Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielokanalowy audio interface w Cubase
10.02.2023, 08:30,
Wielokanalowy audio interface w Cubase
(30.01.2023, 21:47)Jarek napisał(a): Dobry Wieczór

Chcialbym poprosić o radę w temacie interface w Cubase.

Korzystam z
Roland System 8
Roland MC 707
Korg R3
Yamaha MODX * stąd Cubase*
PC i 5  20 RAM  2,5 GHz

Chciałbym korzystać z oddzielnych kanałów audio podczas próbnych zapisów Midi

Jakiś czas temu kupiłem audio interface Tascam  2000 ,niestety podczas pracy pojawiają się trzaski ,echa oraz wyłączenia Cubase.

Nie wiem czy Tascam ma wadę czy mój komputer nie może tego ,,obrobić,, 

W tej chwili korzystam z Steinberg UR 22 mk2 i jest dobrze ale mogę korzystać tylko z jednego wspólnego dla wszystkich urządzen kanału audio. 

Chciałbym zapytać jakiego interface lub miksera użyć żeby słyszeć kilka scieżek audio jednoczesnie.
Za rozsądne pieniądze mogę teraz kupić Roland MX 1 lub Tascam Model 16. 

Proszę o informację gdzie popełniam błąd konfiguracji lub podpowiedz co kupić 

Pozdrawiam
Jarek

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne...
Odpowiedz
10.02.2023, 08:31,
RE: Wielokanalowy audio interface w Cubase
Jarek napisał(a): napisał(a):Witaj
Tytułem wstępu ,jak nie trudno się domyslić jestem amatorem.
Rzecz polega na tym, że chciałbym mieć odseparowane kanaly audio dla kilku instrumentów w Cubase podczas grania ,,na żywo,, po to żeby móc wprowadzać korekty brzmień bezpośrednio na instrumencie i dopiero po tej korekcie ewentualnie zapisywania Midi
Przy użyciu Ur 22 mam jeden wspolny kanał audio dla wszystkich instrumentów co powoduje wspólną korekcję itd. ,chciałem je odseparować kupując Tascam US 2000.
Wiem sprzęt stary ale sądziłem że zadziała niestety buntuje sie Cubase[/font][/size][/color]

Moim zdaniem Tascam US 2000 nie do końca się nadaje do tego co chcesz uzyskać (na pierwszy rzut oka), bo masz 4 instrumenty stereofoniczne (klawiszowe) i skoro mają być każde z nich na osobnym kanale w Cubase to potrzebujesz interfejsu audio który ma co najmniej 8 wejść liniowych (US 2000 widze że ma 6 wejść liniowych) i 8 wyjść (Tascam wygląda na to że ma 4 wyjścia liniowe) a i przydało by się więcej wejść i wyjść jak byś kiedyś zestaw instrumentów chciał rozszerzyć. Nie wiem czemu ci się Tascam wiesza w CUbase ale albo nie zainstalowałeś sterowników do niego albo zainstalowałeś ale ustawiłeś zbyt wygórowane parametry sterownika pod kontem latencji i procesor karty Tascam nie wyrabia albo masz zbyt wolny komputer (to tez może być powód więc podaj może jaką masz konfigurację komputera w sensie z czego się składa (procesor, pamięć itp)

Wyjścia audio z twoich instrumentów powinno wchodzić w wejścia liniowe interfejsu audio (dlatego potrzebujesz 8 wejść liniowych przy 4 instrumentach klawiszowych) a następnie 8 wyjść z interfejsu wyprowadzone na 8 wejść miksera (przykładowo jeśli MODX wejdzie na linię interfejsu nr 1 i 2 to wyjścia nr 1 i 2 interfejsu wpinasz na wejście 1 i 2 miksera i analogicznie każdy kolejny instrument wykorzystując następne pary wejść i wyjść itd). Tak bym widział twoją konfigurację w skrócie choć pewne rzeczy w Cubase/interfejsie będą się dublować z tym co możesz robić w mikserze.
Chyba lepiej by ci się sprawdził w takiej konfiguracji PreSonus Quantum ale nie wiem czy twój komputer ma wejście Thunderbolt albo Tascam US-16X08
Wadą opisanej wyżej konfiguracji jest odcięcie sygnałów audio wchodzących na mikser jeśli komputer będzie wyłączony. Aby się pozbyć tego problemu trzeba znaleźć interfejs audio który może działać w trybie Standalone czyli bez użycia komputera też działa (presonus Quantum nie ma takiej funkcji ale Tascam US-16X08 chyba ma). Jest kilka interfejsów które działają w trybie standalone ale nie ma ich dużo.

Inne rozwiązanie to rezygnacja z osobnego interfejsu audio i wymiana miksera na taki ze zintegrowanym interfejsem audio i wtedy masz wszystko w jednym urządzeniu i da się też grać bez użycia komputera.
Wada tej konfiguracji jest fakt że interfejsy audio montowane w mikserach nie są najwyższych lotów kod wieloma względami i zwłaszcza pod kątem latencji co ma wpływ na korzystanie np w instrumentów/efektów VST.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne...
Odpowiedz
10.02.2023, 08:32,
Dziękuję za pomoc.
Po tym co napisaleś jestem coraz bardziej przekonany że głównym problemem jest komputer.
Jest to kilkuletni laptop z procesorem i 5  2,5 Mhz  i RAM 20Gb .
Do niego mam podpiętych 12 USB i przy starcie systemu musi mieć włączony zasilacz ,ponieważ brakuje mu prądu na wszystkie urządzenia.
Teoretycznie ta moc obliczeniowa powinna wystarczyć na obsługę rakiety kosmicznej ale w praktyce system ,,szpiegowsko,, operacyjny zabiera połowę tych możliwości.
Stanu technicznego Tascam nie jestem w stanie zweryfikować ,sprzęt jest lekko leciwy , odkupiłem go z Niemieckiego studia a pewnie tam trochę popracował.

Może nieco zawile napisałem wcześniej jaką konfigurację chciałbym uzyskać.

Kupując Tascam sądziłem że uda mi się ominąć mikser zewnętrzny ,a wszystkie ustawienia audio wykonywać w Cubase korzystając z jego miksera, jednocześnie z korektami Midi w czasie rzeczywistym.
Stąd pytanie o audio interface lub mikser który odkodowuje jednocześnie 8 kanałów.

Pozdrawiam
Jarek

Jak najbardziej możesz pozbyć się miksera. Nie opisałeś właśnie że chciałbyś się go pozbyć więc opisałem podłączenie zakłądając że będzie on wykorzystywany choć jak wspomniałem wcześniej trochę się to dublowało z tym co juz możesz robić w samym interfejsie audio. Jeśli mikser ci nie potrzebny to wystarczy sam interfejs audio z odpowiednią ilością wejść (minimum 8 wejść line do instrumentów) ilość wyjść jest już mniej istotna w takim razie bo potzebujesz tylko wyjście na samo nagłośnienie.
Niepokoi mnie ta duża ilość podłączonych USB które mogą być źródłem twoich problemów. Po co ci ich aż tyle? Do czego służą (jesli podłączysz wszystkie klawisze to są tylko 4 a te 8 do czego?)?
Windows w domyślnej konfiguracji rozkłada po równo pasmo transferu dla USB na wszystkie USB a interfejs audio który pracuje z kilkoma kanałami audio na raz w czasie rzeczywistym potrzebował by prawie całego pasma dla siebie i tu może być problem. Druga sprawa i też prawdopodobna przyczyna problemów to jak sam sygnalizujesz problem ze zbyt dużym spadkiem napięcia ogólnie dla USB przez zbyt dużą ilością podłączonych USB co akurat może wpływać na stabilność systemu i również interfejsu audio. Jeśli nie możesz ograniczyć ilości podłączonych USB to można pomyśleć o wyższej klasie zasilacza komputera ale najlepiej ograniczyć ilość podłączonych USB.
W zależności od tego do czego te USB służą to jak mi odpiszesz do czego i co jest podłączone to postaram się podpowiedzieć jakieś rozwiązanie.
Na ta chwilę możesz zrobić małe doświadczenie i odłączyć wszystkie USB z wyjątkiem tego od interfejsu audio i ewentualinie od 4 instrumentów klawiszowych, zrestartuj komputer ze zredukowaną ilością podłączonych USB i odpal Cubase i zobacz czy Tascam nie radzi sobie lepiej i daj znać. Rozumie że zaintalowałeś włąściwe i najnowsze sterowniki do Tascam?

Odpowiedz
10.02.2023, 08:32,
Trochę to wszystko trwa ,ale eksperymentów bylo  dużo.
Jeśli chodzi o USB
keylab 49  I gen
keystep
korg
yamaha
roland 8
roland mc
Cubase
mysz
klawiatura
interface
Bez instrumentów na samych vsti działa idealnie , podłączałem pojedynczo syntezatory i efekty były przedziwne od latencji rzędu 5 sek. do zamiany dzwięku w jeden trzask lub całkowitego wyłączenia Cubase.
Zmienilem konfigurację podlączeń USB , korg sygnał midi dostał przez ,,midiface,, a keylab odlączyłem ponieważ kiedyś pomyliłem zasilacze i chodziła na zbyt wysokim natężeniu prądu
Finalnie sytuacja jest taka , przy odpowiedniej kolejności włączania urządzeń oraz odłączeniu internetu tascam działa poprawnie, o ile nie chcę dokonać zmiany  np. filtra lub innego parametru w Yamaha i dzieje się to podczas odtwarzania.
Wniosek dla mnie jest taki jak sugerowałeś komputer nie może sobie poradzić z przetworzeniem i wysłaniem w tak szybkim czasie danych.
Jeśli mógłbyś doradzić jakimi parametrami czy rodzajem komputera sugerować się przed zakupem będę wdzięczny.

Generalnie wszystkie te ustawienia sprzętowe to,, temat rzeka,, sądziłem że na poziomie amatorskiego studyjka w domu poradzę sobie w instynktowny sposób ale jak widać poległem.
Jeśli można to chciałbym jeszcze zapytać o wiele rzeczy.

Pozdrawiam
Jarek

Odpowiedz
10.02.2023, 08:35,
Dziwne objawy opisujesz. Kiedy kręcisz filtrem w MODX to działasz na wewnętrzny moduł dźwiękowy MODX a nie na to co sie dzieje w Cubase więc nie powinno ci to powodowac problemów w cubase nawet jeśli w tym samym czasie komunikaty MIDI w MODX są wysyłane do Cubase (kręcenie tą gałką filtra) itd.
Dziwne że musisz włączać urządzenia w jakieś tam kolejności itp.
Ja mam laptopa HP Omen z procesorem i7-9750H 2.60GHz i ma podłączone przez HUB USB do niego Kurzweil PC3K8 (jako główna klawiatura), Virus TI2, Yamaha MODX6, Roland Fantom XR i niedawno był jeszcze Waldorf Blofeld i oczywiście do tego jeszcze mysz i zewnętrzna klawiatura i czasem dołączam do tego jeszcze sterownik Native Instruments Maschine więc w sumie do Cubase dociera podobna ilość urządzeń MIDI po USB jak u ciebie i nie mam z tym najmniejszych problemów tzn wszystko działa płynnie nic sie nie rwie i nie zacina a jednocześnie w projekcie mam zawsze jakieś VSTi odpalone (nie jedno) itd.
Może masz coś namieszane w konfiguracji komputera/sterowników/czy samego Cubase itp. Przyczyn może być wiele i szkoda czasu na gdybanie i pisanie raz na tydzień coś na forum itp.
Jak chcesz to podaj mi w wiadomości prywatnej swój adres e-mail i nr telefonu. W wolnej chwili umówimy sie na sesje zdalną za pomocą TeamView tzn wejdę zdalnie do twojego komputera i zobaczę co w nim słychać w twoich konfiguracjach z odpalonym Cubase i przykładowym projektem i podłączonymi wszystkimi urządzeniami (i włączonym internetem) itd. To chyba najlepszy sposób aby ruszyć szybko z tematem do przodu i ostatecznie rozstrzygnąć źródła problemów itd. a potem przejdziemy do ewentualnej nowej konfiguracji komputera (nowego komputera) jeśli okaże się to konieczne.
No i niestety nie obiecuję że to będzie szybko bo trochę nieczasowy jestem i głównie mam dostępne późne wieczory i nie codziennie[Obrazek: wink.gif]

Odpowiedz
10.02.2023, 08:37,
Jarek napisał(a): napisał(a):Bardzo dobry pomysł
Piszę ,,raz w tygodniu,, ponieważ pracować ..... muszę niestety.
Czasowo oczywiście dopasuję się i poczekam , prośba tylko jedna jeśli nie da się zrobić tego w weekend, podaj proszę termin to wezmę urlop na okoliczność późnego wieczoru.
Jeszcze raz chcę podziękować za zaangażowanie bo niestety dzisiaj ,, ludzi dobrej woli jest,, mniej.
Pozdrawiam
Jarek

Odpowiedz