|
Montage 7 vs Forte 7 vs Fa 7
|
|
04.06.2018, 14:55,
|
||||
|
RE: Montage 7 vs Forte 7 vs Fa 7
Panowie, już się tłumaczę jak jest
![]() Tak jak napisał Rysiek, opyliłem Forte Se. Powodem jest to że nie udało mi się stworzyć symbiozy z tym instrumentem. Brzmienie jak najbardziej zadowalające i jako Stage Piano sprawdzał się dobrze, czyli szybko wybierasz odpowiednie brzmienie i grasz. Gorzej już było gdy zechciałem trochę w nim pogrzebać, tu system prezentowania informacji na wyświetlaczu powodował że nie czerpałem przyjemności z jego obsługi. Powtarzające się uczucie że nie wiem gdzie wszedłem a poza tym no bez przesady, żeby moja pralka miała większy wyświetlacz od mojego syntezatora ![]() Tak więc na scenę instrument bardzo dobry ale do grzebania w domu dla mnie się nie sprawdził. Po sprzedaży Forte zostałem z niczym, pytanie co teraz. Początkowo chciałem postawić na Motifa XF, pamiętasz Rysiek że już byłem zdecydowany, Paweł namawiał na wtyczki i przyznaję że bardzo najarałem się na Native Komplete. Pełny pakiet Ultimate brzmi rewelacyjnie pod każdym względem. Do tego trzeba by było dokupić klawiaturę, chyba też od NI czyli Kontrol S88 no i porządny komputer, wygląda na to że najlepiej żeby to był Mac. Pojawiło się dużo pytań a jeszcze więcej wątpliwości i ostatecznie nie poczułem się przekonany. W między czasie wielokrotnie zasiadałem do Rolanda Fa i jak już nie raz pisałem, bardzo dobrze mi się z nim współpracowało. Oczywiście to model raczej budżetowy i są w nim spore ograniczenia o czym pisali już na Forum jego właściciele. Nie mniej jednak takie możliwości myślę że by mi wystarczyły, problem z brzmieniem. Chciałem się do niego przekonać ale niestety. Zależy kto czego szuka, bo są też grupy brzmień bardzo dobrych ale jest też wiele prawie identycznych, dziesiątki bardzo podobnych padów opartych na tej samej próbce, różniących się jedynie lekką zmianą parametru częstotliwości odcięcia filtra (cutoff). Gdy pojawił się Montage to jakoś na początku w ogóle mnie nie zainteresował. Po pierwsze informacja że nie ma sekwencera a po drugie prezenter Yamahy Pan Blake Angelos zrobił chyba wszystko żebym nie polubił tego instrumentu . Jego prezentacje uważam za słabe, nie pokazuje tego co najlepsze w instrumentach. Za najlepszego prezentera Yamahy uważam Berta Smorenburga i gdyby to on od początku prezentował Montage to zapewne inaczej bym postrzegał ten model.Z czasem co raz to nowsze prezentacje wpadały w ucho i zrozumiałem że to jest instrument dla mnie. Bardzo dobre próbki fortepianu, dobre akustyki, świetne pady ! Co do Cubase AI to wrzucę go do mojego nie najmłodszego już laptopa i zobaczę czy uciągnie. Jeżeli chodzi o klawiaturę wersji 7 to jeszcze nie ogrywałem, skupiłem się na "siódemce" ponieważ początkowo wydawało mi się że jest duża różnica w cenie pomiędzy 7 a 8. Okazuje się jednak że tak nie jest więc muszę ograć również wersję 8. Znalazłem jedną zastanawiającą informację odnośnie wersji 7, otóż w teście który wrzucam poniżej jest wzmianka że klawisze są węższe od standardowych ! Testujący pisze że pełno wymiarowe 76 klawiszy powinno mieć szerokość 1060 mm, a w Montage 7 jest to 1033 m. Trzeba to samemu sprawdzić, ograć i przekonać się jak bardzo to przeszkadza, nie wykluczam jednak że ostatecznie kupię wersję 8, wszystko zależy od ceny. Zerknijcie na ten test, gdzie w części przed wnioskami jest wspomniane o węższych klawiszach https://translate.google.com/translate?h...rev=search |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Zamiast Roland Fa 08, Akai 61 key mpc??? | TomekD | 23 | 12,772 |
05.11.2025, 09:45 Ostatni post: hammond |
|
| Roland Juno G vs Roland FA 06 | Wito | 7 | 4,426 |
05.07.2025, 15:44 Ostatni post: pawelsz |
|