Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiem co chciałbym kupić - chyba, że mnie zniechęcisz
18.12.2017, 20:51, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.12.2017, 21:01 przez manio.)
Wiem co chciałbym kupić - chyba, że mnie zniechęcisz
Cześć,

Szukam pianina elektronicznego dla córki (zaraz kończy 6 lat i ma już zajęcia z pianina w przedszkolu). Sam oczywiście chciałbym wykorzystać okazję, bo kiedyś uczyłem się bardzo krótko, grałem za to dość często na keybordzie.

Jestem po tygodniu czytania specyfikacji, oglądania porównań oraz czytania opinii (miałem czas, bo się mocno rozchorowałem). Byłem również "pomacać" kilka egzemplarzy i jestem mocno nastawiony na Casio px760.
Czemu akurat to:
- praca klawiszy bardziej przypomina mi pianino na którym kiedyś sporadycznie grałem na wagarach
- klawisze mają fakturę - bardzo przyjemne i gdzieś w zaletach jakiegoś wyższego modelu, bodajże Yamahy - czytałem, że spocone palce mniej się na takich ślizgają (obym miał taki zapał, żeby aż palce się pociły)
- jest to całkiem ładny mebel i do tego bardzo płytki (aktualnie to nie mam miejsca na cokolwiek, ale sądzę, że łatwiej będzie znaleźć miejsce dla pianina, które jest co najmniej 12cm płytsze)

Nie do końca rozumiem czemu na forum raczej negatywnie oceniają tą firmę i na prawdę bardzo chętnie dowiedziałbym się jakich problemów mogę się doczekać wybierając powyższy model.

Czytając tutaj wątki mniej więcej wiem jakie modele mogłyby mi zostać polecone w podobnej cenie
- Kawai ES110 (nie znalazłem, jedynie ES100 i sprzedawca odradzał dla początkującego, nie wnikałem w szczegóły, bo i tak byłem raczej zainteresowany ES110)
- Roland F30 (nie miałem okazji zobaczyć)
- Yamaha P115 (brałem pod uwagę model "brzmieniowo" i "klawiszowo" identyczny - DGX660)

Długo się leczyłem z DGX, bo dla mnie to byłaby cudowna zabawka, dla dziecka dodatkowo mikser i piecyk, którego jeszcze nie mamy (córa już 2 lata uczęszcza na naukę śpiewu). Obawiam się jedynie, że PRIMO - dziecku będzie trudniej skupić się na nauce, SECUNDO - to duży instrument, który będzie bardziej ingerował w przestrzeń i może służyć jako standardowa powierzchnia płaska przez co się szybciej zniszczy.

Co ciekawe wymieniłem tutaj urządzenia przenośne, a zdecydowałem się na mebel.... Mebel w atrakcyjnej cenie, bo za 3150zł nie kupiłbym tych "przenośnych" wraz ze stojakiem i pedałami.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Wiem co chciałbym kupić - chyba, że mnie zniechęcisz - przez manio - 18.12.2017, 20:51