Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki keyboard/syntezator na wesela + pytania o style.
07.08.2024, 18:47, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.08.2024, 18:54 przez kors.)
Jaki keyboard/syntezator na wesela + pytania o style.
Witam wszystkich uprzejmie, to mój pierwszy wpis na tym forum.

Przejrzałem wątki z ostatnich 3 lat i nie ma w nich odpowiedzi na moje pytanie.

Szukam instrumentu do grania w zespole: gitara el, gitara basowa + klawisz właśnie. W zespole był klawiszowiec, ale zrezygnował. Używał Tyrosa 2 i ma w nim masę gotowych stylów, które zespół wykorzystywał. Prawdopodobnie nie uda się przejąć tego instrumentu (być może same style), więc muszę coś kupić. Z tego, co już wyczytałem na tym forum, potrzebny jest mi nie keyboard, tylko syntezator - jeśli się nie mylę. Ewentualnie keyboard z aranżerem, ale to w zasadzie syntezator.

Mam nadzieję, że zmieszczę się w 3.000 zł, ale jeśli będzie trzeba coś dołożyć, żeby znacząco zwiększyć funkcjonalność, czy możliwości, to poważnie się zastanowię.

Moje wymagania są takie:

1. wbudowany aranżer - muszę mieć możliwość tworzenia nowych stylów i używania gotowych - w tym np. wyłączania niektórych instrumentów w stylu (dlatego napisałem, że szukam syntezatora),

2. byłoby idealnie, gdyby obsługiwał style, które bez problemu działają na Tyrosie 2 (może uda się przejęć bazę stylów).

Instrument NIE musi być nowy.

Na Allegro są nowe np.: PSR-EW425 oraz PSR-SX600. Jak rozumiem - EW425 nie spełnia wymagań, bo mógłbym w nim odtwarzać gotowe style, ale albo nie będzie żadnej możliwości edycji (wyciszenia jakichś instrumentów), albo bardzo ograniczona. SX z kolei, jeśli dobrze rozumiem, pozwoli mi na korzystanie z gotowych stylów oraz spore możliwości edycji (na ten moment na pewno będę potrzebował wyciszania poszczególnych instrumentów), jest też możliwość tworzenia nowych stylów.

Na OLX można wyrwać Tyrosa 2 w tych pieniądzach.

Mam w domu Rolanda Fantoma 07 od kilku miesięcy, córka przy nim majstruje, pewnie ostatecznie nadałby się do tego, do czego planuję, ale wydaje mi się, że na Yamaszce będzie wszystko nieporównywalnie prostsze w obsłudze - zarówno tworzenie nowych stylów (jako bazę można wykorzystać style wbudowane, nie?), jak i potem granie w oparciu o style (w Rolandzie na razie nie mam pojęcia jak obsługiwać w nim style w trakcie gry z zespołem, SX ma nad klawiaturą przyciski dedykowane do obsługi stylów - proste i intuicyjne).

W budżecie mieści się też nowy Korg PA300, ale wykluczam go na razie dlatego, że jest opcja na przejęcie bazy stylów no i mam nadzieję, że coś z tej bazy będzie działać na nowym sprzęcie.

Powiedzcie mi proszę też odnośnie samych stylów - jeśli uda mi się wejść w posiadanie bazy stylów z Tyrosa 2, to czy da się je odtworzyć na EW lub SX? Na midiwelt widzę, że są osobne wersje stylów do poszczególnych instrumentów. Rozumiem, że są inne wersje, żeby wykorzystać różne funkcje w różnych liniach modelowych instrumentów. A co jeśli wgram do SX style dedykowane dla Tyrosa 2? Nie będzie można z nich korzystać, czy po prostu jest opcja, że instrument nie będzie mógł ich obsłużyć prawidłowo? Czyli trzeba by każdy plik ze stylem sprawdzić "organoleptycznie". Pytam, bo potrzebuję informacji, czy w SX jest szansa na korzystanie ze stylów Tyrosa 2.
EDYCJA - przepraszam, na forum dla Tyros 2/1 jest podobny wątek. Style mogą nie zostać prawidłowo rozpoznane i konieczne może się okazać ich przekonwertowanie, ale istnieje oprogramowanie, które to umożliwia. Czyli warto sięgnąć po darmową bazę stylów, poświęcić trochę pracy, a jest szansa na przeniesienie stylów między różnymi instrumentami. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Wiem, że ten wpis już jest za długi, ale doradźcie proszę w jeszcze jednej kwestii.

Wydaje mi się, że nawet jeśli dostanę bazę stylów do Tyros 2, to lepiej kupić nowy SX600, niż używanego Tyrosa 2. Zakładam, że część plików ze stylami do Tyrosa może działać prawidłowo na SX600, część może nie działać w ogóle, a część po edycji też się da używać (mylę się?). Czyli na starcie będzie trochę pracy przy stylach - akceptuję to ryzyko. Tyros 2 to bardzo stary sprzęt, więc SX nie tylko dłużej posłuży bezawaryjnie (prawdopodobnie), ale też ma lepsze, nowsze, bardziej dopracowane oprogramowanie (tak zakładam), czy procesor i pamięć...

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i rady.

Odpowiedz