|
MOXF8 FA-08 a może coś innego?
|
|
24.11.2024, 10:36,
|
||||
|
MOXF8 FA-08 a może coś innego?
Cześć. Szukam stacji roboczej, od której oczekuję przede wszystkim zaawansowanego sekwencera, wybrzmiewania brzmienia podczas jego zmiany, ważonej klawiatury, niezłych brzmień perkusyjnych. Nie mam super orientacji w tym co na rynku, znalazłem 2 modele jak w temacie, które są najbliżej, jednak żaden z nich nie spełnia wszystkich moich oczekiwań. Jeżeli określę budżet 4500, to czy moje oczekiwania są zbyt wygórowane? Jaki model powinienem jeszcze rozważyć w tym budżecie? A może dozbierać trochę kasy, jeżeli tak, to na co?
Od instrumentu oczekuję, że w trybie bez DAW, w sekwencerze będę w stanie zbudować utwór o zmiennym metrum i tempie, a podczas gry na żywo, szybko zmieniać barwy, pedałem, bez obcinania poprzedniego brzmienia. Fajnie gdyby w sekwencerze zapisywały się manipulacje synth, np cut-off. Dajcie proszę znać co sądzicie. Dzięki!! |
|||
|
24.11.2024, 19:38,
|
||||
|
RE: MOXF8 FA-08 a może coś innego?
Witaj. Obecnie niestety producenci wycofują się z pełnych sekwencerów, oferując co najwyżej sekwencery krokowe. Ja również jestem zwolennikiem instrumentów typu workstation, choć zdaje sobie sprawę z ograniczeń jakie posiadają takie instrumenty. Troche sie trzeba naklikać przyciskami, myszką na komputerze pracuje sie z pewnością wygodniej.
Yamahe MOXF bym odpuścił ze względu na mały wyświetlacz, praca z sekwencerem na tak małym wyświetlaczu jest nie wygodna, wręcz męcząca. Lepiej już to wygląda w Motif XF, który ma ten sam zestaw brzmień ale większy wyświetlacz. Niestety chyba nie kupisz XF8 w twoim budżecie. Trzeba też pamiętać o innych ograniczeniach, jak możliwości procesora efektów, czyli ilość efektów które możesz nałożyć na poszczególne ścieżki. Według mnie najlepsze sekwencery są w Korgu Kronisie oraz Rolandzie Fantom G. Ten w Kronosie ma ilość ścieżek ograniczoną do 16 ale pod względem edycji powinien cie zadowolić. Przewagą Kronosa nad Fantomem G są brzmienia, te w Rolandzie mnie osobiście nie przekonują, no ale na pokładzie jest też sampler więc można sobie załadować nowe w odpowiednim formacie. Niestety twój budżet na Kronosa nie wystarczy, na Fantoma G8 to nie wiem, inna sprawa że ten Roland ma już swoje lata i może nie być łatwo znaleźć zadbany egzemplarz. |
|||
|
24.11.2024, 23:33,
|
||||
|
Cześć. Super dzięki za konstruktywną odpowiedź! W sumie nie oczekuję, że stworzę finalny projekt na samym klawiszu, ale że będę w stanie bez pomocy kompa poskładać kilka patternów do kupy, na szybko. Tak sobie myślę, że to co w MOXF by mi do tego wystarczyło, no ale tam nie mam SSS. Motif XF chyba też nie, Kronos z kolei to nie ta półka cenowa niestety. Fantom G szczerze nie sprawdzałem, bo bardzo nie podoba mi się jego wygląd i z pewnością go nie kupię. A może MODX, bez klasycznego sekwencera, ale może wystarczający do tego o czym piszę? Warto byłoby dołożyć Twoim zdaniem?
|
|||
|
25.11.2024, 13:43,
|
||||
|
Mam FA-08 i uważam sequencer w nim za bardzo użyteczny i łatwy w obsłudze, do tego bardzo lubię jego klawiaturę Ivory Feel-G. Jeśli chodzi o brzmienia to kwestia gustu i można je dość mocno edytować. Brzmień perkusyjnych też jest dużo. Dodatkowo można na raz wgrać dwie paczki z https://axial.roland.com/category/fa-06_fa-07_fa-08/
Hardware: Roland FA 08, Kurzweil PC361, Yamaha DGX-670, Arturia Beatstep, Focusrite Scarlett Studio 2nd Gen., SSL 2, Universal Audio Volt 276, Behringer XR18, Native Instruments Komplete Audio 6, JBL LSR 306p
Software: Native Instruments Komplete 13, Arturia V Collection 8, IK Multimedia Total Studio 3.5 Max, Hauptwerk, Yoshimi, ZynAddSubFX, Addictive Keys Studio Grand |
|||
|
25.11.2024, 19:59,
|
||||
|
Ja nie miałem akurat Rolanda Fa ale kiedyś siadłem przy nim w sklepie na jakieś 1.5 godziny i bardzo mi się podobała praca w sekwencerze. Na szybko udało mi się stworzyć jakieś tam muzyczne wypociny, coś tam poedytowałem itp, Za krótko żeby poznać wszystkie możliwości ale sama obsługa rzeczywiście bardzo fajna. Następca czyli Fantom 0 ma już tylko patern seq.
|
|||
|
25.11.2024, 22:43,
|
||||
|
@zagoor, a czy w tym sekwencerze można definiować odrębne patterny i później je składać w cały utwór? Jeżeli nie, to czy zamiast tego można zrobić jedną długą w obrębie której zmienia się metrum?
|
|||
|
25.11.2024, 23:37,
|
||||
|
Patterny są tylko do rytmów, sequencer ma utwór na jednej długiej linii podzielonej na takty (można kopiować fragmenty zarówno dla ścieżki jak i dla wszystkich ścieżek). Roland wypuścił trochę filmików o obsłudze FA06/08 np. https://www.youtube.com/watch?v=3hSWl3kaHA8
Hardware: Roland FA 08, Kurzweil PC361, Yamaha DGX-670, Arturia Beatstep, Focusrite Scarlett Studio 2nd Gen., SSL 2, Universal Audio Volt 276, Behringer XR18, Native Instruments Komplete Audio 6, JBL LSR 306p
Software: Native Instruments Komplete 13, Arturia V Collection 8, IK Multimedia Total Studio 3.5 Max, Hauptwerk, Yoshimi, ZynAddSubFX, Addictive Keys Studio Grand |
|||
|
26.11.2024, 00:48,
|
||||
|
Tak widziałem te filmiki i zaglądałem do manuala i tak wnioskowałem, że model Rolanda nie opiera się na składaniu patternów w songi. Niemniej ciężko o potwierdzenie wprost, dlatego dzięki za to.
|
|||
|
26.11.2024, 21:51,
|
||||
|
Widzę że znosi cię w kierunku Pattern Seqwencera
. Ja osobiście postawił bym w pierwszej kolejności na brzmienia a te z wymienionych do tej pory instrumentów w twoim zasięgu ma zdecydowanie najlepsze MODX bo masz SSS, wszystkie barwy i próbki z Motif XF i wiele wiele nowych. Masz w nim prosty seqwencer z czymś w rodzaju Pattern Seqwencera i możesz poszczególne nagrane patterny midi odtwarzać za pomocą przycisków Scene w podobny sposób jak w Marchine czy Ableton za pomocą dedykowanych sterowników sprzętowych.Coś na YT na pewno się znajdzie na ten temat a na szybko znalazłem to: https://www.youtube.com/watch?v=YspiOTdcpQ8 Druga sprawa to MODX świetnie działa w połączeniu z dowolnym mobilnym tabletem czy telefonem obojętnie czy z systemem Android czy iOS od Apple więc łączysz MODX przez USB z telefonem czy tabletem i za nieduże pieniądze instalujesz Cubasis i taki zestaw zamiata wszystkie seqwencery wbudowane w workstation. Działa to super bo MODX ma USB Class Compliant czli podłączone po usb peryferia nie wymagają żadnych steowników (podłączasz i działa). Oczywiście można to wszystko też zrobić bezprzewodowo ale wtedy do MODX trzeba dokupić dongla MIDI USB (MIDI Bluetooth) a to dodatkowy wydatek. Nie mówiąc juz o tabletach to zapewniam cię że na telefonie spokojnie i wygodnie się działa i widać w jednym czasie i tak więcej jak w większości sprzętowych workstation bo masz po prostu DAW w telefonie albo tablecie. https://www.youtube.com/watch?v=KZk8rrMQuwE
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
28.11.2024, 21:09,
|
||||
|
Taa, dotarło też do mnie, że to co oferuje MODX w zupełności by mi wystarczyło, a ta opcja z podłączeniem softu na Androidzie wygląda doskonale
Super dzięki za info @bestspec!
|
|||
|
12.12.2024, 18:46,
|
||||
|
czesc wszystkim
podlacze sie do watku bo tez mysle o podobnym sprzecie. Poszukuje syntezatora pelnego (pelny sekwencer, szeroka edycja barw, dobre efekty do nalozenia mozliwosc tworzenia+wgrywania nowych barw itp.) tak aby jak najbardziej uniezaleznic sie od kompa oraz aby barwy byly czyste, klarowne. Moje typy to: Roland Fantom 06/07 Yamaha MODX+ Jakis moze Kurzweil PC4 albo K2700 Korg Nautilus - musibyc nowka wiec Kronos odpada Najbardziej stawialem na Korga jako wszechstronny, ale: -wyswietlacz (czcionka+wielkosc elementow) i mnogosc funkcji -oraz brak suwakow i pokretel mnie troche przeraza Napiszcie cos o tych modelach, co doradzacie w odniesieniu do Korga Nautilusa. Budzet od 7 do 10 tys. Inne propozycje oraz pytania sa mile widziane Dzieki, pozdrawiam. |
|||
|
13.12.2024, 01:16,
|
||||
|
Każdy z wymienionych instrumentów ma swoje wady i zalety.
Jakiego typu barwy są dla ciebie najważniejsze? Jakiego typu muzykę będziesz na tym grać? Nautilus wielu może się podobać ale myślę że warto abyś wiedział że to tak na prawdę okrojona wersja Kronosa zapakowana tylko nowymi barwami (rozszerzeniami które w Kronosie trzeba dokupić) i jest już zapakowany praktycznie po brzegi więc nie wiele już do niego dograsz zwłaszcza z bibliotek opartych na nowych samplach jeśli mu czegoś z pamięci nie usuniesz. Korg Kronos/Nautilus to technicznie najstarsze z wymienionych rozwiązanie (najmniej próbek mało pamięci na własne sample itp) i nie ma się co spodziewać że coś w nim zostanie poprawione lub dodane w aktualizacji systemu itp co nie znaczy że to nie jest bardzo dobra stacja robocza. Pop prostu warto abyś miał świadomość. Co do innych wymienionych to mogę coś podpowiedzieć jeśli odpowiesz na moje pytanie
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
13.12.2024, 18:01,
|
||||
|
Ok.Juz odpowiadam na twoje pytania.
1.Rodzaj muzyki: gl.dance, disco, edm, pop, retropop, rock, lekko techno i pokrewne. zafascynowanie dzwiekiem, przebojami lat 80 i 90. 2.Jak juz mowilem, barwy czyste i klarowne czyli raczej oparte o dobre probki/sample. Zalezalo by mi na dobrych ledach, synth, basach, smyczkach, orkiestrowych itp 3. Na pewno nie bede sie zaglebial w hip-hop, trance, house, jazz itp. 4. Co do Nautilusa, tak wiem ze to okrojony Kronos, szkoda ze juz go nie produkuja. A mogli wykosic konkurencje tworzac Korga 3 majac bogactwo OASSIS-a (i Karmy). Troche zglebilem o nim informacji i nasunelo mi sie kilka spostrzezen, popraw(cie) mnie, jesli sie myle. -Nautilus nie jest latwy w obsludze, zreszta chyba jak wiekszosc Korgow, ale mozna w nim sporo zrobic tylko trzeba chciec czyli duzo na nim pracowac, a nie czekac na gotowce. Pyt. czy mozna sobie poradzic z jego obsluga -niepokoi mnie brak suwakow i potencjometrow, niewiem czy da sie cos do tego podlaczyc aby sterowac roznymi parametrami -plusem jest te 9 silnikow oraz brak obcinania dzwiekow przy przejsciach co podobno stanowi problem w Modx+ -plusem jest chyba pelny 16 sekwencer midi +wave -niepokoi ten wyswietlacz. W takim Rolandzie 06/07 jest chyba 5.5 ale z rozdzielczoscia bodajze az 1280 -i ostatnia rzecz a raczej zapytanie. Czy na sile celowac w wersje 73 klawisze czy spokojnie 61 tez daje rade. Oczywiscie zapora jest tu cena. Dzieki i pozdrawiam |
|||
|
13.12.2024, 18:07,
|
||||
|
Aha i jeszcze jedno. Potrzebuje porady z zakresu zestawu kolumn/odsluchow do klawiszy. Gdzie moglym zadac pytanie bo nie znalazlem tutaj dedykowanego dzialu
|
|||
|
13.12.2024, 19:21,
|
||||
|
(13.12.2024, 18:01)patrykk890 napisał(a): Ok.Juz odpowiadam na twoje pytania. Odnosząc się do wymienionych przez ciebie syntezatorów praktycznie pominę temat sekwencera jaki się znajduje w poszczególnych instrumentach z prostego powodu, bo dziś zupełnie mnie nie interesuje jakie one są i czego im brakuje. Zdecydowanie wolę pracować na DAW w komputerze czy iPadzie bo robi się to o niebo szybciej i wygodniej, a afekt swojej pracy w postaci zapisu MIDI można przecież przenieść do nawet najprostszego sekwencera w stacji roboczej. Podziwiam cie że wolisz się grzebać w wielopoziomowych menu na małym ekranie itp. Ja z seqwencera w instrumencie na większą skalę korzystałem w Rolandzie XP-80 ze 20 lat temu a w późniejszych instrumentach które mam do dziś jak Kurzweil PC3K8 czy Yamaha MODX tylko odtwarzałem MIDI a nawet nie próbowałem czegoś nagrywać ![]() Trochę też nie rozumie czemu uważasz że najbardziej potrzebujesz barw opartych na samplach. W tych gatunkach najwięcej potrzebujesz barw syntezatorowych więc lepiej będą brzmieć na choćby wirtualnym analogu niż ta sama barwa zsamplowana. Kurzweile to kombajny i mają bardzo dużo do zaoferowania ale trzeba im poświęcić więcej czasu aby wycisnąć z nich takie rzeczy których nie znajdziesz nigdzie indziej bo pod względem syntezy to zdecydowanie najbardziej zaawansowany sprzęt. Barw jest dużo i pewnie by się sprawdziły do muzyki która chcesz się zajmować ale jak by ci brakło barw to jest do nich najmniej na rynku banków barw/sampli których możesz dokupić i wgrać a szkoda bo ma 3,5 GB (K2700) na wgranie własnych sampli (i 4,5GB sampli wewnętrznych). Tu są dobre barwy samplowane jak pianina akustyczne i elektryczne (moim zdaniem lepsze niż u Rolanda) oraz świetne barwy orkiestrowe ale nie brakuje też dobrych barw syntezatorowych (jest tu wirtualny analog ale też synteza FM). MODX+ zdecydowanie jak dla mnie najlepsze pod względem pianin akustycznych elektrycznych i FM. Tu znajdziesz najwięcej próbek z wszystkich instrumentów bo jest ich aż 5,6 GB i możesz wgrać 1,8 GB własnych sampli (nowych barw z nowymi samplami). Zaletą tego instrumentu jest synteza FM dzięki którym po za typowymi pianinami FM są też ciekawe barwy innego typu. Barwy syntezatorowe głownie są tu właśnie samplowane (z wyjątkiem tych FM) bo nie ma tu syntezy VA czyli wirtualnego analoga. Do MODX/Montage jest za to zdecydowanie najwięcej banków barw jakie można dokupić a moim zdaniem to ważne. Fantom 0 gorzej wypada pod względem pianin i instrumentów akustycznych w porównaniu MODX+ czy Kurzweila ale moim zdaniem najlepiej wypada pod względem barw syntezatorowych i masz tu wirtualny analog a szczególnie dobrze jak byś dokupił do niego rozszerzenie Jupiter-8. Rozważył bym ten instrument poważnie na twoim miejscu głównie ze względu na barwy syntezatorowe. Nautilus - jest w nim wszystko ale.... (pisałem wcześniej) Generalnie wszystkie się nadają dla ciebie ale musisz zdecydować sam na podstawie własnych preferencji a nie moich (ja zaryzykował bym z Fantomem 0 + rozszerzenie Jupiter 8) Weź też pod uwagę że to tylko najprostsze podstawowe informacje które na szybko przyszły mi do głowy, bo jak bym się miał rozpisywać na temat wad i zalet każdego z nich to pisał bym chyba cały dzień
|||
|
13.12.2024, 20:02,
|
||||
|
Pisz, pisz, chetnie poczytam, wiedzy nigdy nie za duzo
Co do DAW-a /sekwencera. Tak mam swiadomos, ze dzisiaj, Wiekszosc operacji lepiej, szybciej, efektywniej robi sie dzisiaj przez software+komputer/tablet. Ja jednak chcialbym stworzyc pewien wszechstronny (na ile sie da) zestaw (o czym jeszcze nie wspomnialem). Chce cos takiego: 1 czesc - dzialajaca glownie bez komputera (w oparciu o wew.podzespoly i mozliwosci/opcje) czyli jakis workstation (genos lub pa5x) oraz uzupelniajacy je uzupelniajacy je syntezator ( czyli fantom vs modx+ vs kurzweil vs korg itp.) 2 czesc - to jakas klawiatura sterujaca czyli praca juz typowo software-owa (Daw, sekwencer, vst, itp.) na komputerze/tablecie. I jeszcze jedna rzecz. Mowisz o bankach i brzmieniach , ktore mozna kupic. Fajnie tylko na polskie warunki placowe to takie dodatki sa drogie. Nie mowie nidla kilku ale wolalbym bardziej darmowe materialy i duza spolecznosc wokol danego instrumentu. Taki support jest wiecej wart Ostatno zauwazylem premiere Behringer Wave (klon ppg wave),niesamowity sprzet. I pomyslalem a moze isc w strone sprzetowych analogow. Niestety tutaj jest ich zbyt duzo i kazdy mega kochany ( prophet, juno, jupiter, volca, i wiele innych klonow), ze musialbym miec tir kasy + magazyn aby wszystko pomiescic. Generalnie takie instrumenty zalatwiaja emulatory programowe ale jednak zywy klawisz to potega |
|||
|
13.12.2024, 23:09,
|
||||
|
(13.12.2024, 20:02)patrykk890 napisał(a): I jeszcze jedna rzecz. Mowisz o bankach i brzmieniach , ktore mozna kupic. Fajnie tylko na polskie warunki placowe to takie dodatki sa drogie. Nie mowie nidla kilku ale wolalbym bardziej darmowe materialy i duza spolecznosc wokol danego instrumentu. Taki support jest wiecej wart Każdy instrument ma swoją społeczność która dzieli się np barwami które ktoś sam zrobił i jest to na różnych forach czy Facebooku natomiast prócz tego, tu znowu Yamaha wyprzedza konkurencję bo jako chyba dotąd jedyna stworzyła własną platformę wymianę barw między ludźmi. Nazywa się Soundmondo Są tam tysiące barw do ich różnych syntezatorów które możesz wgrać do instrumentu już z poziomu przeglądarki internetowej. Poniżej link z odfiltrowanymi barwami dla instrumentów Montage/MODX/MODX+ https://soundmondo.yamahasynth.com/voice...2CMODXPLUS
|||
|
14.12.2024, 00:20,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.12.2024, 00:30 przez patrykk890.)
|
||||
|
"bestspec"
Ok. dzieki za odp. na to jedno pytanie A co z pozostalymi zagadnieniami, mozesz cos powiedziec I jeszcze jeden dodatek.Zauwazylem w stopce, ze korzystasz z softu zarowno od Arturii jak i NI oraz Roland Zenology. Czym to wszystko obslugujesz, korzystasz z jakiejs klawiatury midi, ktore klawisze radza sobie plynnie z obsluga szczegolnie Arturii i NI Zapraszam, tez innych znawcow do dyskusji. Im wiecej tym bardziej mi pomozecie. Dzieki |
|||
|
14.12.2024, 14:15,
|
||||
|
(14.12.2024, 00:20)patrykk890 napisał(a): "bestspec" Poniżej postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania ale jeśli coś przeoczę to mi przypomnij o czym zapomniałem ![]() Jeśli chodzi o podejście do tematu które rozbiłeś na dwa etapy to ja w sumie mam podobne podejście i je realizuję z tym że ja jak wspominałem nie korzystam prawie z seqwencera w instrumencie tylko korzystam z Cubase i Maschine (soft) na PC i z Cubasis na iPad (z innych DAW czasem też bo lubię poznawać inne rozwiązania itp ale długo by pisać). Na mobilności mi zupełnie nie zależy bo granie koncertów mam już za sobą i teraz głównie gram i bawię się muzyką, syntezą, dźwiękiem sam dla siebie i domowe studio jest moim hobby. Podstawą mojego zestawu jest Kurzweil PC3K8 i uzupełnia go Yamaha MODX 6. Te oba instrumenty zapewniają mi w sumie wysokiej klasy brzmienia akustyczne oparte na samplach, przyzwoity syntezator typu wirtualny analog, i wysokiej klasy syntezator syntezy FM. Brakowało mi do tego syntezatora o dużych możliwościach w stylu wirtual analog i tu postawiłem na Access Virus Ti2 Desktop (moim zdaniem co do możliwości ale dla mnie też brzmienia jeden z najlepszych tego typu syntezatorów) a niedawno uzupełniłem zestaw o Waldorfa Iridium Desktop który ma kilka syntez i jest prawdziwym potworem jeśli chodzi o możliwości i jest nie oceniony dla tych którzy poszukują łatwego tworzenia niepowtarzalnych barw (choć tych typowych też ma mnóstwo). Posiada dwie unikalne syntezy (generalnie posiada 5 typów syntezy) jeśli chodzi o syntezatory sprzętowe unikalne tylko dla niego czyli Resonator i syntezę Granularną (z tą unikalnością syntezy granularnej to wyjaśnię że kiedy ukazał się Quantum/Iridium to był jedynym syntezatorem na rynku z tym typem syntezy ale dziś pokazały się już na rynku co najmniej 2 rozwiązania z tą syntezą ale oba nie mogą się równać z Quantum czy Iridium). Co do głosśników/odsłuchów to nie pomogę bo nie używam (korzystam ze słuchawek i profesjonalnego zestawu do kina domowego). Jeśli nie wiesz gdzie zadać pytanie to moim zdaniem najlepszym miejscem będzie Sprzęt Studyjny (14.12.2024, 00:20)patrykk890 napisał(a): I jeszcze jeden dodatek.Zauwazylem w stopce, ze korzystasz z softu zarowno od Arturii jak i NI oraz Roland Zenology. Większość jak nie wszystkie klawiatury Workstation (nie mówię tu o tych z autoakompaniamentem bo tych nie zgłębiałem) mają funkcję klawiatury sterującej. Tak się składa że instrumenty Kurzweil mają bardzo rozbudowane funkcje klawiatury sterującej i uchodzą za jedne z najlepszych klawiatur sterujących z pośród instrumentów typu Workstation. Są bardzo elastyczne pod względem konfiguracji i trudno znaleźć coś co nie da się na nich zrobić. Często przewyższają możliwości dedykowanych typowych klawiatura sterujących (tych sterowników a nie instrumentów) pod względem zarządzania modułami czy pluginami. Mają na przykład możliwość zaprogramowania przycisków funkcujnych dla funkcji "następna barwa" i "poprzednia barwa" w połączeniu z dodatkowymi przyciskami do których mogę przypisać funkcję "następny bank" "poprzedni bank", a mając tak przyporządkowane przyciski mogę bardzo wygodnie przełączać się między barwami do przodu do tyłu i przełączać się między bankami barw dokładnie w taki sposób jak się to robi w oryginalnych instrumentach ( np przyciski + - czy Inc/Dec w instrumentach) kiedy chce się szybko przeglądać barwy. To jest też nieocenione kiedy w ten sam sposób mogę przełączać/przeglądać barwy w pluginach zamiast klikać muszką. Kiedy w prawdziwym syntezatorze chcemy przeglądać barwa po barwie to klikamy na przyciski typu +/-, Inc/Dec czy Next/Prev i już a nie wiem czemu większość typowych klawiatur sterujących nie ma takiej opcji i może niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę do tej pory znalazłem to tylko u Kurzweila a przecież wygoda przełączania i przeglądania barw powinna być jedną z podstawowych funkcji klawiatury sterującej. Nie raz czytałem na forach itp że ktoś był pytany np po co mu stary np Kurzweil K2500 skoro ma wiele innych nowocześniejszych stacji roboczych a ten odpowiadał że dla funkcji klawiatury sterującej Taką łatwość przełączania się między barwami oczywiście znajdziesz tez w dedykowanych klawiaturach Arturi ale dla instrumentów Arturi i w klawiaturach NI dla instrumentów NI, a nie oto przecież chodzi, bo klawiatura sterująca powinna być uniwersalna.Z tego samego powodu ja wciąż mam starego poczciwego Kurzweila PC3K8 którego głównie wykorzystuję jako klawiatura sterująca dla wszystkiego innego co mam włącznie z pluginami. Każda dobra zaawansowana klawiatura sterująca (a za taką uważam klawiatury z dużą ilością kontrolerów różnego typu) nada się tak samo dobrze do sterowania instrumentami Arturii czy NI tyle że te dedykowane od Arturii i NI oszczędzą ci czas na konfigurację bo tam masz domyślnie już wszystko przypisane do współpracy z ich instrumentami. Dla mnie wadą klawiatur sterujących NI jest za mała ilość kontrolerów (osiem pokręteł za tą cenę? serio? gdzie pady? gdzie suwaki aby wygodnie obsługiwać ogany drawbar?(pokttła tego nie zastąpią bo potrzebne jest 9 suwaków a gałek jest 8) Klawiatury Arturii wypadają dużo lepiej pod względem dostępnych kontrolerów ale dla mnie ich słabą strona jest fakt że można podzielić klawiaturę tylko na 2 sterfy lub nałożyć na siebie 2 barwy podczas gdy większość innych klawiatur sterujących zapewnia 8 takich podziałów (Kurzweil może 16). Gdybym miał kupić osobną typowa klawiaturę sterującą to dziś pewnie by to była Novation SL MK3 tylko szkoda że nie robią wersji z pełną klawiatura 88 klawiaszy. Miałem już Novation SL MK2 i wiem ze to bardzo zaawansowana i elastyczna klawiatura a MK3 wniosło wiele dodatkowych przydatnych rozwiązań. (13.12.2024, 18:01)patrykk890 napisał(a): 4. Co do Nautilusa, tak wiem ze to okrojony Kronos, szkoda ze juz go nie produkuja. A mogli wykosic konkurencje tworzac Korga 3 majac bogactwo OASSIS-a (i Karmy). Troche zglebilem o nim informacji i nasunelo mi sie kilka spostrzezen, popraw(cie) mnie, jesli sie myle. Też się dziwię że od wielu lat Korg nie zrobił nowej stacji roboczej tylko od Oasis odgrzewa starego kotleta i jak można powiedzieć że Kronos coś wniósł nowego to Nautilus już jest krokiem w stecz. Brak suwaków i mała ilość kontrolerów właśnie jest powodem że trzeba więcej dłubać w menu za pomoca wyświetalcza i jako klawiatura sterująca też ma to swoje wady. Ilość silników na plus ale pojedynczą barwę możesz złożyć z 2 Partów tylko (w MODX z 8, w Kurzweil z 32) a przełączanie w MODX nie jest problemem bo odbywa się bez przerwania dla wszystkich barw jeśli jest złożona z jednego Partu a tylko przerywa jak masz złożoną z więcej jak jednego Partu (max 8) i barwy które się nie przerywają są graficznie oznaczone więc masz świadomość które ci nie przerwą. Seqwencer jak najbardziej na plus. Na wyświetlacze w Kronosach bardzo narzekano (kiepsko działał dotyk) a w Nautilus nie wiem. Co do ilości klawiszy to jeśli będziesz chciał grać jakąś partię pianina na dwie ręce to prawie na pewno ci zabraknie klawiszy. Kasa decyduje ale moim zdaniem podstawą każdego zestawu jest przynajmniej jedna kalwiatura 88 klawiszy najlepiej z mechanizmem młoteczkowym a 76 klawiszy to minimum.
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Zamiast Roland Fa 08, Akai 61 key mpc??? | TomekD | 23 | 7,424 |
05.11.2025, 09:45 Ostatni post: hammond |
|
| Roland Juno G vs Roland FA 06 | Wito | 7 | 2,680 |
05.07.2025, 15:44 Ostatni post: pawelsz |
|
| Mały podróżny keyboard - a może klawiatura midi + laptop? | lipek | 2 | 1,865 |
26.03.2025, 21:32 Ostatni post: Valtari |
|
| Yamaha CLP-735 czy Kawai CA 401 a może inne? | kuskus81 | 1 | 1,465 |
23.10.2024, 17:00 Ostatni post: pawelsz |
|
| Yamaha dgx, czy może... | Jarbrz | 0 | 1,248 |
10.10.2023, 06:25 Ostatni post: Jarbrz |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

. Ja osobiście postawił bym w pierwszej kolejności na brzmienia a te z wymienionych do tej pory instrumentów w twoim zasięgu ma zdecydowanie najlepsze MODX bo masz SSS, wszystkie barwy i próbki z Motif XF i wiele wiele nowych. Masz w nim prosty seqwencer z czymś w rodzaju Pattern Seqwencera i możesz poszczególne nagrane patterny midi odtwarzać za pomocą przycisków Scene w podobny sposób jak w Marchine czy Ableton za pomocą dedykowanych sterowników sprzętowych.
Super dzięki za info @bestspec!