Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zamiast Roland Fa 08, Akai 61 key mpc???
04.07.2025, 13:25,
Zamiast Roland Fa 08, Akai 61 key mpc???
Witajcie,
zarejestrowałem się, przywitałem i teraz potrzebuję pomocy. Nie jestem człowiekiem techniki więc preferuję wszystko co gotowe i proste…
Tworzę sobie muzykę elektroniczną, melodyjną, taką moją?
Mam Rolanda Fa 08 (taki sprzed kilku lat bo teraz to sa z tym samym oznaczeniem a wyglądają jak FANTOM 0 chyba). Czyli posiadam 2 tys brzmień, 1/3 z nich jest podobna do siebie, akustyczne słabe, syntetyczne jako [pojedyncze dźwięki, są zbyt ciepłe, brak nowoczesności w tym Rolandzie. Ok. Miałem taką świadomość tworzyłem muzykę dla siebie ale rozwijam się muzycznie i teraz musze dawać innym żeby mi dograli perkusję, bas(bo w Rolandzie dobrych basów nie znajdę do muzyki elektronicznej) i czasem podmieniać dźwięki na nowocześniejsze, zamiast moich.
Zależy mi na:
1.     Sekwenser( kopiuję, kasuje, zamieniam, wklejam dodaje puste takty itd.) i chcę to wysłać na pendrive kartę sd, żebym później mógł dać komuś do zmiksowania swoje 16 ścieżek. To Roland ma rewelacyjne. Proste, szybkie. Czysta przyjemność.
2.     Nowocześniejsze barwy
I tyle.
Każdy(nie na tym forum, tylko mówię o sklepach) doradzał mi inny instrument, a nikt nie zaproponował np. takiego Akai 61 key mpc… bo 37 klawiszy raczej za krótkie.
Czy ktoś wie, co może mnie powstrzymać przed zakupem tego? Dźwięki kompletnie inne niż u Rolanda, sekwenser podobno 128 ścieżek….i podobno mogę tez nagrywać na Rolandzie swoim to co zrobię na tym Akai.
A może po prostu Rolanda powinienem sprzedać i kupić za ta samą cena praktycznie tego Akai? Akai 61 key mpc jest krótsze i to koniec jego wad? Może tam sekwenser jest skomplikowany ale nie wiem co jeszcze….jak zobaczyłem to, to zacząłem się zastanawiać po co robią workstation.

Proszę o pomoc. Chcę mieć nowocześniejsze brzmienia i proste nagrywanie i tylko lub az tyle…. I nie chcę nic robić na komputerze, laptopie(poza przesłuchaniem ścieżek, nazwaniem ich i takie tam)

Odpowiedz
04.07.2025, 15:44,
RE: Zamiast Roland Fa 08, Akai 61 key mpc???
Cześć.
W AKAI MPC Key posiada zdecydowanie najbardziej zaawansowany sekwencer z wszystkich instrumentów z klawiaturą jakie są na rynku. Jest to pełnowartościowy DAW czy Groovebox który konkuruje bezpośrednio z Ableton Live czy NI Maschine a w połączeniu z sekcją syntezatora opartego na VST oraz efektów itp jest to najbardziej zaawansowana stacja robocza na rynku. To samo oprogramowanie DAW które w niej siedzi jest też dostępne w wersji na komputer i w okrojonej wersji jest też dostępne za darmo więc możesz sobie wypróbować.
Jeśli tylko odpowiada ci pod kątem brzmień (a jego brzmienia i wirtualne syntezatory można też rozszerzać i dodawać nowe za dopłatą) to moim zdaniem będziesz zadowolony. Obsługa moim zdaniem obsługa jest prosta i wygodna i nie wiele ustępuje wygodzie gdybyś to robił na komputerze bo przecież ma duży czytelny wyświetlacz.

Byłem ciekawy jak obecnie cenowo stoi ten sprzęt i przypadkiem trafiłem na ciekawą ofertęSmile

https://pl.aliexpress.com/item/100500894...836217!ppc!!!

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
07.07.2025, 10:41,
(04.07.2025, 13:25)TomekD napisał(a): Witajcie,
zarejestrowałem się, przywitałem i teraz potrzebuję pomocy. Nie jestem człowiekiem techniki więc preferuję wszystko co gotowe i proste…
Tworzę sobie muzykę elektroniczną, melodyjną, taką moją?
Mam Rolanda Fa 08 (taki sprzed kilku lat bo teraz to sa z tym samym oznaczeniem a wyglądają jak FANTOM 0 chyba). Czyli posiadam 2 tys brzmień, 1/3 z nich jest podobna do siebie, akustyczne słabe, syntetyczne jako [pojedyncze dźwięki, są zbyt ciepłe, brak nowoczesności w tym Rolandzie. Ok. Miałem taką świadomość tworzyłem muzykę dla siebie ale rozwijam się muzycznie i teraz musze dawać innym żeby mi dograli perkusję, bas(bo w Rolandzie dobrych basów nie znajdę do muzyki elektronicznej) i czasem podmieniać dźwięki na nowocześniejsze, zamiast moich.
Zależy mi na:
1.     Sekwenser( kopiuję, kasuje, zamieniam, wklejam dodaje puste takty itd.) i chcę to wysłać na pendrive kartę sd, żebym później mógł dać komuś do zmiksowania swoje 16 ścieżek. To Roland ma rewelacyjne. Proste, szybkie. Czysta przyjemność.
2.     Nowocześniejsze barwy
I tyle.
Każdy(nie na tym forum, tylko mówię o sklepach) doradzał mi inny instrument, a nikt nie zaproponował np. takiego Akai 61 key mpc… bo 37 klawiszy raczej za krótkie.
Czy ktoś wie, co może mnie powstrzymać przed zakupem tego? Dźwięki kompletnie inne niż u Rolanda, sekwenser podobno 128 ścieżek….i podobno mogę tez nagrywać na Rolandzie swoim to co zrobię na tym Akai.
A może po prostu Rolanda powinienem sprzedać i kupić za ta samą cena praktycznie tego Akai? Akai 61 key mpc jest krótsze i to koniec jego wad? Może tam sekwenser jest skomplikowany ale nie wiem co jeszcze….jak zobaczyłem to, to zacząłem się zastanawiać po co robią workstation.

Proszę o pomoc. Chcę mieć nowocześniejsze brzmienia i proste nagrywanie i tylko lub az tyle…. I nie chcę nic robić na komputerze, laptopie(poza przesłuchaniem ścieżek, nazwaniem ich i takie tam)
 Cześć,

Również przypatrywałem się niedawno temu AKAI, głównie ze względu na ten sekwencer. Na kanale muzykuj.com na YT masz parę filmików z testami Pawła i jego brata. Ciekawy instrument, ale fizycznie w żadnym sklepie go nie widziałem i ograć nie mogłem.
Ponieważ również nie chcę robić nic na kompie to jednak moja uwaga poszła w stronę Korga Nautilusa (mogłem ograć w sklepie i bardzo pozytywne wrażenia), ale czekam aż będę mógł ograć Kronosa 3. Wiem, że to już wyższa półka, ale może ograj sobie jeszcze tego Nautilusa.

Pozdrawiam!

Odpowiedz
08.07.2025, 22:21,
(07.07.2025, 10:41)garit napisał(a): ......................., ale czekam aż będę mógł ograć Kronosa 3. .............................

Nie wiem czy musisz czekać aż Kronos 3 pokaże się w jakimś sklepie bo niewiele w nim nowego w stosunku do Kronosa 2 (nie wiem czy ograłeś Kronosa 2). Oto co w nim dodali (oficjalne info):
• 256 nowych programów
– 128 zupełnie nowych dźwięków (w tym Italian Grand, Tine EP I Early)
– 128 wybranych z płatnych bibliotek barw do KRONOS
• Szybszy, bardziej responsywny wyświetlacz TouchView
• O 60% szybszy czas uruchamiania
• Nowa obudowa z malowanym proszkowo metalem i czarnymi drewnianymi panelami bocznymi

Z punktu widzenia obsługi dostajesz lepszy wyświetlacz bo na te poprzednie ludzie narzekali i trochę szybciej startuje (startuje w 48 s jak wynika z filmów na YT)
Nowe pianina może się przydadzą tylko trzeba mieć świadomość że jego specyfikacja zupełnie się nie zmieniła więc wgrali to do pamięci użytkownika która już jest na maxa zapchana fabrycznymi barwami więc nie wiele tam już miejsca na nowe dodatkowe barwy i sample (co nie jest przeszkoda jeśli ktoś nie planuje go rozbudowywać o wiele nowych barw/sampli itp).

Klawiatura ta sama co w poprzednim Kronosie podobnie jak system więc i obsługa pozostaje bez zmian (trochę już o tym było tu pisane).

Dziwie się że nadali mu kolejny numer "3" bo ilość zmian na to nie zasługuje. Bardziej by pasowało dodanie do nazwy "EX" jak zrobił Roland w przypadku Fantoma do którego dodali tylko barwy i rozszerzenia.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
09.07.2025, 09:42,
Tak tak wiem i śledzę teraz wszystkie wątki na ten temat. Niestety nigdy nie miałem ani nie ogrywałem żadnego Kronosa, dlatego chcę zobaczyć czy ta klawiatura (88) mi podpasi (no i oczywiście brzmienie).
A tak jak kolega TomekD wolałbym uciec od kompa. Oldskulowy sekwencer (chociaż już z audio) to jak dla mnie ogromny plus. A że reszta to odgrzewany kotlet to mi nie przeszkadza.
No zobaczymy, chyba niedługo powinny być w sklepach.

Odpowiedz
09.07.2025, 16:36, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.07.2025, 16:40 przez TomekD.)
Garit, widziałem i cały czas oglądam różne filmy o Akai. Całościowo rewelacja... No może szkoda ze nie po polsku ale chyba się domyślę... słuchaj to mamy podobne cele. Wiesz że Roland ma prosty i bogaty sekwecer a Korg? Brzmienia sprawdzałeś ale czy da się nagrywać na tym i modyfikować w miarę prosto? ?

Odpowiedz
09.07.2025, 16:49,
(04.07.2025, 15:44)bestspec napisał(a): Cześć.
W AKAI MPC Key posiada zdecydowanie najbardziej zaawansowany sekwencer z wszystkich instrumentów z klawiaturą jakie są na rynku. Jest to pełnowartościowy DAW czy Groovebox który konkuruje bezpośrednio z Ableton Live czy NI Maschine a w połączeniu z sekcją syntezatora opartego na VST oraz efektów itp jest to najbardziej zaawansowana stacja robocza na rynku. To samo oprogramowanie DAW które w niej siedzi jest też dostępne w wersji na komputer i w okrojonej wersji jest też dostępne za darmo więc możesz sobie wypróbować.
Jeśli tylko odpowiada ci pod kątem brzmień (a jego brzmienia i wirtualne syntezatory można też rozszerzać i dodawać nowe za dopłatą) to moim zdaniem będziesz zadowolony. Obsługa moim zdaniem obsługa jest prosta i wygodna i nie wiele ustępuje wygodzie gdybyś to robił na komputerze bo przecież ma duży czytelny wyświetlacz.

Byłem ciekawy jak obecnie cenowo stoi ten sprzęt i przypadkiem trafiłem na ciekawą ofertęSmile

https://pl.aliexpress.com/item/100500894...836217!ppc!!!

Dzięki piękne za jednoznaczną odpowiedź. Porównam ten wyświetlacz jeszcze z moim na Rolandzie Fa i może popatrzę na tego Korga Kronosa czy tam można łatwo edytować bo wydawało mi się że nie bardzo....  No i Fantom Ex... Ale tam chyba nie można exportowac ścieżek na np pendrive albo kartę SD. A to dla mnie ważne bo sam miksu, sobie nie zrobię ?

Odpowiedz
10.07.2025, 11:13,
(09.07.2025, 16:36)TomekD napisał(a): Garit, widziałem i cały czas oglądam różne filmy o Akai. Całościowo rewelacja... No może szkoda ze nie po polsku ale chyba się domyślę... słuchaj to mamy podobne cele. Wiesz że Roland ma prosty i bogaty sekwecer a Korg? Brzmienia sprawdzałeś ale czy da się nagrywać na tym i modyfikować w miarę prosto? ?

Gdyby np. Montage lub Kronos miał taki sekwencer jak Roland to brałbym w ciemno któryś z nich. Natomiast ten w Kronosie to dopiero poznaję (teoretycznie na razie), ale wydaje mi się, że dla mnie będzie OK chociaż jest taki oldskulowy (jak patrzę na filmiki to przypomina mi się sekwencer Yamahy QY700, który kiedyś miałem). W Rolandzie nie przekonują mnie brzmienia fortepianów ani większości akustycznych (wiem, że ty idziesz bardziej w elektronikę, posłuchałem trochę na YT i szacun, chociać to nie moja bajka).

Natomiast AKAI nie ma ważonej klawiatury i na razie odpada. 

Dawaj znać jak się skończą twoje poszukiwania.

Odpowiedz
10.07.2025, 12:18, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.07.2025, 12:23 przez TomekD.)
Dzięki piękne za odwiedzenie kanału! Jest tak jak mowisz jesli chodzi o akustyczne barwy a reszta jest po prostu starodawna... Oczywiście lubię lata minione, wręcz uwielbiam lata 80te ale cięgnie mnie do wszystkich gatunków łącznie z rockiem elektronicznym a trzeba mieć narzędzia żeby to wszystko realizować. Pewnie saksofonu sensownego nigdy nie doświadczę... Chociaż jak to piszę to aż żal... Bo kurcze w dzisiejszych czasach żeby mieć dostęp do podstawowych instrumentów i nie mieć realnie brzmiacych akustycznych barw... Trzeba kupić ze trzy klawisze i wszystko będzie Cool a jestem zwolennikiem nie otaczania się sprzętem bo wtedy mi wyobraźnia muzyczna siada.... Co do Kronosa i sekwencera... Mnie on przeraża ilością kliknięć w małe klawisze i tak myślę że nie wytrzymam na dłuższą metę  ale jeśli Ty to ogarniasz to tam jest jeszcze większa ingerencja w brzmienia i ścieżki już nagrane nawet. No i Karma. Fajny dodatek. Dam znać ale kieruję wzrok na to Akai. Oby klawiatura była na serio pół ważona chociaż...

Odpowiedz
11.07.2025, 21:00,
Skoro myślisz poważnie o AKAI to on i tak jest praktycznie nie osiągalny fizycznie w sklepach więc i tak go nie ograsz a skoro pozostaje zakup online to pamiętaj ze masz prawo do zwrotu bez podania przyczyny (14 dni na poinformowanie o zwrocie i 14 dni na fizyczne odesłanie). Będziesz miał więc sporo czasu aby go ograć i jak ci nie będzie pasował to oddasz (śmiało możesz go używać bo na tym to prawo polega abyś miał szanse wypróbować jak byś mógł to zrobić w sklepie stacjonarnym i tylko nie możesz go uszkodzić). 
Oczywiście to dotyczy kupowania w polskich sklepach internetowych a nie od osób prywatnych. Zagraniczne sklepy tez mają opcję zwrotu tylko już z reguły na innych warunkach wiec trzeba doczytać.
Ja kupuję głównie przez internet (z Polski i z zagranicy)  i nigdy nie miałem problemów.
Piszesz o muzyce elektronicznej a widzę że najbardziej ci zależy na instrumentach akustycznychWink

W instrumentach o których tu mowa czyli workstation to instrumenty akustyczne są ich najmocniejszą stroną a gorzej z reguły barwami syntezatorowymi które najlepiej się nadają do muzyki elektronicznej. Ja akurat nie wyobrażam sobie robić wszystkiego na tylko jednym workstation bo zawsze mi czegoś brakuje. Przynajmniej jeden "prawdziwy" syntezator jako dodatek pewnie kiedyś i dla ciebie okaże się koniecznością. Nie będę wymieniał jakie dodatkowe syntezatory (z klawiatura czy jako moduł) bym typował jako dodatkowy do muzyki elektronicznej ale niedawno się ukazała Arturia Astrolab na która warto zwrócić uwagę jeśli budżet pozwoli. W tym instrumencie jest tyle wirtualnych syntezatorów (34 szt) że na pewno ci nie braknie barw syntezatorowych (choć nie tylko takie tam są)Wink

https://www.youtube.com/watch?v=ipK8dRPFqFo

Po za tym Pamiętaj że AKAI MPC zanim zyskało do dyspozycji wirtualne syntezatory VST głównie bazowało na profesjonalnym samplerze który nadal tam jest i możesz ładować specjalne gotowe paczki rozszerzeń z samplami (lub własne sample) i tych gotowych rozszerzeń jest cała masa. Oto pierwszy z brzegu przykład z saksofonami i trąbkami jakie znalazłem:

https://www.mpc-samples.com/product.php/...n-edition/

Odpowiedz
12.07.2025, 21:30,
(12.07.2025, 21:15)TomekD napisał(a):
(11.07.2025, 21:00)bestspec napisał(a): Skoro myślisz poważnie o AKAI to on i tak jest praktycznie nie osiągalny fizycznie w sklepach więc i tak go nie ograsz a skoro pozostaje zakup online to pamiętaj ze masz prawo do zwrotu bez podania przyczyny (14 dni na poinformowanie o zwrocie i 14 dni na fizyczne odesłanie). Będziesz miał więc sporo czasu aby go ograć i jak ci nie będzie pasował to oddasz (śmiało możesz go używać bo na tym to prawo polega abyś miał szanse wypróbować jak byś mógł to zrobić w sklepie stacjonarnym i tylko nie możesz go uszkodzić). 
Oczywiście to dotyczy kupowania w polskich sklepach internetowych a nie od osób prywatnych. Zagraniczne sklepy tez mają opcję zwrotu tylko już z reguły na innych warunkach wiec trzeba doczytać.
Ja kupuję głównie przez internet (z Polski i z zagranicy)  i nigdy nie miałem problemów.
Piszesz o muzyce elektronicznej a widzę że najbardziej ci zależy na instrumentach akustycznychWink

W instrumentach o których tu mowa czyli workstation to instrumenty akustyczne są ich najmocniejszą stroną a gorzej z reguły barwami syntezatorowymi które najlepiej się nadają do muzyki elektronicznej. Ja akurat nie wyobrażam sobie robić wszystkiego na tylko jednym workstation bo zawsze mi czegoś brakuje. Przynajmniej jeden "prawdziwy" syntezator jako dodatek pewnie kiedyś i dla ciebie okaże się koniecznością. Nie będę wymieniał jakie dodatkowe syntezatory (z klawiatura czy jako moduł) bym typował jako dodatkowy do muzyki elektronicznej ale niedawno się ukazała Arturia Astrolab na która warto zwrócić uwagę jeśli budżet pozwoli. W tym instrumencie jest tyle wirtualnych syntezatorów (34 szt) że na pewno ci nie braknie barw syntezatorowych (choć nie tylko takie tam są)Wink

https://www.youtube.com/watch?v=ipK8dRPFqFo

Po za tym Pamiętaj że AKAI MPC zanim zyskało do dyspozycji wirtualne syntezatory VST głównie bazowało na profesjonalnym samplerze który nadal tam jest i możesz ładować specjalne gotowe paczki rozszerzeń z samplami (lub własne sample) i tych gotowych rozszerzeń jest cała masa. Oto pierwszy z brzegu przykład z saksofonami i trąbkami jakie znalazłem:

https://www.mpc-samples.com/product.php/...n-edition/

Bardzo Ci dziękuję za tą wiedzę. Faktycznie gdyby klawisze mi odpowiadały aż tak bardzo w AKAI to zwrócę. Powiem Ci, że to co mi podesłałeś jest fenomenalne jeżeli chodzi o brzmienia bo ich ilość wręcz może przytłoczyć... Rozumiem, że Arturia Atrolab musiłabym połączyć ze swoim Rolandem Fa i korzystać z sekwencera w Rolandzie. Jeszcze poczytam, pooglądam bo moze jakimś cudem ośmielę się na daw i laptop tzn Fl studio mam nawet, tylko z powodu braku miejsca i umiejętności(nie wiem czy łatwo się włącza sie nagrywanie w Daw i jak się pomylę i chcę poprawić np. cztery dzwięki to łatwo się to robi? Przyzwyczajony jestem robić wszystko w Rolandzie i boję się tego, co dla innych jest pewnie naturalne...)
Co do akustycznych brzmień to wspominam o saksofonie bo zrobił bym z chęcią kawałek eurodance z saksofonem w roli głównej : ) A jeszcze takie głupie pytanie, czy każdy ze tych sprzętów, o których mówimy mogę połączyć ze swoim Rolandem Fa (wersja taka sprzed kliku lat bo te nowe to jak FANTOMy wyglądają) i korzystać z 16sto ścieżkowego sekwensera w Rolandzie?

Odpowiedz
13.07.2025, 08:48,
O Arturii Astrolab możesz myśleć tylko jako dodatkowy instrument mając juz jakiś inny (pozostawionego Rolanda Fa albo Akai MPC Key jeśli go kupisz albo inny) ponieważ ona ma multitimbral dwugłosowy czyli możesz korzystać z max dwóch barw na raz więc zapewni co to barwy dla tylko dwóch ścieżek sekwencera.
Tak jak mówisz mając właśnie Rolanda Fa i Astrolab podłączasz je ze sobą przez MIDI i możesz korzystać z barw Astrolab w sekwencerze Fa ale tylko z dwóch na raz więc resztę ścieżek musi zapewnić Roland Fa.
MIDI właśnie po to jest aby łączyć ze sobą urządzenia i żeby one że sobą współpracowały. Przy współpracy z sekwencerami ważny jest tzw multitimbral w instrumentach mówiący o tym ile głosów na raz jednocześnie i równolegle można wysłać na osobne ścieżki sekwencera. Każdy instrument klawiszowy typu Workstation posiada 16 głosów multitimbral bo posiadaja własny wbudowany sekwencer więc to takie wymagane minimum te 16 głosów. Typowe syntezatory (nie mające sekwencera) bardzo często również maja 16 głosów multitimbral ale duża ich cześć ma mniej np 8 czy 4 cz 2 jak Astrolab a niektóre nawet tylko 1 więc multitimbra to dla ciebie parametr na który musisz zwracać uwagę kupując instrument.
Jeśli być podłączył ze sobą Rolanda Fa z AKAI MPC to możesz w sekwencerze AKAI korzystać z 16 barw (na co najmniej szesnastu ścieżkach) na raz z Rolanda plus wiele wiele dodatkowych barw równocześnie pochodzących z AKAI na pozostałych dodatkowych ścieżkach w AKAI.
Nie ma się co bać korzystać z DAW. Obsługa jest dużo łatwiejsza i intuicyjna jak grzebanie w instrumentach. Przykładowo jak chcesz coś skasować to zaznaczasz myszką i klikasz klawisz Del i już Wink tak jak kasowanie czego kolwiek w komputerze. Jak się przyzwyczaisz to nie będziesz chciał korzystać z sekwencera w FA.
Tyle że laptop to dodatkowe urządzenie więc jeśli ci to nie będzie przeszkadzać to zachęcam do wypróbowania. A jak to będzie problem to wypróbuj AKAI bo tam sekwencer to na prawdę rządzi i cała reszta tez jest imponująca.

Odpowiedz
16.07.2025, 21:34,
Dzięki piękne za uświadomienie z parametrem multitimbra! Nie miałem o tym pojęcia... Zaoszczędziłeś mi być może kłopotów.... Biorę więc Akai ale też przekonałeś mnie do Daw.?

Odpowiedz
23.07.2025, 12:53,
Przeanalizowałem jeszcze temat i wychodzi na to że MPC Key cieszy się małą popularnością bo najwyraźniej przesadzono z ceną (MPC Key 61 7500 zł).
Można kupić najnowszą wersję MPC One+ (odpowiednik bez klawiatury) i dokupić nawet lepszej jakości klawiaturę sterującą i wyjdzie dużo taniej bo MPC One+ kosztuje mniej jak 2800 zł.

MPC One+ i klawiatura Akai MPK 261 to łącznie cena około 4800 zł i zyskujemy 9 potencjometrów na klawiaturze
MPC One+ i klawiatura Native Instruments KOMPLETE Kontrol 61 to łącznie cena około 6000 zł
MPC One+ i klawiatura NOVATION LAUNCHKEY 88 MK3 to łącznie cena około 4400zł i zyskujemy potencjometry i klawiatura z 88 klawiszy, a dla klawiatury w wersji 61 klawiszy cena spadnie o około 700 zł

przykłady MPC One+ z dodatkowymi sensownymi klawiaturami sterującymi można by mnożyć i zawsze wychodzi taniej jak MPC Key 61

Odpowiedz
25.07.2025, 14:52,
(23.07.2025, 12:53)bestspec napisał(a): Przeanalizowałem jeszcze temat i wychodzi na to że MPC Key cieszy się małą popularnością bo najwyraźniej przesadzono z ceną (MPC Key 61 7500 zł).
Można kupić najnowszą wersję MPC One+ (odpowiednik bez klawiatury) i dokupić nawet lepszej jakości klawiaturę sterującą i wyjdzie dużo taniej bo MPC One+ kosztuje mniej jak 2800 zł.

MPC One+ i klawiatura Akai MPK 261 to łącznie cena około 4800 zł i zyskujemy 9 potencjometrów na klawiaturze
MPC One+ i klawiatura Native Instruments KOMPLETE Kontrol 61 to łącznie cena około 6000 zł
MPC One+ i klawiatura NOVATION LAUNCHKEY 88 MK3 to łącznie cena około 4400zł i zyskujemy potencjometry i klawiatura z 88 klawiszy, a dla klawiatury w wersji 61 klawiszy cena spadnie o około 700 zł

przykłady MPC One+ z dodatkowymi sensownymi klawiaturami sterującymi można by mnożyć i zawsze wychodzi taniej jak MPC Key 61
Tak MPC one plus jest chyba najlepszym rozwiązaniem...no jeszcze ten live bo ma wszystko wbudowane(prócz klawiatury) Muszę porównać co mniej się zacina i spowalnia podczas zwykłego użytkowania i ile posiada do wyboru dźwięków i nie ukrywam, że bardzo mnie ciągnie do akai mpc X Se bo jest jeszcze dostępny, ma od groma dźwięków, ułatwienie w pracy poprzez pokrętła i ma ogromny uchylny ekran(czyli łatwość w pracy - choc ktoś zauważył, że przy jego odchyleniu, ręka, którą klikamy na ekranie wisi w powietrzu i komfort jest ale tylko przez kilkanaście sekund.... to takie szczegóły ale serio idzie oszalećSmile) Minusem jest wielkość ale może przy obiedzie nie będę tworzył.... Ale One plus i klawiatura to chyba bardzo optymalna wersja....

Odpowiedz
25.07.2025, 21:55,
(25.07.2025, 14:52)TomekD napisał(a): Tak MPC one plus jest chyba najlepszym rozwiązaniem...no jeszcze ten live bo ma wszystko wbudowane(prócz klawiatury) Muszę porównać co mniej się zacina i spowalnia podczas zwykłego użytkowania i ile posiada do wyboru dźwięków i nie ukrywam, że bardzo mnie ciągnie do akai mpc X Se bo jest jeszcze dostępny, ma od groma dźwięków, ułatwienie w pracy poprzez pokrętła i ma ogromny uchylny ekran(czyli łatwość w pracy - choc ktoś zauważył, że przy jego odchyleniu, ręka, którą klikamy na ekranie wisi w powietrzu i komfort jest ale tylko przez kilkanaście sekund.... to takie szczegóły ale serio idzie oszalećSmile) Minusem jest wielkość ale może przy obiedzie nie będę tworzył.... Ale One plus i klawiatura to chyba bardzo optymalna wersja....

MPC Live raczej nie obsługuje pluginów więc odpada, no chyba że ci same sample wystarczą.

Odpowiedz
29.07.2025, 10:39,
(25.07.2025, 21:55)bestspec napisał(a):
(25.07.2025, 14:52)TomekD napisał(a): Tak MPC one plus jest chyba najlepszym rozwiązaniem...no jeszcze ten live bo ma wszystko wbudowane(prócz klawiatury) Muszę porównać co mniej się zacina i spowalnia podczas zwykłego użytkowania i ile posiada do wyboru dźwięków i nie ukrywam, że bardzo mnie ciągnie do akai mpc X Se bo jest jeszcze dostępny, ma od groma dźwięków, ułatwienie w pracy poprzez pokrętła i ma ogromny uchylny ekran(czyli łatwość w pracy - choc ktoś zauważył, że przy jego odchyleniu, ręka, którą klikamy na ekranie wisi w powietrzu i komfort jest ale tylko przez kilkanaście sekund.... to takie szczegóły ale serio idzie oszalećSmile) Minusem jest wielkość ale może przy obiedzie nie będę tworzył.... Ale One plus i klawiatura to chyba bardzo optymalna wersja....

MPC Live raczej nie obsługuje pluginów więc odpada, no chyba że ci same sample wystarczą.
Oj sampli samych nie chcęSmile Padło na to Akai Force. Podobno najlepsze zestawy perkusyjne i brzmieniowe.... Oczywiście Akai One Plus(jest dostępne przynajmniej nowe w porządnym sklepie) bym wział ale....zacząłem czytać, że może zabraknąć pamięci przy złożonych utworach, ze może się zacinać(4 minuty). Ja nie będe robił nie wiadomo czego ale mam obawy...w końcu to jakaś kasa....Nie mam jak tego sprawdzić... jeżeli ktoś ma i robi cos więcej na tym niż bity, to proszę o wpis. Pozdrowienia!

Odpowiedz
29.07.2025, 21:04,
(29.07.2025, 10:39)TomekD napisał(a): Oj sampli samych nie chcęSmile Padło na to Akai Force. .........

No jak budżet pozwala to jak najbardziej brać i komponować Wink

Odpowiedz
05.08.2025, 22:32,
(29.07.2025, 21:04)bestspec napisał(a):
(29.07.2025, 10:39)TomekD napisał(a): Oj sampli samych nie chcęSmile Padło na to Akai Force. .........

No jak budżet pozwala to jak najbardziej brać i komponować Wink
Teraz jest najtaniej na świecie ?Mam już i nie czuję tego i nie kapuje tego ani trochę? Jak ktoś zna skąd można polską instrukcje albo samouczek bez skrótów myślowych to będę wdzięczny .... Tiaaaa

Odpowiedz
05.08.2025, 23:33,
Instrukcji po polsku z tego co wiem to nie ma.

Odpowiedz
06.08.2025, 09:49,
(05.08.2025, 23:33)bestspec napisał(a): Instrukcji po polsku z tego co wiem to nie ma.
No wiem, połapanie się jak idą pady i co ustawić, żeby grać intuicyjnie.... w czacie gpt spróbuję przetłumaczyc.

Odpowiedz
06.08.2025, 17:16,
Znalazłem taką stronę gdzie są Tutoriale i darmowe brzmienia:
https://www.mpc-tutor.com/akai-force-tutorials/

Tu jest samouczek dla początkujących: https://www.youtube.com/watch?v=0BCfk2BVa6A

Tu tez coś:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL...jantPYBQiH

Pewnie też już na to wpadłeś a jak nie to może się linki przydadzą.

Odpowiedz
06.10.2025, 20:53,
Właśnie się ukazała aktualizacja firmware do wersji 3.6 dla rodziny urządzeń MPC od MPC Keys po Force.
Wchodzi cała masa nowych rzeczy z nowym typem aranżera po zmiany w interfejsie.

Więcej tu: https://www.akaipro.com/mpc3

Odpowiedz
05.11.2025, 09:45,
Panowie szybka akcja Smile
Wczoraj prowadziłem zajęcia dla dzieci z produkcji muzyki. Normalnie trzeba byłoby wziąć komputer, klawiaturę itp. Jeden lekki AKAI spokojnie daje radę. Nowoczesne brzmienia, dynamiczne pady do wyzwalania czego chcesz no i kafelki Abletona. Dodatkowo podłączyłem do niego KORG WAVEDRUM i dodałem fajnego kompresora i pogłosy. Panowie nie ma alternatywy chyba. Minusy? Trzeba przeładowywać projekty, ale da się z tym żyć. Trwa to krótko, ale może przeszkadzać. KORG nanoKontrol działa pięknie i to alternatywa dla ekranowych suwaków które są i tak spoko. Minus? Nie ma gdzie postawić tego Korga na instrumencie. Nie ma miejsca.

Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150  vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
Odpowiedz