Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nowy instrument lub dodatkowy moduł, cena do 8000 zł
11.10.2023, 13:37,
nowy instrument lub dodatkowy moduł, cena do 8000 zł
Cześć wszystkim.

Mam na imię Dorota i obecnie gram sobie na pianinie Yamaha P-125. Ogólnie jestem zadowolona, ale grając z grupką znajomych to chciałabym dodać jakieś ciekawe barwy które będą równolegle grały w tle kiedy ja będę grała na pianinie. Głównie zależy mi na barwach typu PAD, ewentualnie jakieś smyczki czy podobne orkiestrowe tła.

No i miałam okazję ostatnio pograć na wspaniałym instrumencie jakim jest Nord Stage 3 i to jest coś co chciałabym mieć, tylko że ten instrument jest bardzo naszpikowany wieloma pokrętłami i trzeba mieć dużą wiedzę żeby to wszystko ogarnąć i w pełni wykorzystać. Instrument jest też ciężki a ja chciałabym być bardziej mobilna dojeżdżając do Sali prób, więc waga też ma dla mnie znaczenie.
Cena tego Nord Stage jest ogromna, i być może instrument na to zasługuje, ale ja będę wykorzystywała tylko jakiś niewielki procent jego możliwości i dlatego potrzebuję porady od Was.

Cel jest taki, interesuje mnie właściwie tylko dodatkowe brzmienie które będzie ciekawsze niż samo pianino, ale raczej nie będę wykorzystywać miliona funkcji które oferuje taki np. Nord Stage. Gram głównie na pianinie, więc fajnie żeby te klawisze nie były za bardzo plastikowe, więc różne syntezatory typu Rolandy czy podobne muszą odpaść, choć pewnie jeśli chodzi o brzmienie to byłyby idealne, ale 61 plastikowych klawiszy to jednak nie da mi satysfakcji z grania.

Mam dwa pomysły. Pierwszy to zakup nowego instrumentu, lub używanego, który będzie miał dużo dodatkowych brzmień ale też i ładne barwy pianina i całkiem przyzwoitą klawiaturę  – wstępnie myślałam o Nord Electro 6HP lub starsza wersja 5HP [jest znacznie lżejszy od Nord Stage] lub Nord Piano, jakiś starszy model.

Drugi pomysł to dokupienie jakiegoś modułu brzmieniowego i podłączenie go do mojego obecnego pianina, z którego jestem w sumie zadowolona. Tylko tutaj ja się kompletnie nie znam. Czy mając taki moduł to dźwięk będzie wydobywał się z mojego obecnego pianina, czy trzeba będzie jakieś dodatkowe głośniki podłączać do tego modułu a pianino będzie tylko służyło jako klawiatura?

Jeśli chodzi o przedział cenowy to patrząc na używane Nord Electro 6HP – no to jestem gotowa na 8.000 zł, ale gdyby była fajna propozycja czegoś używanego i dobrej jakości ale znacznie tańszego to ja poproszę o takie informacje.

A może można kupić jakiś 61 klawiszowy plastikowy Roland lub podobny, który ma mnóstwo ciekawych barw i podłączyć go do mojego obecnego pianina Yamaha P-125, tylko że wtedy i tak musiałabym zawsze zabierać dwa instrumenty, ale jeżeli cenowo będzie to korzystne to w sumie i taką propozycję również rozważę.

Tak więc czekam na propozycję i z góry dziękuję za wszelką pomoc. Smile

Odpowiedz
11.10.2023, 22:11,
RE: nowy instrument lub dodatkowy moduł, cena do 8000 zł
Rozwiązań jest wiele, choć z Yamahą P-125 jest ten problem, że nie posiada ona wyjścia MIDI tradycyjnego poprzez pięciopinowe gniazdo DIN. USB MIDI jakie posiada nadaje się za to dobrze do połączenia z komputerem, natomiast gorzej z połączeniem z modułem brzmieniowym bądź innym instrumentem poprzez USB. Być może można zastosować jakieś dodatkowe urządzenie, które to umożliwi. Jeśli coś pokręciłem, proszę bardziej obeznanych kolegów o poprawienie mnie. Chyba, że ze względu na obecność interfejsu audio w P-125 (P-125A go nie ma) da się kablem USB wysłać sygnał MIDI do zewnętrznego modułu/instrumentu i najlepiej jeszcze wrócić z dźwiękiem, ale wątpię.

Tradycyjnie można użyć P-125 jako klawiatury sterujacej i grać brzmieniami z modulu/drugiego instrumentu oczywiście poprzez zewnętrzne nagłośnienie. Ewentualnie równolegle połączyć z dodatkowym nagłośnieniem poprzez mikser sygnały audio zarówno bezpośrednio z P-125 jak i z podłączonego do niej (po pokonaniu trudności, o który pisałem wyżej) modułu brzmieniowego i odsłuchiwać całość na zewnętrznych głośnikach, wtedy masz np. pianino z P-125. I dokładasz do tego inne brzmienie w module. Lista zakupów robi się długa, chyba że wszystko to już masz.

Zastanawiam się, na ile są Ci potrzebne wbudowane głośniki, bo jeśli nie bardzo, a jednocześnie jesteś zadowolona z obecnego instrumentu i jego klawiatury, można by było wymienić go na inny instrument, który sam w sobie umożliwia szerszy wybór barw i ich łatwe łączenie. Taka Yamaha CK88 z tą samą klawiaturą ma nawet jakieś tam wbudowane głośniczki, choć są one umieszczone od spodu, więc na pewno nie będą grały lepiej niż w P-125, tak myślę. Niestety nie miałem okazji się przekonać.
Z lekkich instrumentów jest Roland RD88, 13,5kg. Albo pewnie już nie produkowany Dexibell P7. Jeśli głośników może w ogóle nie być, pojawia się więcej możliwości.

Pytanie jeszcze ile maksymalnie taki nowy instrument ma ważyć? P-125 to poniżej 12 kg, Stage 3 w wersji 88 klawiszy to 19 kg.

Modułem z wysokiej jakości brzmieniami fortepianów i nie tylko mógłby być np. taki Dexibell SX7 albo obecny SX8.

P-515, PC4-7, CK61
Odpowiedz
12.10.2023, 00:46,
Po pierwsze to Yamaha P-125 posiada możliwość nałożenie na siebie dwóch barw (tryb Dual - jest o tym w instrukcji) więc możesz nałożyć na pianino jedną z barw dowolnego innego banku np z banku Strings ale to rozumie wiesz i to za mało?

Tak jak kolega wyżej zauważył w wersji że zostawiasz P-125 i dodajesz do tego moduł lub drugi instrument klawiszowy (syntezator) to problemem jest brak typowych złączy MIDI w P- 125 bo Midi ma tylko przez USB. Można to obejść dodając do zestawu odpowiednie urządzenie MIDI które ma gniazda USB i typowe DIN5 ale to dodatkowe urządzenie którego obsługi trzeba się nauczyć. Innym rozwiązaniem jest znalezienie modułu lub syntezatora do którego da się podłączyć P-125 właśnie bezpośrednio kablem USB i tu moim zdaniem jednym z najlepszych rozwiązań będzie dokupienie Yamahy MODX6 lub MODX6+ które mają taką możliwość a jednocześnie mają piękne barwy w każdej kategorii z pianinami włącznie. 
MODX moim zdaniem bardziej ci się przyda jak jak Nord Electro i do tego MODX jest dużo tańsza i w swoim budżecie możesz kupić nowy, a używany kupisz nawet za 4500zł. Do tego możesz do MODX wgrać ogromną ilość sampli w tym wielowarstwowych (jak np nowe pianina z 8 poziomami dynamiki) czego nie zrobisz w Nord Electro bo tam możesz wgrać tylko jednego sampla na klawiaturę (w MODX do 8 sampli na każdy klawisz).
Inna zaletą MODX która może ci się przydać to fakt że MODX ma wejście audio więc możesz MODX potraktować jako mikser czyli nagłośnić swoje P-125 za pośrednictwem MODX i w ten sposób w prosty sposób nałożyć na siebie brzmienie obu instrumentów wyprowadzając audio na zewnątrz tylko z MODX na zewnętrzny wzmacniacz czy mikser na próbach ze znajomymi co upraszcza połączenia.
Jeśli nie chcesz nagłaśniać P-125 przez MODX to na wejście audio w MODX możesz podłączyć mikrofon czy gitarę i przepuścić to przez dowolny procesor efektów w MODX np Reverb itp itd (oczywiście nagłaśniając P-125 przez MODX to tez możesz sobie efekty nakładać na audio z P-125). Nord Electro nie ma wejścia audio więc o takich rzeczach można zapomnieć.
Myślę że MODX ma na tyle dobre brzmienia pianin i nie tylko że pewnie będziesz korzystać z barw MODX jako głównych a P-125 traktować tylko jako klawiaturę sterującą. W MODX masz juz gotowe brzmienia z nałozonymi padami na barwy Piana a do tego możesz nałożyć na siebie do 8 barw a proporcje głośności między nimi sterować suwakami itp.
Więcej o zaletach MODX znajdziesz na tym forum w odpowiednim miejscu więc poczytaj, posłuchaj demo i zdecyduj i pamiętaj że co dwie klawiatury to nie jedna Wink

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne...
Odpowiedz
12.10.2023, 10:13,
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Ja dodam że oczywiście w pianinie Yamaha P-125 są jakieś podstawowe barwy które można łączyć funkcją split i oczywiscie tą funkcjonalność sobie przetestowałam, ale kiedy miałam krótką możliwość pograć na wspaniałym instrumencie Nord Stage to po prostu się w nim zakochałam za te możliwości brzmień itp.
Tylko że ja oprócz tych brzmień to i tak nie będę korzystać z rozbudowanej sekcji syntezatorowej, więc zaczęłam poszukiwać jakąś mniejszą i lżejszą wersję i wstępnie wybór padł na Nord Electro. Ale jeszcze chciałam się upewnić co sądzą doświadczeni użytkownicy tego forum i stąd moje pytania.

To ja jeszcze poproszę o najprostsze o wyjaśnienie, bo trochę to wszystko skomplikowane.
Kupuję sobie MODx i mam dzięki temu brzmienia na których mi zależy. Podłączam do P-125 i gram na klawiaturze która jest dla mnie bardziej zadowalająca niż w MODX. Dźwięk główny gra wtedy w MODx czy w P-125? bo tutaj się trochę pogubiłam.
I jeśli można to będzie wszystko podłączyć do ogólnego miksera gdzie podpięte będą gitary i do nagłośnienia to podłączam mikser tylko z MODx?

I jeszcze drugie pytanie. Jakbym znalazła jakieś starsze Nord Electro 3 lub 4 i byłoby w podobnej cenie co używane MODX to która opcja byłaby lepsza? Bo wtedy miałabym jeden instrument, tylko dodatkowo muszę mieć zewnętrzne nagłośnienie w przypadku Norda, lub dwa instrumenty jeśli bym chciała mieć Modx i P-125, ale wtedy nie muszę mieć dodatkowego nagłośnienia. Mi zależy właściwie tylko na połączeniu barwy pianina z jakimiś padami czy innymi barwami, nie będę korzystać z automatycznych akompaniamentów czy innych dodatkowych ustawień opcji syntezatorowych.

Zobaczę jeszcze inne proponowane tu instrumenty, ale pytam o tego Norda dlatego, bo na żywo go słuchałam i oczarowały mnie jego możliwości i być może jakaś niższa wersja też byłaby dobrym pomysłem.

Odpowiedz
12.10.2023, 10:36,
*pomyłka, oczywiście funkcja layer/dual, a nie split

a co do nagłośnienia, to wolałabym mieć nagłośnienie we własnym instrumencie, ponieważ główne nagłośnienie z miksera jest z boku sceny i ja jak nie mam odsłuchu ze swojego instrumentu to trochę dziwnie mi się gra, gdyż wszystko słyszę z boku, bo tak jestem ustawiona. Wiem, można się inaczej ustawić, ale wtedy potrzeba przedłużać kable itp. Poza tym nie zawsze mamy próby z zewnętrznym nagłośnieniem, wiec i tak dla bezpieczeństwa musiałabym nosić jakieś własne małe głośniki tylko dla mnie, a tak jak mam to swoje P-125 to czy jestem podłączona do zewnętrznego nagłośnienia czy nie to i tak zawsze siebie słyszę bez problemu.
Ale oczywiście jeżeli jakościowo i cenowo będzie można kupić instrument który jednak potrzebuje zewnętrznego nagłośnienia ale klawiatura, barwy i w miarę lekka waga, np do 12 kg będzie bardzo dobra, to wiadomo że wybiorę właśnie taką opcję.

Odpowiedz
12.10.2023, 14:34,
tak przeglądam sobie ogłoszenia na olx i widzę że ta Yamaha MODX nie ma własnych głośników, więc pewnie i tak trzeba do niej podłączyć zewnętrzne głośniki, chyba że mogą grać te z Yamahy P-125, która będzie służyła jako docelowa klawiatura, tylko czy tak można to podłączyć?
W tym wypadku szczególnie potrzebuję Waszego wsparcia, bo ja jestem trochę mało techniczna i jeśli potrzebne są jakieś specjalne połączenia to poproszę o jak najprostsze wyjaśnienie.

Odpowiedz
12.10.2023, 16:14,
(12.10.2023, 10:13)dorota.karwowska napisał(a): Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Ja dodam że oczywiście w pianinie Yamaha P-125 są jakieś podstawowe barwy które można łączyć funkcją split i oczywiscie tą funkcjonalność sobie przetestowałam, ale kiedy miałam krótką możliwość pograć na wspaniałym instrumencie Nord Stage to po prostu się w nim zakochałam za te możliwości brzmień itp.
Tylko że ja oprócz tych brzmień to i tak nie będę korzystać z rozbudowanej sekcji syntezatorowej, więc zaczęłam poszukiwać jakąś mniejszą i lżejszą wersję i wstępnie wybór padł na Nord Electro. Ale jeszcze chciałam się upewnić co sądzą doświadczeni użytkownicy tego forum i stąd moje pytania.

To ja jeszcze poproszę o najprostsze o wyjaśnienie, bo trochę to wszystko skomplikowane.
Kupuję sobie MODx i mam dzięki temu brzmienia na których mi zależy. Podłączam do P-125 i gram na klawiaturze która jest dla mnie bardziej zadowalająca niż w MODX. Dźwięk główny gra wtedy w MODx czy w P-125? bo tutaj się trochę pogubiłam.
I jeśli można to będzie wszystko podłączyć do ogólnego miksera gdzie podpięte będą gitary i do nagłośnienia to podłączam mikser tylko z MODx?

I jeszcze drugie pytanie. Jakbym znalazła jakieś starsze Nord Electro 3 lub 4 i byłoby w podobnej cenie co używane MODX to która opcja byłaby lepsza? Bo wtedy miałabym jeden instrument, tylko dodatkowo muszę mieć zewnętrzne nagłośnienie w przypadku Norda, lub dwa instrumenty jeśli bym chciała mieć Modx i P-125, ale wtedy nie muszę mieć dodatkowego nagłośnienia. Mi zależy właściwie tylko na połączeniu barwy pianina z jakimiś padami czy innymi barwami, nie będę korzystać z automatycznych akompaniamentów czy innych dodatkowych ustawień opcji syntezatorowych.

Zobaczę jeszcze inne proponowane tu instrumenty, ale pytam o tego Norda dlatego, bo na żywo go słuchałam i oczarowały mnie jego możliwości i być może jakaś niższa wersja też byłaby dobrym pomysłem.

Istnieje duża szansa, że barwy padów, które tak Ci się podobały powstały właśnie w tej trudnej sekcji syntezatora Norda, której Nord Electro zwyczajnie nie posiada. Nord Electro ma sekcję sample synth - odtwarza barwy inne niż organowe i pianina jako niejako "nagrane na sztywno", z którymi nie da się wiele zrobić, zmodyfikować. Więc tutaj pod względem instrumentów innych niż organy elektromechaniczne i brzmienia sekcji piano, instrumenty Stage i Electro są nieporównywalne ze sobą z tego co wiem, choć moja wiedza na temat Nordów jest raczej internetowa niż poparta praktyką. Jeżeli więc koniecznie Nord, to raczej starszy Stage, i nie wiem czy starszy model będzie miał fabrycznie zaprogramowane dokładnie takie same brzmienia co model nowszy.

Po podłączeniu P-125 do MODX, P-125 wysyła do MODX komunikaty MIDI ("informacje o nutach") i tymi informacjami MODX może grać na swoim wyjściu dźwiękowym.

1) Możesz albo wysłać do MODX same informacje o nutach z P-125 i wtedy w MODX wybierasz sobie pianino z MODX i łączysz z jego padem.
2) Druga opcja, dźwięk pianina z wyjścia audio P-125 podajesz na wejście audio MODX a w MODX wybierasz tylko pada, oczywiście połączenie MIDI też musi być - w MODX ustalasz proporcje wewnętrznego pada i podanego z zewnątrz piana z P-125 i na wyjściach MODX masz dwa brzmienia połączone.
3) Trzecia opcja - połączenie MIDI bez zmian, ale niezależnie wychodzisz do miksera z P-125 oraz drugimi kablami z MODX i dopiero w mikserze brzmienia się łączą. Żadna z tych opcji nie umożliwia odsłuchu już połączonych brzmień pianina i np. pada na głośnikach Yamahy P-125 bo nie ma ona wejścia audio, na które  można by było podać sygnał z wyjść MODX. Nie ważne czy będziesz chciała podłączyć na głośniczki Yamahy Norda, Rolanda, Dexibella, Kurzweila... czy inną Yamahę. 

Jeśli zależy na wbudowanych głośnikach, niestety możliwych opcji jest dużo mniej, żeby taki instrument miał jeszcze dużo brzmień innych niż fortepiany. DGX-660/670 Cię raczej nie interesuje mając jedynie wyjście słuchawkowe, choć i z takiego wyjścia da się wyjść na mikser, gdy trzeba. W P-125 masz parę wyjść liniowych, dwa duże gniazda jackowe osobno dla lewego i prawego kanału. 

Yamaha CK88 ma własne nagłośnienie (jakieś tam, nie słuchałem), ten sam typ klawiatury co P-125 i dużo różnych brzmień, które można łatwo edytować chwytając za różne pokrętła na panelu. Jeśli odpowiadałoby Ci jej brzmienie pianin i nagłośnienie (jedno i drugie ciut się różni od serii P-), masz wszystko w jednej paczce, która waży 13 kg i łatwość obsługi.

P-515, PC4-7, CK61
Odpowiedz
12.10.2023, 23:05,
Nie wiem czy dobrze rozumie ale z twoich postów wynika że rozważasz też zastąpienie P-125 po prostu tylko Nordem Eletro więc nie wiem czy wiesz ale Nordy nie mają wbudowanych głośników oraz trzeba uważać na wersję kalwiatury bo w dwóch wersjach to klawiatura jest bardziej organowo-syntezatorowa (plastikowa półważona) a nie fortepianowa ważona imitująca prawdziwe działanie klawiszy z wyjątkiem wersji HP (co oznacza klawiaturę fortepianową ważoną) czyli musisz szukać Electro z dodatkiem HP w nazwie jak np Nord Electro 5 HP (tylko 73 klawisze a nie 88).
Generalnie syntezatory czy tzw stacje robocze nie posiadają wbudowanych głośników które występują tylko w pianinach elektrycznych jak P-125 i podobnych oraz instrumentach klawiszowych w autoakompaniamentem.
Twoje P-125 jak kolega wyżej pisał nie posiada wejścia audio aby na jego głośnikach nagłośnić inny dodatkowy instrument więc jeśli się zdecydujesz na P-125 plus dodatkowy klawisz lub modół dźwiękowy to musisz dokupić nagłośnienie (dla MODX wystarczą tylko podłączone odsłuchy bo można P-125 przepuścić prze MODX)
Jeśli chcesz natomiast P-125 zastąpić jednym nowym instrumentem to chyba tylko wspomniana wcześniej Yamaha CK88 w tym budżecie albo większy wybór w śród instrumentów które nie mają wbudowanych głośników jak Nord Electro  5 HP (mieści się w budżecie ale nie ma syntezatora więc z padami będzie problem) albo Yamaha MODX 8 (więcej brzmień i możliwości jak CK88 ale gorsza klawiatura jak w CK88 mimo że ważona fortepianowa) albo inne które były już wymienione jak Roland RD88 czy Dexibell P7 itd ale też Kurzweil SP6, KAWAI MP7 SE, Korg Kross 2 88 i parę innych. Generalnie wszystkie wymienione trzeba osłuchać i potestować klawiaturę namacalnie w sklepie najlepiej.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne...
Odpowiedz
13.10.2023, 07:52,
Tak, rozważałam Nord Electro 6HP, właśnie ze względu na klawiaturę, bo HP oznaczało lepszą klawiaturę. Wiem że na tylko 73 klawisze i to trochę mało i że trzeba byłoby podłączyć dodatkowe nagłośnienie, ale jeśli brzmieniowo byłoby podobnie do Nord Stage to ostatecznie ten Nord Electro też mógłby być. Wagowo też podobnie do mojego P-125, więc ostatecznie taki był wstępnie wybór, tylko ta cena 8000 za używany trochę mimo wszystko wysoka, dlatego chciałam się podpytać jakie inne możliwości to forum mi podpowie.

Teraz wstępnie jestem za tym żeby kupić używany MODX 6 i podpinam go do P-125 i dodatkowo dokupuję zewnętrzne nagłośnienie.

Mam teraz kolejne techniczne pytanie. Ten cały zestaw będzie podpięty do miksera i dalej do nagłośnienia głównego. Główny głośnik jest trochę z boku i ja wtedy nie mam odsłuchu i potrzebowałabym tylko dla siebie dodatkowy głośnik żeby słyszeć co gram.
Tylko czy ja mogę mieć swoje dodatkowe nagłośnienie tylko dla siebie, takie do odsłuchu? I ewentualnie jak to podłączyć? Do wyjścia słuchawkowego?

W pianinie P-125 był ten komfort że nawet jak jestem podłączona do głównego nagłośnienia i nawet jak jestem ustawiona z boku czy z tyłu i trochę gorzej jest wszystko słychać to ja siebie i tak słyszę z własnych wbudowanych głośników, bo one na szczęście nie odcinają mi sygnału w momencie podłączenia do głównego nagłośnienia.
A jak to by wyglądało w MODX?

Odpowiedz
13.10.2023, 08:56,
Tak patrzę sobie na zdjęcia jak wygląda tylni panel MODX. Są tam gniazda OUT R i L/mono i gniazdo Phones. Czy jeśli główny mikser podłączę tylko do gniazda out R lub L/mono, to do drugiego wolnego gniazda mogę podłączyć własny odsłuch? Czy tak nie wolno, bo to musi być ten sam mikser, czy wzmaczniacz a tak będą dwa różne i nie będzie to prawidłowo działać? Wybaczcie, jeśli to śmieszne pytanie, ale jestem mało techniczna.

Odpowiedz
13.10.2023, 11:09,
Taka, może nieco nieśmiała i karkołomna propozycja z mojej strony, ale jeżeli masz kogoś, kto orientuje się w elektronice i nie masz nic przeciwko modyfikacjom Twojego instrumentu, to dorobienie wjeścia line-in do tego pianina nie powinno być problemem, a koszt myślę, że zamknie się w okolicach 200zł. To rozwiązałoby problem z głośnikami i miałabyś odsłuch z dodatkowego modułu u siebie w pianinie.

Odpowiedz
13.10.2023, 12:09,
w sumie, jeśli jest taka możliwość to jak najbardziej jestem zainteresowana, byłoby to duże udogodnienie, tylko nie znam nikogo kto mógłby dokonać takiej przeróbki, chyba że zapytam się w jakimś sklepie muzycznym z podobnymi instrumentami.
W razie czego, jeśli znajdę kogoś takiego, to można poprosić o jakieś wskazówki jak dokonać takiej modyfikacji?

Odpowiedz
13.10.2023, 14:39, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.10.2023, 15:03 przez lipek.)
Bardziej należałoby pytać chyba w serwisach RTV itp. - ewentualnie w sklepie muzycznym zapytać o kogoś, kto może naprawia takie instrumenty, albo interesuje się elektroniką i muzyką. Co do wskazówki, jak to przerobić - na myśl przychodzi mi wpięcie się z dodatkowymi gniazdami przed potencjometrem głośności, zazwyczaj jest to najprostsze rozwiązanie, jednocześnie gniazda line in powinny rozłączać sygnał podawany z samego instrumentu na głośniki w momencie włożenia w nie wtyczki. Myślę, że ktoś kto się orientuje w temacie będzie wiedzał, jak to zrobić, ewentualnie po otwarciu obudowy i sprawdzeniu, jak to tam wewnątrz wyglada oceni, czy da się coś takiego przeprowadzić.

Odpowiedz
13.10.2023, 18:31,
(13.10.2023, 08:56)dorota.karwowska napisał(a): Tak patrzę sobie na zdjęcia jak wygląda tylni panel MODX. Są tam gniazda OUT R i L/mono i gniazdo Phones. Czy jeśli główny mikser podłączę tylko do gniazda out R lub L/mono, to do drugiego wolnego gniazda mogę podłączyć własny odsłuch? Czy tak nie wolno, bo to musi być ten sam mikser, czy wzmaczniacz a tak będą dwa różne i nie będzie to prawidłowo działać? Wybaczcie, jeśli to śmieszne pytanie, ale jestem mało techniczna.

Tak się nie powinno robić jak pytasz. Co do odsłuchu to można go zrealizować na wiele sposobów. Można go wyprowadzić z miksera jeśli ma taką możliwość (nie wiem jaki macie mikser), można zastosować specjalne dodatkowe miksery odsłuchowe no i odsłuch możesz mieć realizowany głośnikami lub na słuchawki (nie wiem co dla ciebie jest najlepsze).
Skoro na próbach słyszysz się dobrze z wbudowanych w P-125 głośników to znaczy że nie jest u was na próbach przesadnie głośno wiec jako odsłuch wyjścia MODX możesz sobie zastosować słuchawki w systemie otwartym czyli takie które po założeniu nie tłumią głosu zewnętrznego i normalnie przez nie słyszysz co się dookoła dzieje a dodatkowo słyszysz co w nich gra i możesz sobie dostosować ich głośność czyli ustawić proporcje tego co słychać w pomieszczeniu względem tego co wchodzi na słuchawki (wpinasz je wtedy do MODX). Ja mam np takie słuchawki i bardzo je sobie chwalę czyli Sennheiser HD555 (bardzo popularny i jeszcze lepszy jest model HD600 ale tez dużo droższy). Odsłuch za pomocą tylko słuchawek jeśli by się sprawdził to był by najtańszą opcja bo bez kupowania dodatkowego miksera czy dodatkowych głośników bo to wszystko dużo drożej wyjdzie jak takie słuchawki. 
Oczywiście słuchawki w systemie otwartym nie powstały po to by służyły jako odsłuch (to tylko taki pomysł) Wink, a bardziej z uwagi na zalety tego rozwiązania że głos z takich słuchawkach jest bardziej przestrzenny i szersze stereo oraz masz wrażenie bardziej przypominające odsłuch z głośników (czyli bardziej jak by na zewnątrz głowy to słuchać) a mniej że dźwięk ci gra w środku głowy Wink

Odpowiedz
14.10.2023, 20:34,
OK, dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

W przyszłym tygodniu pojadę na testowanie na żywo Yamaha MODX. Wstępnie wybiorę chyba wersję Modx6 i to połączę z moim pianinem P-125, ale zastanawiam się nad Modx8. Jeśli klawiatura w tym modelu nie będzie taka zła to może właśnie ten model kupię. Po prostu nie chcę targać dwóch instrumentów i jeszcze dodatkowo nagłośnienia. Niech już będzie jeden instrument, chyba że jednak klawiatura w Modx8 mi nie podejdzie, to wtedy jednak będą dwa instrumenty. Ale to za kilka dni się dowiem jakie są moje odczucia.

Teraz jeszcze raz się tu zapytam o te nagłośnienie, bo jednak chcę mieć jakiś głośnik niż słuchawki, bo na próbach czasami mamy tylko gitary bez nagłośnienia, więc i tak głośnik będzie uniwersalnym wyborem, bo inni też będą słyszeć co ja gram.

Załóżmy że mam tylko jeden instrument, MODX. Do głównego nagłośnienia podpinam kabelki do wyjść OUT Prawy i Lewy, lub Lewy/Mono.
Czy moje głośniki odsłuchowe mogę podpiąć do gniazda słuchawkowego?
Albo odwrotnie, główne nagłośnienie podłączam do gniazda słuchawkowego, a moje własne odsłuchy podłączam do gniazda OUT Prawe i Lewe?

I jeszcze jedno pytanie, szukając jakiegoś najprostszego nagłośnienia do tego pianina to określenie monitor aktywny, czy kolumna aktywna - to dobrze wpisuję w polu wyszukiwania?

Wybaczcie takie pytania, jestem małotechniczna w tym temacie, dlatego poproszę o wskazówki lub wytłumaczenie dlaczego tak nie wolno robić.
Z góry dziękuję za wyrozumiałość :)

Odpowiedz
15.10.2023, 10:03,
Nie musisz przepraszać że czegoś nie wiesz Wink .  Po to jest to forum aby sobie pomagać w miarę możliwości i własnej wiedzy Wink

Wyjście na słuchawki ma zazwyczaj zupełnie inną impedancję jak wyjście Line więc podłączenie do niego nagłośnienia jest możliwe ale kłopotliwe i wymaga dobrania odpowiedniego wzmacniacza. Niektóre wyjścia słuchawkowe w instrumentach są uniwersalne tj. o podobnych parametrach jak Line i wtedy kłopot jest mniejszy. Nie zagłębiałem się szczerze mówiąc jak to jest w wyjściem słuchawkowym w MODX ale ponieważ posiadam MODX to w wolnej chwili mogę sprawdzić.

Jak już wcześniej napisałem rozwiązań jest wiele i sporo zależy od tego jaki macie mikser (podaj nazwę i model albo zdjęcie to będzie mi łatwiej coś poradzić)

Nie jestem specem od nagłośnienia ale tak na logikę (przynajmniej moją Wink ) to idealnym rozwiązaniem było by zastosowanie dla ciebie dodatkowego miksera odsłuchowego aby audio z twoich instrumentów klawiszowych poszło do miksera głównego, a z miksera głównego trzeba by dla ciebie wyprowadzić najlepiej dwa powroty sygnału. Pierwszy powrót z miksera to tylko twoje klawisze, a drugi powrót to reszta zespołu. Te oba sygnału powrotne z miksera głównego wpinasz na dwa osobne wejścia swojego personalnego miksera odsłuchowego a wyjście tego miksera odsłuchowego nagłaśniasz np aktywnymi głośnikami odsłuchowymi lub zestawem wzmacniacz+głośniki pasywne.

Taka konfiguracja pozwoli ci słyszeć dobrze siebie i resztę zespołu w swoim zestawie odsłuchowym z możliwością regulacji proporcji głośności między twoimi klawiszami a resztą zespołu w odsłuchu. Pisząc "reszta zespołu" nie koniecznie mam na myśli wszystkich pozostałych (choć może tak być), bo może to być sama perkusja lub perkusja plus bas itp czyli to co sama chcesz słyszeć z reszty zespołu aby ci było łatwiej.

Nie wiadomo tylko czy wasz mikser ma takie możliwości aby ci wyprowadzić dwa ww. sygnały.

Jeśli by nie miał to ja bym jako drugie rozwiązanie poszukał małego miksera który by miał minimum 2 wejścia (dwa twoje klawisze) oraz posiadał prócz wyjścia głównego również dodatkowe wyjście na tzw Monitor (albo AUX Send) a wtedy z wyjścia głównego sygnał poszedłby na mikser główny, a z wyjścia Monitor (albo AUX Send) na twoje nagłośnienie odsłuchowe.

Co do wyszukiwania to jeśli chcesz mieć odsłuch stereo to lepiej szukać pod "monitory aktywne" bo wyniki zazwyczaj dotyczą kompletu dwóch głośników z wbudowanymi wzmacniaczami.

Odpowiedz
15.10.2023, 11:29,
Ja pozwolę sobie dodać od siebie że klawiatura w MODX8 jest taka sama jak w Twoim P125. To ten sam mechanizm GHS, różnice jeśli są to w osadzeniu klawiatury. Obecnie w sprzedaży jest model MODX8+, droższy od "zwykłego" MODX8, natomiast model z plusem nie posiada nic więcej, co mogłoby Ciebie interesować.

Odpowiedz
15.10.2023, 12:42,
(15.10.2023, 11:29)Valtari napisał(a): Ja pozwolę sobie dodać od siebie że klawiatura w MODX8 jest taka sama jak w Twoim P125. To ten sam mechanizm GHS, różnice jeśli są to w osadzeniu klawiatury. Obecnie w sprzedaży jest model MODX8+, droższy od "zwykłego" MODX8, natomiast model z plusem nie posiada nic więcej, co mogłoby Ciebie interesować.

Tak. MODX+ ma tylko większą polifonie dla syntezy FM-X i większą pamięć na wgranie własnych sampli więc zdecyduj głównie pod kątem ceny, bo jeśli oba modele będą w podobnej cenie to warto wziąć nowszy model MODX+ (a obecnie nie tak łatwo znaleźć nowe MODX8 a jak już to w podobnej cenie jak MODX+8) a większą różnice w cenie pewnie spotkasz wśród używanych modeli.

Odpowiedz
15.10.2023, 13:15, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.10.2023, 13:28 przez dorota.karwowska.)
OK, dziękuję za wskazówki. Przetestuję MODX8+ w sklepie a jeśli mi podpasuje to poszukam używanej wersji Modx8.

a co do nagłośnienia, to czy taka oferta monitora aktywnego będzie dobra?

https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-msp3-...Tw8Nk.html

to tylko 1 sztuka, ale na odsłuch mi wystarczy, cenowo też mi pasuje, chyba że jednak do pianina to nie jest za dobry wybór?

Odpowiedz
15.10.2023, 14:11,
(15.10.2023, 13:15)dorota.karwowska napisał(a): a co do nagłośnienia, to czy taka oferta monitora aktywnego będzie dobra?

https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-msp3-...Tw8Nk.html

to tylko 1 sztuka, ale na odsłuch mi wystarczy, cenowo też mi pasuje, chyba że jednak do pianina to nie jest za dobry wybór?

Czy odsłuch mono czy stereo w przypadku instrumentu klawiszowego to już moim zdaniem indywidualna preferencja. Ważne aby tylko nagłośnić sobie właściwe wyjście z MODX czyli L/Mono. Jak stwierdzisz że kiepsko do dokupisz drugiWink
A w domu nie przydadzą ci się odsłuchy stereo?
W P-125 masz nagłośnienie 2x7W a ten monitor (z twojego linku) ma 20W więc będzie niewiele głośniejszy jak twoje wbudowane w P-125 nagłośnienie. Jeśli to w P-125 jest dla ciebie wystarczająco głośnie to i ten monitor powinien dać radę ale pomyśl tez przyszłościowo czy nie przydało by się trochę więcej mocy jak będziesz grać w innych warunkach iż obecnie masz na próbach zespołu.
Co do brzmienia i jakości monitora z linku to się nie wypowiem bo nie miałem do czynienia a wrażenia odsłuchowe to też indywidualna sprawa ale jedno co mi się rzuca w oczy to kiepskie pasmo w dole bo zaczyna sie dopiero od 65Hz więc basy będą mało słyszalne (na próbie może nie być to mega istotne ale już w domu jak sama będziesz grać to tak). Moim zdaniem pasmo 40Hz do 22kHz było by optymalne (im niższa wartość Hz tym więcej basu a górny zakres 22kHz to praktycznie wszystkie mają lub więcej). Patrząc tylko na parametry i podobną cenę to przykładowo te powinny zabrzmieć pełniej choć kto wie czy lepiej:
https://www.olx.pl/d/oferta/adam-t7v-mon...VDqvW.html
https://www.olx.pl/d/oferta/m-audio-bx8-...VEn2r.html
https://www.olx.pl/d/oferta/krk-rp5-g4-m...VAMVw.html

Odpowiedz
15.10.2023, 14:37,
Tylko jak rozwiązać podłączenie tego głośnika i miksera. Jeśli wykorzystamy L/mono to nie ma jak posłać sygnału na mikser bo zostaje nam R i wejście słuchawkowe. Jak zasilimy jeden głośnik z wyjścia słuchawkowego to też nie wiadomo jak to wyjdzie. Jest w ogóle taki kabel jack stereo - jack mono albo jack stereo chiinch mono ? Jeśli do wejścia mono jednej kolumny wsadzimy jack/chinch stereo to zagra to ?

Odpowiedz
15.10.2023, 14:40,
Przydałoby się coś takiego żeby zdublować sygnał z wyjśćL/R

https://allegro.pl/oferta/1-rozdzielacz-...mtEALw_wcB

Odpowiedz
15.10.2023, 14:59, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.10.2023, 15:01 przez dorota.karwowska.)
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie i za linki, faktycznie, to będą lepsze propozycje i coś z tego wybiorę.

To może poproszę jeszcze o jakieś propozycje tego małego miksera, który by rozdzielił sygnał z wyjścia instrumentu na główny mikser i nagłośnienie oraz na monitor aktywny odsłuchowy, bo tutaj też potrzebuję wskazówki.
Nie znam przedziału cenowego, więc niech to będzie jakiś używany mikser ze średniej, budżetowej półki cenowej.

* edit: post wyżej już jest przykładowy rozdzielacz, o jaki mi chyba chodziło...

Odpowiedz
15.10.2023, 14:59,
(15.10.2023, 14:37)Valtari napisał(a): Tylko jak rozwiązać podłączenie tego głośnika i miksera. Jeśli wykorzystamy L/mono to nie ma jak posłać sygnału na mikser bo zostaje nam R i wejście słuchawkowe. Jak zasilimy jeden głośnik z wyjścia słuchawkowego to też nie wiadomo jak to wyjdzie. Jest w ogóle taki kabel jack stereo - jack mono albo jack stereo chiinch mono ? Jeśli do wejścia mono jednej kolumny wsadzimy jack/chinch stereo to zagra to ?

Fakt ja się odniosłem do podłączenia monitora bezpośrednio do MODX natomiast nie rozwiązuje to problemu grania z odsłuchem na próbach dlatego sprostuję że generalnie trzeba nagłośnić kanał wyjściowy Mono, a rozwiązania jak podłączyć odsłuchy było już wyżej opisywane.

Odpowiedz
15.10.2023, 15:40,
(15.10.2023, 14:59)dorota.karwowska napisał(a): Bardzo dziękuję za wyjaśnienie i za linki, faktycznie, to będą lepsze propozycje i coś z tego wybiorę.

To może poproszę jeszcze o jakieś propozycje tego małego miksera, który by rozdzielił sygnał z wyjścia instrumentu na główny mikser i nagłośnienie oraz na monitor aktywny odsłuchowy, bo tutaj też potrzebuję wskazówki.
Nie znam przedziału cenowego, więc niech to będzie jakiś używany mikser ze średniej, budżetowej półki cenowej.

* edit: post wyżej już jest przykładowy rozdzielacz, o jaki mi chyba chodziło...

Przykład miksera który rozdzieli ci sygnał na główny mikser i odsłuch (Monitor Out): https://www.skylarkmusicstore.com/pl/mik...yx-10003b/
Tu trochę więcej o nim: https://www.infosound.pl/artykul/57787,b...e-a-cieszy
Zaleta jaką posiada to każdy kanał ma indywidualne wysterowanie siły sygnału (głośność) na wyjście Monitor Out (patrz czerwone gałki) oraz posiada dużą ilość wejść stereo co jest ważne dla instrumentów klawiszowych (podłączysz ich aż 5 więc to zapewnia zapas na przyszłość). Ma możliwość podłączania też mikrofonów zamiast instrumentów klawiszowych oraz można też podłączyć zewnętrzny procesor. Moim zdaniem idealny dla ciebie na teraz i na przyszłość.
To nowość więc dopiero niedługo do kupienia (za około 1,5 miesiąca)

Tu przykłady mikserów odsłuchowych (czyli kiedy mikser główny wyprowadzi ci odsłuchy):
https://musiccenter.pl/sklep/naglosnieni...mix-mx400/
https://prosklep.pl/mmix-4-4-channel-per...,3,52,2972

Odpowiedz
15.10.2023, 16:57,
Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki i uwagi. Tej wiedzy jest bardzo dużo jak dla mnie, ale małymi krokami będę ją sobie przyswajać.
Początkowo planowałam sobie zakup Nord Electro żeby mieć ciekawsze pianino z barwami pad. A teraz wygląda na to że chyba kupię MODX8, a dodatkowo monitor aktywny z mikserem żeby to wszystko połączyć. Pewnie też kable trzeba będzie kupić, ale to już na spokojnie w sklepie muzycznym sobie ogarnę, tylko obliczę sobie jakiej długości będą mi potrzebne.

W przyszłym tygodniu zacznę od przetestowania nowego instrumentu w różnych sklepach muzycznych. Jak coś wybiorę to dam tutaj znać.

Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję za wszelkie porady czy wskazówki. Gdyby ktoś miał jeszcze jakiś dodatkowy pomysł to proszę pisać.

Odpowiedz
15.10.2023, 17:46,
A jaką muzykę gracie ? Swój repertuar ? Mamy taki dział do chwalenia się swoją twórczością Smile

Odpowiedz
15.10.2023, 20:03,
To taka amatorska schola w kościele, na Mszy, ale raz na miesiąc jest takie Uwielbienie, gdzie gramy ponad godzinę lub dłużej - i to taki można powiedzieć minikoncert na scenie Smile i wtedy to pianino z padami świetnie by pasowało, bo jest dużo momentów ciszy, gdzie tylko same instrumenty grają w tle. Dlatego pomyślałam żeby to pianino wzbogacić efektami PAD, jak to usłyszałam grając przypadkowo na Nord Stage 3.
A sam zespół... są dwie gitary plus gitara basowa i to wszystko jest wpięte do miksera i do nagłośnienia, a ja miałam mikrofon nad głośnikami pianina P-125, bo nie miałam wtedy jeszcze własnego kabelka żeby się wpiąć do miksera.
Ale teraz dokładnie przyjrzę się jak ten cały miser tam wygląda i czy można tam podpiąć kolejny instrument kabelkami, zamiast mikrofonem, jak to było do tej pory.
Ja mam ogólne pojęcie o muzyce, znam akordy, gamy, tonacje i o co w tym wszystkim chodzi, tylko technicznie nie wiedziałam jak to można ulepszyć żeby grać w lepszych warunkach i z lepszym efektem dźwiękowym.
Ale dzięki Wam już mam dużą szansę zrobić kolejny spory krok w doświadczeniu jak to wszystko podłączyć żeby lepiej grało.
Bardzo się cieszę że istnieje takie forum gdzie można zadać pytanie i dostać wskazówki. Dziękuję Smile

Odpowiedz
15.10.2023, 21:14,
Mikrofon przystawiony do głośników instrumentu to słabo Smile mikrofon oprócz dźwięku z głośników zbierał też odgłosy pracy klawiatury. Oby znalazło się wolne miejsce w mikserze.

Odpowiedz