Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roland F-20 vs FP30 - jakie istotne różnice?
21.09.2019, 18:56,
Roland F-20 vs FP30 - jakie istotne różnice?
Witam,
Kiedyś, dawno temu uczyłem się gry na fortepianie. Dziś chciałbym do tego powrócić. Jestem nauczony gry na instrumentach akustycznych, w szkole muzycznej zabijaliśmy się, by dorwać salkę ze Steinwayem Smile Wiem jak wygląda różnica gry na fortepianie, pianinie, rozwalonym fortepianie i jeszcze gorszym pianinie. Niemniej wszystkie dotychczasowe instrumenty to były żywe akustyki.
Zainteresowały mnie w zasadzie dwa modele Rolanda:
- starszy F-20 - dość dobre ceny używanych egzemplarzy wraz z postumentem i pedałem
- nowy FP30 - kilka stów drożej a pozostałymi akcesoriami dwa razy drożej.
Jak już wspomniałem, zależy mi na zdrowym kompromisie ceny do wrażeń z gry dla osoby, która do tej pory miała do czynienia i uczyła się gry wyłącznie na klasycznym instrumencie. W grę wchodzi jeszcze Yamaha P115/125, ale czytam, że klawiatura zbyt miękka, cokolwiek to znaczy. Roland za to oferuje lepszą klawiaturę i jest też instrumentem bardziej popularnym, toteż wybór na rynku jest większy. Gdyby się ograniczyć do Rolanda, to czy FP30 rzeczywiście jest tak rewolucyjny w stosunku do poprzednika, że warto dopłacić?
Użytkowanie prywatne, hobbystyczne, jednak "skażone" prawdziwą klawiaturą młoteczkową i akustyką.

Odpowiedz
21.09.2019, 21:26,
RE: Roland F-20 vs FP30 - jakie istotne różnice?
Myślę, że w kwestii Yamaha/Roland i ewentualnie Kawai to modele takie jak właśnie FP-30 czy P-125/P-115 spokojnie znajdziesz w sensownych sklepach muzycznych żeby je ograć i sprawdzić jak te klawiatury leżą pod palcami. Jednocześnie przekonasz się jak to brzmi na słuchawkach, na własnych głośnikach... warto samemu się przekonać, bo instrumenty brzmią zupełnie inaczej.

Co do F-20 i FP-30, to dotykałem i jednego i drugiego niestety nie stały obok siebie a i FP-30 dorwałem sporo później i w innym miejscu. Z tego co pamiętam, to klawiatura w FP-30 nieco twardsza i chyba ciut bardziej było czuć wymyk. Nagłośnienie też jakby lepsze, mimo że F-20 ma obudowę nie plastikową, a z płyty. W F-20 głośniki są z tyłu, więc trudno to dobrze ustawić, żeby dobrze słyszeć, bo albo grają zupełnie nie w stronę grającego albo grają w ścianę. W FP-30 grają w dół więc jeśli tylko nie postawisz instrumentu na stole to powinieneś nieźle się słyszeć nawet jeśli dźwięk jest częściowo odbity od podłogi. Ogólnie nagłośnienie i cały model uważany za bardzo udany. Myślisz o listwie trójpedałowej? Bo w zestawie z samym FP-30 masz tylko nienajlepszy sustain on-off, do F-20 dodawali porządny DP-10 (który można dokupić do FP-30), za to F-20 nie miał opcji trójpedału w ogóle. FP-30 ma też wyjście MIDI co prawda tylko przez USB, ma też bluetooth.

Myślę, że Rychubil doda jeszcze parę słów lub skoryguje moje myśli jako użytkownik FP-30.

Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
Odpowiedz
21.09.2019, 22:08,
Co do pedałów, nie mam ciśnienia na zestaw trzech, tego się w zasadzie w grze amatorskiej hobbystycznej nie używa a przynajmniej nie warto do tego zbyt wiele dopłacać. Co innego fajny pedał sustain z podobnym skokiem jak w akustyku, tak dla poprawy samopoczucia. Czytam, że FP-30 ma lepszą repetycję dzięki wymykowi, który teoretycznie też powinien być w f-20, ale ponoć jest tam niewyczuwalny. Spotkałem się też z opinią, by wymyku nie fetyszyzować.

Nie ma wątpliwości, że żaden z omawianych modeli nie zastąpi akustycznego instrumentu i zawsze będzie to szok. Niemniej generalnie chodzi mi o jego złagodzenie w rozsądnej kwocie. Bym siadał do niego z przyjemnością a nie balastem wyrzuconych pieniędzy. Reasumując: da się na tym zagrać poprawnie technicznie i melodycznie np etiudę rewolucyjną?

Odpowiedz
22.09.2019, 12:57, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.09.2019, 12:58 przez andrz6.)
Mam taki projekt na zimę, że chciałbym na tym zagrać koncert fortepianowy KV 467 Mozarta część Andante. Jest to technicznie stosunkowo łatwy utwór. Koncert na fortepian z podkładem orkiestrowym w tle. Zastanawiam się, czy taki podkład w ogóle gdzieś jest. Mam na myśli to: https://www.youtube.com/watch?v=df-eLzao63I

Odpowiedz
22.09.2019, 20:06,
Witam Smile

(21.09.2019, 22:08)andrz6 napisał(a): Czytam, że FP-30 ma lepszą repetycję dzięki wymykowi, który teoretycznie też powinien być w f-20, ale ponoć jest tam niewyczuwalny. Spotkałem się też z opinią, by wymyku nie fetyszyzować.

Akcja klawiatury "PHA-4 Standard" w FP-30 oraz w FP-10 moim zdaniem nie ma lepszej repetycji od klawiatury "Feel-G" w F-20. Co innego klawiatura "PHA-4 Concert" ale to inna, wiele wyższa półka instrumentów.
PHA-4 Standard ma owszem przyjemniejszą akcję i poczucie kontroli dynamiki, zwłaszcza w spokojnym stylu gry, kiedy ważna jest kontrola jej gradacji ale jeśli chodzi o szybkość, to akcja klawiatury Feel-G w tym sensie może być lepsza. Piszę "może", ponieważ też dawno jej nie ogrywałem. Ktoś tu na forum (pawelsz albo Garit?) ma czy miał Rolanda FP-50 czy FP-80 z klawiaturą Feel-G i ją chwalił.
Słusznie więc zauważasz, że nie ma co zbytnio wywyższać wymyku, zwłaszcza kiedy spowalnia on akcję klawiatury więc w twoim przypadku możliwe, że lepszym wyborem byłby model F-20.

(21.09.2019, 22:08)andrz6 napisał(a): Reasumując: da się na tym zagrać poprawnie technicznie i melodycznie np etiudę rewolucyjną?

Moim zdaniem nie zagrasz zbyt szybko "rewolucyjnej" na FP-30. Na F-20 może wyjść to lepiej ale warto byłoby to sprawdzić. Jest jeszcze obecnie na rynku kilka modeli Rolandów z tą akcją (Feel-G) więc polecam dokładnie to zbadać.

Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
Odpowiedz
22.09.2019, 20:29,
Miałem FP-80 z Ivory Feel ale to była Ivory Feel-S bazująca na PHA III, a to zmienia postać rzeczy. Chwaliłem przy wyborze w porównaniu z Ivory Feel-G w FP-50, mogę powiedzieć, że wersja G na pewno była lżejsza od S, ale IV Standard też będzie. W odpowiednim wątku opisuję swoje wrażenia niedługo po zakupie. Końcem końców zmieniłem piano na inne i nie żałuję, bo ta konkretna klawiatura będąc nawet cięższą jest ciut szybsza i co najważniejsze przyjazna dla moich rąk.

Generalnie jeśli mówimy tu o graniu takich rzeczy jak np. etiuda rewolucyjna, to Twoje ręce najwięcej Ci powiedzą, gdy zagrają na instrumencie z danym typem klawiatury, najlepiej ogrywać instrument wiele razy. Szybki zakup bywa nietrafiony o czym się przekonałem, choć FP-80 to był naprawdę porządny i piękny instrument.

Odpowiedz
23.09.2019, 09:17,
Niestety w mojej okolicy nie ma porządnego sklepu muzycznego, gdzie można sobie te instrumenty ograć i porównać. Pozostaje mi bazować na recenzjach, opisach i Waszych cennych radach. Mam też przeczucie, że po 20 latach lepiej będzie zacząć od lżejszej klawiatury, czyli F-20. Boję się właśnie, że FP-30 może się okazać zbyt ciężka dla zastałych palców wieloletniego niegrania.

Odpowiedz
23.09.2019, 10:35,
Taki sposób wyboru bez osobistego ogrania, może doprowadzić do zakupu instrumentu który nie koniecznie będzie najlepszy dla Ciebie. Zdaje się że priorytetem jest dla Ciebie klawiatura, więc tu nie można odpuścić i absolutnie trzeba zorganizować wypad gdzieś dalej w sprzyjającym dla Ciebie czasie. Dorzuciłbym konkurenta w postaci Kawai ES110.

Odpowiedz
23.09.2019, 12:08,
Brałem pod uwagę Kawai, niestety jest on nawet używany zbyt drogi i dość rzadko występuje. A może na tym forum jest jakiś bazarek, gdzie użytkownicy oferują swoje instrumenty?

Odpowiedz
23.09.2019, 21:21,
Niestety nie mamy tu żadnego bazarku muzycznego. Najlepiej jak radzi Valtari i Ja również tak radzę - pojechać nswet gdzieś dalej, do porządnego sklepu muzycznego i samemu ograć kilka instrumentów i na podstawie własnych odczuć dokonac decyzji a nie decydować się na zakup po cudzych opiniach, co się może skończyć zwrotem instrumentu.

Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
Odpowiedz
24.09.2019, 18:06,
Dopytam jeszcze o FP-10, bo właśnie wpadł mi przed oczy jako tańsza alternatywa dla FP-30. Czy ktoś z Was miał z nim już do czynienia? Czy jego klawiatura, jak mówią recenzje, jest rzeczywiście taka sama jak w FP-30?

Odpowiedz
24.09.2019, 18:23,
(24.09.2019, 18:06)andrz6 napisał(a): Dopytam jeszcze o FP-10, ... Czy ktoś z Was miał z nim już do czynienia?

Zapytaj kolegi Qaroll - On go właśnie kupił i bardzo chwali a sporo pianin i to nawet dość drogich, przetoczyło się przez jego ręce.

(24.09.2019, 18:06)andrz6 napisał(a): Czy jego klawiatura, jak mówią recenzje, jest rzeczywiście taka sama jak w FP-30?

Jest taka sama, bo grałem na nim jakiś czas temu w sklepie.
Jeśli dopniesz do niego tablet, to masz praktycznie te same brzmienia co w FP-30 a różnica pozostaje jedynie taka, że głośniki są bardziej ciche od tych w FP-30 ale wg opini kolegi Qaroll, na domowe warunki zupełnie wystarczające.

Odpowiedz
24.09.2019, 20:02,
Tak więc wybór chyba pada na FP-10. To chyba najlepszy stosunek ceny do jakości, z tego co się zorientowałem to w tej chwili w cenie 1700 zł próżno szukać czegoś podobnego. Mi zależy przede wszystkim na dobrej klawiaturze i realistycznym brzmieniu fortepianowym. Pozostałe brzmienia mnie raczej nie interesują. Statyw wykonam sobie sam, pozostaje tylko dokupić pedał sustain i tu też pytanie: oryginalny z Rolanda za 160 zł czy tańsze, pasujące zamienniki?

Odpowiedz
24.09.2019, 20:36,
Na początek zadowolę się bez pół-pedału. Zastanawiam się tylko, czy wtyk pasuje, bo DP-10 ma wtyczkę z trzema stykami a zamienniki z dwoma.

Odpowiedz
24.09.2019, 21:08,
(24.09.2019, 20:02)andrz6 napisał(a): Tak więc wybór chyba pada na FP-10. ... Statyw wykonam sobie sam

Tutaj praca własna kolegi Qaroll w postaci metalowego statywu do FP-10:
http://forum.pianoworld.com/ubbthreads.p...ost2892760

(24.09.2019, 20:36)andrz6 napisał(a): Na początek zadowolę się bez pół-pedału. Zastanawiam się tylko, czy wtyk pasuje, bo DP-10 ma wtyczkę z trzema stykami a zamienniki z dwoma.

Nie żałowałbym tutaj pieniędzy i od razu kupiłbym pedał DP-10 (sam go mam w szufladzie w razie czego). Natomiast jeśli chodzi o zakup pianina, to wpierw bym je jednak ograł.

Odpowiedz
24.09.2019, 21:28, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.09.2019, 21:32 przez pawelsz.)
Bierz DP-10 jeśli zdecydujesz się na FP-10 i Ci podpasuje instrument. Nie musisz kupować go od razu, w zestawie z pianinem będzie DP-2 taki zwykły pedał. Oszczędny dwa razy płaci. Zresztą za te cenę ten pedał jest rewelacyjny i jeszcze nie ucieka bo jest dość ciężki, ma gumę pod piętę i może działać w dwóch trybach - z polpedalem lub bez. Kupowanie zamienników właśnie bez trzech styków mija się z celem bo tracisz polpedal nie mówiąc o jakości wykonania pedałów za 50 zł. Szkoda pieniędzy jeśli to ma być podstawowy pedał pianistyczny.

Odpowiedz
24.09.2019, 21:32, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.09.2019, 21:36 przez andrz6.)
Zamierzam zrobić statyw z płyty, taki jak oryginalny. Dwie podpory boczne pulpitu i listwa wzmacniająca z tyłu, bardzo prosty schemat. Co do pedału, występuje to to jako przełącznik nożny Big Grin Wygląda na to, że to jest ten DP-2.

Mam nadzieję, że nie będzie ta klawiatura zbyt hałasować/cykać po pewnym czasie, jak to niektórzy pokazują na YT.

Odpowiedz
24.09.2019, 21:38,
Na stronie Rolanda piszą że jest pedal switch. Przy FP-30 piszą damper pedal I tam jest chyba właśnie dp-2. Może do FP-10 dają jeszcze bardziej podstawowy nie wiem. Ale pianin cyfrowych bez żadnego pedału to chyba nie ma w sprzedaży.

Odpowiedz
24.09.2019, 21:44, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.09.2019, 21:45 przez andrz6.)
Dzwoniłem dziś do sklepu w sprawie Korg D1 i FP-30 i facet wspominał o pedale, że trzeba dokkupić. Więc chyba miał na myśli to, że ten w zestawie nadaje się tylko do maszyny do szycia. Niemniej ciszy fakt, że coś jest w zestawie. Akurat w sklepie gdzie zamierzam zamówić instrument, pedału Dp-10 nie ma w ofercie.

Odpowiedz
25.09.2019, 15:47,
Generalnie najpierw zdecyduj się na konkretny instrument, a potem dopiero zajmiemy się tym czy jest pedał i jaki. Najlepszy pedał będzie bezużyteczny jeśli instrument się nie spodoba.

Odpowiedz
25.09.2019, 15:59,
Dlatego FP-10 jest już w drodze, zawsze mam możliwość zwrotu. Smile
Martwi mnie tylko, czy klawiatura z czasem nie będzie zbyt hałasować/cykać. Zobaczymy.

Odpowiedz
25.09.2019, 16:04,
(25.09.2019, 15:59)andrz6 napisał(a): Martwi mnie tylko, czy klawiatura z czasem nie będzie zbyt hałasować/cykać. Zobaczymy.

Nie powinna.

Odpowiedz
25.09.2019, 17:19, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.09.2019, 17:20 przez andrz6.)
W oczekiwaniu na nowy instrument chciałbym Was zapytać, czy wiecie może skąd i jak pozyskać podkłady muzyczne, np koncertów fortepianowych? O ile coś takiego w ogóle istnieje. Jak wspominałem wcześniej, moim marzeniem jest koncert fortepianowy Mozarta XXI część Andante. Chodziłoby mi o podkład symfoniczny, bez fortepianu. Jeśli ktoś z Was o czymś podobnym słyszał, byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie. Generalnie poszukuję ciekawych podkładów z zakresu muzyki klasycznej ale nie tylko.
Moja działalność muzyczna zakończyła się 20 lat temu, kompletnie nie jestem na bieżąco z nowinkami.

Odpowiedz
25.09.2019, 17:49,
Trochę tego w sieci jest ale jak to zostało opracowane i jak to brzmi, tego nie wiem, bo sam jak dotąd jeszcze z tego nie korzystałem. Musiałbyś je pobrać i przesłuchać.

Tutaj kilka przykładowych stron:
http://www.kunstderfuge.com/mozart.htm#Piano-Concertos
https://www.8notes.com/scores/9999.asp?ftype=midi
https://www.8notes.com/scores/16596.asp?ftype=midi
https://bitmidi.com/mozart-piano-concert...adigan-mid
https://www.classicalarchives.com/midi/c.../3052.html
https://www.mfiles.co.uk/scores/mozart-p...adigan.htm

Polecam również światową stolicę wiedzy pianistycznej - pianoworld forum, gdzie znajdziesz odpowiedzi na wszelkie pytania związane z pianistyką nie tylko akustyczną:
http://forum.pianoworld.com/ubbthreads.p...oards.html

Odpowiedz
25.09.2019, 18:25,
Znalazłem to ale brzmi koszmarnie Big Grin No nic, dobre i to Smile
https://www.youtube.com/watch?v=9xgdbGkQaIw

Odpowiedz
27.09.2019, 10:21, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.09.2019, 10:24 przez andrz6.)
Dziś rano kurier przywiózł FP-10. Jestem pozytywnie zaskoczony zarówno pod względem klawiatury, akcji fortepianowej, repetycji jak i brzmienia. Instrument fajnie wybrzmiewa chociaż zdecydowanie nie jest to akustyczny fortepian. Za tą cenę obecnie FP-10 nie ma sobie równych.
Do minusów zaliczam zbyt niski pulpit na nuty oraz brak wyżłobienia w podstawie, przez co np pojedyncze kartki zsuwają się.
Dołączony pedał rzeczywiście przypomina kostkę Rubika i musiałem go przykleić taśmą dwustronną do podłogi, bo za każdym razem go nie szukać pod stołem.
Instrument znacznie lepiej brzmi na słuchawkach niż wbudowanych głośnikach, po prostu barwa jest o wiele ładniejsza.
Reasumując, poza tymi drobnymi niedociągnięciami, Roland FP-10 jest rewelacyjny.
Zanim osiągnę poziom techniki gry, gdy przestanie mi on wystarczać, minie sporo czasu. Każdemu, kto poszukuje rozsądnej alternatywy dla instrumentu akustycznego, do celów hobbystycznych, z całą pewnością mogę go polecić.

Odpowiedz
27.09.2019, 13:03,
Gratulacje!
Całe szczęście, że jednak ten Roland się spodobał. To teraz tylko dokupić porządny pedał DP-10 i osobny pulpit na nuty, bo te w cyfrówkach rzeczywiście są do niczego, najwyżej do poprzecznych zeszytów nutowych formatu A5, takich na których pisało się dyktanda w szkole muzycznej czy tabletów.
Ja robię tak, że albo podstawiam na takim zwykłym pulpicie pianina, sztywną okładkę A4 i spinam nuty klamerką biurową albo używam osobnego dużego pulpitu na partuturę na trójnogu.
Kiedyś w szkołach były drewniane pulpity z rowkowaną rynienką na kartki albo nawet z aksamitnym wykończeniem. Oj kupiłbym taki pulpit.

Odpowiedz
27.09.2019, 15:23, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.09.2019, 16:00 przez andrz6.)
Ogrywam go od kilku godzin, jak śpiewał Mistrz - Zacznij od Bacha. I mam kilka uwag:
- w trybie czułości klawiatury Medium i niższych góra jest jakby stłumiona, za mało ekspresyjna. Dolne oktawy są wyraznie głośniejsze, przez co nieco zbyt dominują. Ustawienie trybu Light zdecydowanie poprawia brzmienie i ekspresję, zwłaszcza w górnych oktawach,
- jest zbyt duży przeskok między trybem Light i Medium - klawiatura na Medium staje się dużo cięższa,
- wtyczka pedału zbyt wystaje z tylnej ścianki, przez co nie można dosunąć instrumentu do samej ściany. Stałby wówczas stabilniej.
- gniazdo słuchawek czy innych wejść mogłoby być z przodu, wygodniej by było z nich korzystać a tak to trzeba za każdym razem sięgać w do tyłu i ich szukać.
Ale to są drobiazgi, które w niczym nie umniejszają.
Nadto dodam, że w niekiedy, zwłaszcza jak się intensywnie operuje pedałem, to ma pewne zachowania cyfrowe.

Odpowiedz
27.09.2019, 16:10,
Masz 5 ustawień czułości. Pisząc Light masz na myśli to Light bliżej Medium? Bo jest pewnie Light 2 i Light 1. Nie dosuwałbym instrumentu do samej ściany, obedrzesz albo instrument albo ścianę, albo jedno i drugie Wink Ale jeśli chcesz bliżej, to wtyczka od DP-10 jest kątowa a nie prosta. A tak z ciekawości, jak wygląda ta "kostka rubika" jaką dołączyli do FP-10? Była w jakimś pudełku, ma jakieś oznaczenie?

Odpowiedz
27.09.2019, 16:36,
Pedał to DP-2. Przypomina dzwonek u drzwi a nie pedał ale działa Smile
Jest Super Light, Light potem Medium a potem to już jakaś abstrakcja. Mam na myśli oczywiście pierwsze dwie nastawy, moim zdaniem jest zbyt duży przeskok, ale to tylko moja opinia. Light a zwłaszcza Medium brakuje ekspresji.

Odpowiedz