|
Budżetowy keyboard dla początkującego.
|
|
26.08.2020, 11:15,
|
||||
|
RE: Budżetowy keyboard dla początkującego.
Dzień dobry!
Szukam sprzętu dla siebie - czyli osoby dorosłej, bez doświadczenia i bez ambicji na zostanie światowej sławy pianistką. Chciałabym się głównie nauczyć grać popularne/kultowe utwory, żebym mogła sobie do muzyki pośpiewać, ewentualnie gości zachęcić do śpiewanej biesiady No i też nie stroniłabym od nauki ze dwóch, trzech utworów klasycznych, żeby się popisać przed rodzinką. Chciałabym, żeby sprzęt trochę wytrzymał, to może w przyszłości przydałby się dzieciom (które teraz są tylko w planach), choć oczywiście nie zamierzam nikogo zmuszać do grania.Budżet: 5-6 tysięcy, ale wolałabym nie kupować tak drogiego sprzętu - obawiam się, że wtedy nie będę grać, bo "chcę", tylko "trzeba korzystać z tego drogiego sprzętu", poza tym nie wykluczam sytuacji, że teraz kupię coś tańszego i bardziej podstawowego, żeby za rok, dwa, gdy już będzie pewne, że mnie to wciągnęło, kupić bardziej zaawansowany sprzęt. Jestem laikiem, więc nie siedzę mocno w instrumentach i nie wiem, co by mi się przydało. Na pewno zależy mi na ważonej klawiaturze i wydaje mi się, że pedały też są potrzebne - ale widziałam pianina cyfrowe bez nich, więc chyba nie są potrzebne każdemu? No i oczywiście pianino cyfrowe, nie mam miejsca (ani sił, by go do mieszkania wsunąć ) na klasyczne pianino, a keyboardy nie mają ważonej klawiatury.Będę się uczyła pod okiem nauczyciela - wybierając "tego jedynego" pytałam przy okazji, co oni polecają. Jeden stwierdził, że "tylko Yamachy wchodzą w grę", ale najlepiej na początek kupić coś za 200-300 zł, góra do 1,5 tys., a dopiero potem się rozglądać za droższym sprzętem, drugi polecił konkretny model P-45 "idealny dla początkujących", trzeci stwierdził "mam Korga, jest dobry", ale nic więcej, zaś czwarty "mam Korga SP-280 - proszę przyjść, przetestować i, mając bazę, potem się decydować na wybór sprzętu" - bo ja nie mam też doświadczenia w pracy klawiatury. Daaaawno temu zdarzyło mi się na klasycznym (akustycznym?) pianinie brzdąkać, ale mało co z tego pamiętam. Mam na uwadze, że warto będzie przejść się do sklepu muzycznego i na żywo pomacać sobie klawisze - ale do tego też potrzebuję wiedzieć, czego szukać. Sprzedawca raczej nie będzie zachwycony, jak będę każdy sprzęt po kolei dotykać, niezależnie czy to będzie "do tysiąca złotych", czy "do stu tysięcy złotych". I mam świadomość, że Casio najlepsze i "bier pani Casio" ![]() Tak się jeszcze zastanawiam i chyba nie chciałabym tak kompletnie podstawowego sprzętu - tylko taki nieco wybiegający wprzód i nadający się też dla "średnio-zaawansowanych", chociaż wiem, że trochę potrwa zanim ja zdobędę taki poziom (albo w ogóle nie osiągnę, bo się zniechęcę). Jak na razie chcę instrument głównie do grania - bo coś kojarzę, że można pliki przesyłać na komputer itp., ale czy to rzeczywiście będzie mi potrzebne? Póki co nie mam w planach zakładać kanału na Youtube "od zera do wymiatacza", ale może ta funkcja przydaje się do czegoś innego? Żeby np. grać na cztery ręce, mając tylko dwie, bo "pierwszą linię" sobie najpierw nagram, wrzucę do pianina i puszczę, grając "drugą linię"? I tak na koniec chciałabym się dopytać... Yamaha YDP-164 - dobry jest to sprzęt? Partner mnie mocno namawia na jego kupno, ale on jest już w pułapie "muszę grać, bo instrument drogi", jeśli jednak byłby dobry, to bym spasowała. Chyba że są inne, równie dobre, z równie polecanych firm, ale tańsze? Nie ukrywam, że takie "zabudowane" instrumenty bardziej mi się podobają, niż te przypominające keybordy. Ale mam też świadomość, że prędzej do auta wpakuje "keybord" niż "pianino z tyłkiem". Tyle tylko, że teraz nie mam w planach jeździć ze sprzętem nie wiadomo gdzie, więc nie ma nacisku na mobilność. Przepraszam za ścianę tekstu. Jestem bardzo pisatliwą (bo nie gadatliwą) osobą ^^' |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 10,357 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 4,269 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino cyfrowe z cichą kawiaturą dla amatora | lipek | 3 | 2,123 |
27.03.2025, 22:32 Ostatni post: Valtari |
|
| Mały podróżny keyboard - a może klawiatura midi + laptop? | lipek | 2 | 2,533 |
26.03.2025, 21:32 Ostatni post: Valtari |
|
| Keyboard czy syntezator do 4000? | majker | 8 | 3,404 |
25.01.2025, 00:17 Ostatni post: bestspec |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

No i też nie stroniłabym od nauki ze dwóch, trzech utworów klasycznych, żeby się popisać przed rodzinką. Chciałabym, żeby sprzęt trochę wytrzymał, to może w przyszłości przydałby się dzieciom (które teraz są tylko w planach), choć oczywiście nie zamierzam nikogo zmuszać do grania.