|
Keyboard do 7 tys.
|
|
29.02.2020, 10:59,
|
||||
|
RE: Keyboard do 7 tys.
To fakt, że Yamaha przygotowuje fabrycznie swoje keyboardy tak, że właściwie bez grzebania w ustawieniach są gotowe do gry. Korg w powszechnej opinii brzmi bardziej "sucho", ponieważ fabrycznie ustawia niski poziom nasycenia efektami typu Reverb, Chorus itp. Tą kwestie pozostawia użytkownikom, aby sami sobie poustawiali według własnych preferencji.
Napisałem że według powszechnej opinii, ponieważ gdy bawiłem się Pa1000 mojego znajomego oraz PA4x i Pa700 w sklepie to nie miałem takich odczuć aby trzeba było coś dodać i zmienić. Te odczucia dotyczą gry na wbudowanych głośnikach (Pa700 i Pa1000) oraz na słuchawkach (Pa4x) Wrażenia na zewnętrznym nagłośnieniu to już inna sprawa. I tu pewne zmiany trzeba będzie wprowadzić, nawet w przypadku Yamahy ponieważ inaczej instrument brzmi na wbudowanych głośnikach a inaczej na zewnętrznym nagłośnieniu, ale to raczej jest oczywiste, tak jak to, że na różnych zestawach estradowych instrument również zabrzmi różnie. No ale tu też rola osoby grzebiącej w mikserze, aby nie tylko ustawiła odpowiedni poziom głośności dla poszczególnych instrumentów ale też skorygowała zbyt natarczywe lub zbyt wycofane pasma częstotliwości. Nie mniej jednak w samym keyboardzie pewne korekty equalizera pewnie też trzeba będzie wprowadzić. Tak jak w przypadku nasycenia efektami. Grając barwą fortepianu z PA1000 na wbudowanych głośnikach poziom ustawionego fabrycznie efektu reverb był dla mnie odpowiedni, natomiast na zewnętrznym nagłośnieniu pogłos był już za duży i trzeba było go odjąć wchodząc w ustawienia bloku efektów Korga. Pewnie tak samo byłoby z Yamahą, więc nie wiem czy to polityka Korga nie jest tą właściwszą skoro i tak nie da się uniknąć pewnych korekcji, zmian ustawień. Wracając do wyboru konkretnego modelu, wydaje mi się że najbardziej byłbyś zadowolony z SX900. Jakość brzmień jest bardzo wysoka, wiele z nich jest wzbogacona w dodatkowe artykulacje, typu szarpnięcia strun gitary czy efekt przedęcia w saksofonie, ale miałeś PSR S750 więc część tych brzmień będziesz znał. Brzmieniowo stawiam tą Yamahę na równi z Korgiem PA1000, natomiast style jak dla mnie lepsze w SX900, style z grupy Dance bardziej świeże, nowoczesne, jakby stworzone pod aktualne przeboje. Obsługa SX900 już zupełnie inna w porównaniu do poprzednich PSR i trzeba będzie spędzić trochę czasu przy instrumencie. Tylko ta cena.... Z drugiej strony to nowy model więc używane mogą mieć co najwyżej rok i takich bym się nie bał a biorąc pod uwagę cenę za używane chyba dałoby się kupić ten model za kwotę bliską Twojego budżetu. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
Keyboard do 7 tys. - przez Wuja_Luki - 26.02.2020, 06:46
RE: Keyboard do 7 tys. - przez Valtari - 26.02.2020, 11:36
RE: Keyboard do 7 tys. - przez Wuja_Luki - 29.02.2020, 01:29
RE: Keyboard do 7 tys. - przez Valtari - 29.02.2020, 10:59
RE: Keyboard do 7 tys. - przez Wuja_Luki - 29.02.2020, 23:44
RE: Keyboard do 7 tys. - przez Valtari - 01.03.2020, 00:40
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Mały podróżny keyboard - a może klawiatura midi + laptop? | lipek | 2 | 2,533 |
26.03.2025, 21:32 Ostatni post: Valtari |
|
| Keyboard czy syntezator do 4000? | majker | 8 | 3,405 |
25.01.2025, 00:17 Ostatni post: bestspec |
|
| Jaki keyboard/syntezator na wesela + pytania o style. | kors | 0 | 2,271 |
07.08.2024, 18:47 Ostatni post: kors |
|
| Ktory Keyboard? | bartwylye | 9 | 7,291 |
08.03.2024, 14:03 Ostatni post: bartwylye |
|
| Keyboard do 5500zl | baambaam | 2 | 2,816 |