Nowa seria Yamaha Montage M6, M7 i M8X
|
15.10.2023, 21:30,
|
||||
|
RE: Nowa seria Yamaha Montage M6, M7 i M8X
(15.10.2023, 21:08)Valtari napisał(a): Wersja z 5 oktawami i klawiaturą młoteczkową ? A robi ktoś takie wersje ? A to FSX nie jest półważona, z ciężarkami/blaszkami, choć bardzo lekka?
Yamaha P-515, Korg SV-2 73, Kurzweil PC4-7
|
|||
15.10.2023, 21:57,
|
||||
|
Bardzo lekka, dla mnie za lekka żeby ją traktować jako pół ważoną. Yamaha określa ją jako organową.
|
|||
15.10.2023, 22:14,
|
||||
|
A moim zdaniem X nie oznacza klawiatury młoteczkowej, bo to z automatu przypada na model z cyfrą 8.
X to moim zdaniem uproszczenie od expanded czyli rozszerzonej o dodatkową możliwość jaką jest polifoniczny aftertouch. Ciekawe rozważania na temat klawiatury można znaleźć tu: http://sandsoftwaresound.net/montage-m8x-key-notes/
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
16.10.2023, 05:39,
|
||||
|
(15.10.2023, 21:08)Valtari napisał(a): Wersja z 5 oktawami i klawiaturą młoteczkową ? A robi ktoś takie wersje ?Bardziej miałem na myśli skok na kasę Yamahy i wersje z polifonicznym aftertouch w M6 i M7. |
|||
16.10.2023, 14:34,
|
||||
|
A ciekawe czy Korg coś szykuje. Generalnie zostali z najstarszym rozwiązaniem na rynku gdzie mamy niecałe 500 MB próbek fabrycznych na pokładzie (Montage M niecałe 9 GB!) i system operacyjny 32 bit, który nie jest wstanie zaadresować pamięci większej jak 3 GB która w Kronosie już jest częściowo załadowana dodatkowymi próbkami a jeszcze bardziej w Nautilus gdzie już praktycznie prawie nie ma miejsca na ładowanie próbek użytkownika bez usunięcia części tego co dostajemy po zakupie instrumentu (bez usunięcia czegoś mamy tylko 260 MB wolnego miejsca). Dopiero niedawno skapnęli się że warto aby ich obecny flagowiec Nautilus posiadał Aftertouch
![]()
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
16.10.2023, 15:10,
|
||||
|
Też bardzo mnie to ciekawi. Przejście z Kronosa na Nautilusa, to trochę taka zamiana flagowca na gorszy flagowiec. Kibicuję Korgowi jako prekursorowi instrumentów workstation. Na pewno stać ich na nowy potężny instrument ale ekonomia i potrzeby rynkowe pewnie trochę hamują zapędy. Wypuścili by potwora w stylu Oasys 2 ale ile by to kosztowalo ! 30 tys ? Sam chciałem Wavestate z 61 klawiszami ale jak już się pojawił to cena okazała się nie do przyjęcia. Liczę na to że w podobnej cenie będzie K2776 jeśli taki powstanie. Wydaje mi się że najbliższy ruch to odświeżenie aranżerów Pa ( oprócz flagowego) a dalszy ruch to właściwie należałoby wydać następców wszystkich workstation, Krome i Kross. To wszystko to życzenia a co będzie to się okaże, pewnie nie prędko, choć mam nadzieję że pracownicy dzialu projektowego mają co robić.
|
|||
16.10.2023, 15:25,
|
||||
|
Też wydaje mi się, że to X to od Polyaftertouch. Pewno kiedyś zrobią nową klawiaturę do 6 i 7 i będzie 6X i 7X.
Ale kiedy to nie wiadomo, są jakieś plotki o przyszłorocznym święcie Yamahy (jeśli się nie mylę 50 lat od pierwszego synta SY-1). Może wtedy? |
|||
16.10.2023, 15:33,
|
||||
|
Ciekawi mnie trwałość klawiatury GEX a raczej bezawaryjność czujników pod klawiszowych, które działają inaczej niż tradycyjne rozwiązania. Z wcześniej wrzuconego linku dowiadujemy się że czujniki elektromagnetyczne dzięki indukcji są w stanie w sposób ciągły monitorować położenie klawisza. Domyślam się że klawisze od dolu mają metalowy element, a czujniki wytwarzają pole elektromagnetyczne. Zmiana położenia klawisza powoduje przemieszczanie się metalowego elementu w tym polu co jest źródłem natężenia prądu. Jakiś precyzyjny algorytm rejestruje nawet minimalne zmiany tego prądu co pozwala określić gdzie jest klawisz, z jaką szybkością opada itp. Okazuje się ze sam pomysł nie jest nowy, takie rozwiązanie Yamaha już stosuje w hybrydzie Nu1x z tym że tam jest jeszcze jeden taki czujnik rejestrujący pracę młotka.
|
|||
16.10.2023, 18:28,
|
||||
|
Kolejny film od Dom Sigalas. Tym razem prezentuje barwy które zrobił dla Montage M i które znalazły się wśród nowych barw fabrycznych.
|||
16.10.2023, 18:52,
|
||||
|
Instrukcja użytkowania i nie tylko w wersji online:
https://manual.yamaha.com/mi/synth/monta...n0010.html
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|