Który analog zabrzmi?
|
07.08.2024, 09:50,
|
||||
|
Który analog zabrzmi?
Chciałbym kupić klawisz do grania dla zabawy i cieszenia się syntezą (najbliższy mi jest analog). Co byście z tej poniższej listy wybrali tak do około 2000 PLN? Może jeszcze coś innego?
Behringer Pro-1, Korg Monologue lub Minilogue Novation Bass Station 2 Arturia MicroFreak Korg Microkorg Novation Mininova Liczę na Wasze sugestie i pomysły, 3-mki, Marek |
|||
07.08.2024, 22:10,
|
||||
|
RE: Który analog zabrzmi?
grabekChciałbym kupić klawisz do grania dla zabawy i cieszenia się syntezą (najbliższy mi jest analog). Co byście z tej poniższej listy wybrali tak do około 2000 PLN? Może jeszcze coś innego?
Behringer Pro-1, Korg Monologue lub Minilogue Novation Bass Station 2 Arturia MicroFreak Korg Microkorg Novation Mininova Liczę na Wasze sugestie i pomysły, 3-mki, Marek Przede wszystkim ostateczna decyzja powinna zapaść po przesłuchaniu na rzywo lub osłuchaniu jak największej ilości dem i prezentacji itd. natomiast z tych co wymieniłeś tylko Behringer Pro-1 jest prawdziwie analogowy natomiast inne to VA (z wyjątkiem korgów opisanych niżej) czyli wirtualne analogi (cyfrowe emulacje analogów). Osobiście uważam że nie można mówić że analogi brzmią lepiej jak ich cyfrowe odpowiedniki czyli VA bo jednemu się będzie pasował taki syntezator a innemu inny i obie grupy maja swoje słabe i mocne strony. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę że np Bechringer Pro-1 jak wiele podobnych do nie go analogów nie ma pamięci na barwy więc grasz barwą którą masz aktualnie ustawioną na gałkach i nie ma procesora efektów bez którego pewnie nie da się na dłuższą metę korzystać i będziesz musiał pewnie zainwestować w zewnętrzy procesor FX dla niego. Korgi niby reklamowane jako analogowe ale chyba nie do końca bo co prawda oscylatory są analogowe ale już chyba filtry cyfrowe (tego nie jestem pewien). Myślę że pewnie nie chodziło ci tyle o prawdziwą analogowość brzmienia (cały tor syntezy analogowy) co o syntezę subskratywną która jest typowa dla syntezatorów analogowych i występuje też w większości wirtualnych analogów (najbardziej popularny typ syntezy). Jeśli się mylę to mnie popraw. Nie wiem czy wiesz że Bass Station 2 i Monolugue i Behringer Pro-1 są monofoniczne czyli gra jeden klawisz w tym samym czasie (akordu nie zagrasz). Najbardziej w mojej bajce z twojej listy są Korg Minilogue i Arturia MicroFreak oba maja polifonię 4 głosów więc oceń sam czy ci wystarczy. Dużo bardziej wartościowe moim zdaniem byłyby: Modal Cobalt8 (a jeśli ten za drogi to Cobalt5s bo to to samo tylko mniej gałek) ASM Hydra explorer Roland JD-Xi
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
08.08.2024, 11:57,
|
||||
|
(07.08.2024, 22:10)bestspec napisał(a): grabekChciałbym kupić klawisz do grania dla zabawy i cieszenia się syntezą (najbliższy mi jest analog). Co byście z tej poniższej listy wybrali tak do około 2000 PLN? Może jeszcze coś innego? Dzięki bardzo za Twoją szybką i wyczerpującą odpowiedź. Dałeś mi do myślenia i do słuchania brzmienia. Myślę, że z Twoich propozycji wybrałbym Cobalt 5s lub któryś z tych dwóch proponowanych przeze mnie (Minilogue lub MicroFreak. Niestety dla mnie dużą barierą jest cena i chcę się zamknąć zdecydowanie w 2 tych tys. A tak Twoim zdaniem, czy te dwie wersje Cobalta (8 i 5s) brzmią tak samo? Pozdrawiam, Marek |
|||
08.08.2024, 17:25,
|
||||
|
(08.08.2024, 11:57)grabek napisał(a): Dzięki bardzo za Twoją szybką i wyczerpującą odpowiedź. Dałeś mi do myślenia i do słuchania brzmienia. Myślę, że z Twoich propozycji wybrałbym Cobalt 5s lub któryś z tych dwóch proponowanych przeze mnie (Minilogue lub MicroFreak. Niestety dla mnie dużą barierą jest cena i chcę się zamknąć zdecydowanie w 2 tych tys. A tak Twoim zdaniem, czy te dwie wersje Cobalta (8 i 5s) brzmią tak samo? Pozdrawiam, Marek Brzmią tak samo i są bardzo podobne ale 5s jest okrojoną wersją 8 i ma mniejszą polifonię (5 dźwięków zamiast 8) mniej oscylatorów (40 zamiast 64) mniej barw i miej efektów. Moim zdaniem nie powinieneś się zamykać na używane syntezatory a zwłaszcza na te które są na rynku od kilku czy kilku nastu lat bo nie powinny być jeszcze mocno zużyte (kalwiatura gałki itp). Na przykład tu masz super cenę za Cobalt 8x który jest najdroższy z rodziny i ma dużą dobra klawiaturę a reszta to sam co Cobalt 8 : https://www.olx.pl/d/oferta/syntezator-m...0bcAJ.html Jak sie boisz kupować przez internet to po prostu się z gościem umów i pojedź do Poznania (widzę że to oferta z Poznania) i sprawdź go namacalnie czy wszystko działą (klawisze przyciski itp) bo co do brzmień to nie mam wątpliwości że ci się spodoba. Jak by się okazało że jest wszystko OK to naprawdę za 2000 nie znajdziesz nic lepszego z dużą klawiaturą 61 klawiszy i nowoczesny syntezator o bardzo dużych możliwościach (pełen profesjonal). I targuj się zawsze. Zadzwoń i powiedz że przyjedziesz aby sprawdzić ale niech ci co najmniej za paliwo opuści z ceny (mam nadzieję że on też tego nie przeczyta ) W 2000 zł zmieścisz się przy używanej Novation Ultranowa który jest tez super za te pieniądze a Mininova która jest na twojej liście jest okrojoną wersją Ultranowa ale to okrojenie jest dużo mniejsze niż w przypadku CObalt 8/5s a brzmią również tak samo. Mówię ci jedź do Poznania
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|