Yamaha Motif Rack + kontroler M-Audio
|
09.08.2024, 14:25,
|
||||
|
Yamaha Motif Rack + kontroler M-Audio
Witajcie.
Chciałbym nieco zmienić filozofię sprzętową i przesiąść się z pełnego syntezatora na moduł plus klawiatura sterująca (kwestia miejsca oraz mobilności). Nigdy w tej materii nie działałem i chciałem zapytać czy dość stary ale zadbany moduł Yamaha Motif Rack z 2001 roku, plus klawiiatura np. M-Audio Axiom, lub jakiś Nektar byłyby dobrą opcją? Potrzebuję do grania live mieć w pełni funkcjonalny i elastyczny zestaw pod ręką i domyślam się, że klawiatura sterująca z modułem może mi w tym pomóc. Odnośnie elastyczności takiego połączenia to moje pytanie dotyczy także tego, czy na taką klawiaturę sterującą mogę "przenieść" niemal każdy aspekt z modułu: np. poustawiać na przyciskach i suwakach gdzie chcę mieć Cutoff dźwięku, czy rezonans, lub np. korektor - sustain, release, czy jakieś efekty? To tylko przykłady, ale głównie zastanawiam się nad tym czy na kontroler mogę przenieść z modułu brzmieniowego dosłownie to co chcę i mogę tego później używać jako gotowe presety do szybkiego zmieniania live? Nie wiem za bardzo co można w tej materii podziałać. Jak wspominałem zależy mi na pełnej edytowalności, stąd pytanie Serdecznie dziękuję za ewentualne sugestie i porady. |
|||
10.08.2024, 09:17,
|
||||
|
RE: Yamaha Motif Rack + kontroler M-Audio
(09.08.2024, 14:25)rav88 napisał(a): Witajcie. Jaką masz oszczędność miejsca zamieniając jeden syntezator na klawiaturę z modułem? Dobra klawiatura sterująca jest wielkości syntezatorów więc nie widzę tu oszczędności miejsca ani mobilności bo dźwigasz da urządzenia zamiast jednego. Może doprecyzuj jaki syntezator chcesz w ten sposób zastąpić i o jakiego typu klawiaturze sterującej myślisz (ile klawiszy?) czy o takiej małej z maja ilością gałek i przycisków czy takiej bardziej zaawansowanej z dużą ilością kontrolerów. Klawiatury sterujące zapewniają głównie kontrolę nad barwą w czasie rzeczywistym, głośnością poszczególnych elementów za pomocą MIDI i komunikatów Controll Change a te bardziej zaawansowane również komunikatów System Exclusive. To czy tak zaawansowane rzeczy jak kontrola na procesorem efektów będzie możliwa to zależy i od modułu i od klawiatury sterującej i nie zawsze będzie możliwe. Niektóre klawiatury sterujące maja część kontrolerów dedykowanych i cześć dowolnie programowalne a są i takie które praktycznie wszystkie kontrolery mają dowolnie programowalne i w obu przypadkach przypiszesz sobie Cutoff czy rezonans itp. (nawet jak klawiatura miała dedykowany cutoff to może go też przypisać do dowolnego programowalnego kontrolera w tej klawiaturze). Przełączać brzmienia live też się da ale tu bardzo dużo zależy od Klawiatury sterującej i nie wszystkie się nadają do tego idealnie bo nie we wszystkich da się to robić szybko ale cześć kalwiatur ma pamięć programów/ustawień (coś jak barwa w syntezatorze) i możesz przypisać do tego programu prócz całej mapy ustawień kontrolerów również wywołanie konkretnej barwy z modułu i wtedy przełączając te programy przełączasz się między barwami (warto się więc zainteresować ile takich programów można zapisać w pamięci klawiatury sterującej) Trudno powiedzieć czy Yamaha Motif Rack będzie dla ciebie dobra bo nie powiedziałeś jaki syntezator chcesz zastąpić, jaka muzyke grasz i jakiego typu barw najwięcej potrzebujesz. To dość uniwersalny moduł ale jeśli potrzebujesz dobrych barw typowo syntezatorowych a nie zależy ci na instrumentach akustycznych samplowanych to może warto pomyśleć o innym. Podobnym modułem jest Roland Fantom XR v2 który może się okazać pod pewnymi względami lepszy bo ma możliwość wczytywania sampli czego nie ma Yamaha również można pomyśleć o Korgu Triton Rack. To póki nie sprecyzujesz swoich potrzeb to trudno coś doradzić.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
10.08.2024, 10:27,
|
||||
|
Cześć. Dzięki za odpowiedź.
Jeżeli chodzi o mnie to gram instrumentalnego, przestrzennego rocka. Klawisz, który chciałbym zastąpić to obecnie Korg TR61. Fajny instrument lecz nieco już ciężkawy wraz z casem, jak muszę się z nim wybierać na probe. Z tą mobilnością miałem na myśli fakt że klawiatura sterująca stałaby sobie na salce a na próby jeździłbym tylko z samym modułem. Co według mojej wizji wyglądałoby ok. Kontroler na jaki chciałem się zdecydować to 61 klawiszy, trochę padów i suwaków. Robię sporo elektroniki na DAWie ale także na hardware stad chciałbym mieć sporo elastyczność podczas grania live. Stąd pomysł na taki zestaw do grania. Głównie na tym module chciałbym puszczać delikatne elektroniczne tła, pady, pianina... Ale wszystko z kontrola live. Muszę może faktycznie to przemyśleć bo jeszcze chodził mi po głowie Korg Kross, Yamaha MOX6, Roland DS61... |
|||
10.08.2024, 22:15,
|
||||
|
Korg Kross, Yamaha MOX6, Roland DS61 to wszystko fajnie tylko starocie, a pytanie czy nie stać cię na dorzucenie trochę do Yamaha MODX6 bo różnica w cenie nie jest kosmiczna za to kosmiczna różnica w możliwościach i jakości brzmienia i przede wszystkim masz tam tzw Live Stet czyli tryb do gry na żywo będzie na jeden Live Set (np piosenka) masz aż 8 barw które możesz przydzielać dynanicznie czyli przełączać w trakcie utworu a takich Live Setets masz kilkasets do dyspozycji. Waga tej klawiatury jest mega mobilna (sprawdź)
Poczytaj bo na prawdę w tej cenie nie ma konkurencji (dosłownie nie ma konkurencji) aby coś podobnego kupić to już parę tysięcy dodatkowo. Wiem bo mam. Poczytaj wątek może o MODX https://forum.muzykuj.com/showthread.php?tid=1999 Generalnie kupił byś instrument który ma te same możliwości co Yamaha Montage która jest dwa razy droższa?
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne... |
|||
11.08.2024, 21:06,
|
||||
|
Dzięki za odpowiedź. Finansowo niestety może być problem, żeby porwać się na Yamahę... To raczej sporo bardziej zaawansowany klawisz niż potrzebuję. Już prędzej Korg Krome, choć to wszystko to workstation, mi bardziej zależało na w miarę czystym syntezatorze / romplerze. Rozumiem, że jeśli chodzi o tego racka Yamahy Motif to nie będzie chybiony wybór, jeżeli chodzi o pady, analogowe synthy, pianinia, rhodesy? Barwy już nieco oldschoolowe momentami, ale wciąż soczyste, z tego co słyszę dema na internecie. Roland XR także widzę jest jakąś opcją.
Byłbym ewentualnie wdzięczny za podpowiedzi kogoś kto siedzi w takim zestawie: kontroler+moduł i jest w stanie coś napisać z doświadczenia, żeby przekonać, czy to dobry kierunek czy nie Dzięki. |
|||
12.08.2024, 09:00,
|
||||
|
Jeśli nie Yamaha MODX to podrzucę ci jeszcze jeden pomysł który myślę załatwia najlepiej temat mobilności tylko nie wiem czy zmieści się w twoim budżecie.
Rozważ Korga M3 w module albo z klawiaturą bo jeśli z klawiaturą to tam się z tej klawiatury wyjmuje moduł więc Korga klawiatura leżała by na salce a jeździł być z samym modułem. Wersję z klawiaturą kupisz na olx za 3000 zł a sam moduł za niewiele mniej więc opłaca się brać z klawiaturą. Wszystkie wcześniej omawiane rozwiązania (z wyjątkiem Yamaha MODX) to typowe romplery z Motif Rack włącznie więc ich najsłabszą stroną są barwy syntezatorowe. W Korgu M3 ma dobre barwy pianin, el. pianin i innych samplowanych instrumentów a do tego masz prawdziwy virtualny analog więc barwy syntezatorowe będą lepsze a można do niego jeszcze zamontować rozszerzenie Radias i masz jeszcze lepszy virtualny analog (często sa sprzedawane od razu z tym rozszerzeniem). M3 ma też możliwośc ładowania włąsnych sampli więc jak ci czegoś będzie brakować jeśli chodzi o brzmienia to sobie wgrasz sample. Korg M3 był by dla ciebie tez skokiem technologicznym do przodu w porównaniu do twojego Korga TR61 a wszystkie inne które rozważasz są skokiem w bok a nie do przodu.
|||
16.08.2024, 12:15,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.08.2024, 12:16 przez rav88.)
|
||||
|
Dziękuję za podpowiedzi. Poszukam w takim razie modułu M3 w dobrej cenie. Nawet chyba coś wisi obecnie na ogłoszeniach.
Co do klawiatury to nabyłem właśnie M-Audio Axiom 61, naprawdę kawał sprzetu i klarowna obsługa. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|