.com/watch?v=xBGRuhSJCh4 Pełne klawisze i duży wyświetlacz który pokaże Ci jak zmieniają się parametry. A tutaj inna propozycja http://www.muzykuj.com/testy/instrumenty...age-2.html Pozdrawiam |
|||
21.06.2018, 18:34,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.06.2018, 18:34 przez Valtari.)
|
||||
|
W tym Korgu Krossie klawiatura co prawda pełnowymiarowa (prawie
![]() ![]() Widocznie jest to odpowiedź na zapotrzebowanie rynkowe, a na nim co raz mniej jest grających muzyków a co raz więcej "naciskaczy klawiszy" ![]() |
|||
25.08.2019, 13:16,
|
||||
|
Wracam po małej przerwie
![]() Do Deepmind'a miałem dwa podejścia na Bokserskiej w Wawie, oba nieudane raczej, ten instrument mnie przerasta. W oko wpadł mi zaś KingKorg, wydaje mi się, że jest to instrument na moje siły i aktualne umiejętności. Słyszałem jednak opinie, że jest to instrument zwyczajnie kiepski i przeceniony...? UltraNova zdaje się być korzystną opcją finansowo, choć nie wydaje się taki łatwy, a przynajmniej na początku. (proszę nie wywracać oczami i mrukać: "wygodniś", to Korg SV mnie do tego przyzwyczaił... ![]() Jakieś jeszcze propozycje jawią się na horyzoncie? |
|||
26.08.2019, 14:05,
|
||||
|
pwa, a o KingKorgu jakie masz zdanie?
|
|||
23.09.2019, 00:52,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.09.2019, 00:54 przez Krzysztoff.)
|
||||
|
Witam na forum, gdyż to mój pierwszy post
![]() Postanowiłem dołączyć się tutaj, żeby nie tworzyć nowego wątku. Chciałbym kupić swój pierwszy synth, po przeszukaniu internetu znalazłem dwa interesujące mnie modele: -wspomniany już tu wcześniej Yamaha Reface CS -Roland Gaia SH-01 Bardzo spodobało mi się brzmienie Yamahy w próbkach znalezionych na YT - https://www.youtube.com/watch?v=-03Hd0MBgQY , jednak mam świadomość, że dużo większe możliwości ma Roland. Czy to, co słychać w powyższym linku, to bardziej kwestia ustawień i modulacji, czy brzmienia samego instrumentu? Czy uda się takie brzmienie osiągnąć na Rolandzie? Chciałbym też uzyskać charakterystyczny g-funkowy pisk, tak jak tutaj 0:36 https://www.youtube.com/watch?v=W4VTq0sa9yg . Czy w Rolandzie jest funkcja przełączania oktaw klawiatury? Ma taki sam zakres jak w Yamasze, ale zależy mi na niedziecięcym rozmiarze klawiszy ![]() Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź. Jeśli macie pomysł, jaki synth do kwoty 1500zł można jeszcze wziąć pod uwagę, to proszę pisać! ![]() Pozdrawiam, Krzysztof |
|||
23.09.2019, 09:14,
|
||||
|
Zwróć uwagę na polifonię: Yamaha tylko 8 głosów a Roland 64 więc swobodnie można grać wielogłosowo.
Roland to również wirtualny analog z pełna klawiaturą i chyba większymi możliwościami kreowania dźwięku. Technicznie wszystko przemawia na jego korzyść. Brzmienie jakie podałeś nie będzie w nim problemem. Roland ma również większe wsparcie jeśli chodzi o darmowe ale profesjonalne brzmienia gdzie na stronie http://axial.roland.com są dostępne. Są tam też dema do przesłuchania więc posłuchaj i może to pomoże ci podjąć decyzję.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
23.09.2019, 13:17,
|
||||
|
Dziękuję
![]() |
|||
12.03.2021, 21:30,
|
||||
|
W grudniu '19 zakupiłem KingKorga z drugiej ręki, i muszę przyznać, że był to wspaniały krok! Bardzo duże możliwości instrumentu, bardzo intuicyjna i natychmiastowa obsługa, bardzo dużo się dzięki niemu nauczyłem, a po zakolegowaniu go z paroma stereofonicznymi efektami gitarowymi... Niewiele więcej potrzeba!
Używałem go głównie do improwizowanej muzyki elektronicznej (live) i sprawdzał się świetnie. Targałem go również jako "górka" na wesółkach, nawet ukręciłem na nim akordeon, który "dawał radę...", więc... ![]() P.S. Lampa była odpalana baaardzo często... ![]() |
|||
12.03.2021, 21:49,
|
||||
|
Jakich efektów używasz ?
|
|||
12.03.2021, 22:31,
|
||||
|
Miałem okazję podpiąć go pod Cathedrala Electro-Harmonic'sa (nie porwał mnie) i pod Big Sky'a Strymona (a ten i owszem). Jeśli chodzi o delay to tylko TimeFactor'a (i również on). Bądź co bądź można też łączyć je z pokładowymi efektami, co daje spore możliwości.
W przypływie gotówki nastawiam się na kupno BigSky'a lub Eventide Space, a jeśli chodzi o delay to z tych samych firm; Timeline lub TimeFactor (z tego co pamiętam, to Eventide'y mają jeden kontroler więcej. Oba natomiast mają przełącznik poziomu wejściowego, są stereofoniczne i mogą być sterowane po midi. |
|||
12.03.2021, 22:38,
|
||||
|
A o najnowszym Strymon NightSky myślałeś ? Ma sequencer krokowy.
https://www.youtube.com/watch?v=PkeZV_LVpMk |
|||
12.03.2021, 22:56,
|
||||
|
Aha! Myślałem, że te przyciski są tylko do presetów! Fajna zabawka, jednak ma o wiele mniej kontrolerów niż wyżej wymienione przeze mnie.
Ja gram dużo improwizowanej muzyki, dlatego tak cenię sobie natychmiastowy dostęp do wielu parametrów, a druga sprawa jest taka, że są to już takiej klasy jakościowej urządzenia, że chciałbym je używać do produkcji muzyki ![]() A co do sequencera. Ośmiokrokowy sekwencer mam też w KingKorgu, za to to marzy mi się Polyend SEQ, z tych samych co wyżej powodów... ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|