Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Workstation z dobrą ważoną klawiaturą
13.09.2020, 14:19,
RE: Workstation z dobrą ważoną klawiaturą
Witam wszystkich po dłuższej przerwie Smile

Pandemia pokrzyżowała trochę moje plany ze zmianą sprzętu, koniec końców dopiero niedawno zdecydowałem się na zakup MP7SE i biorąc pod uwagę akcję klawiatury, którą mogłem porównać do mojego VPC1, wagę MP7SE oraz niebywale dobre dźwięki pianin i fortepianów, jestem zadowolony. Obawiam się tylko, żeby po jakimś czasie coś nie zaczęło się w nim psuć, skoro dużo się słyszy o awaryjności Kawai.
W miedzyczasie byłem zdecydowany na FP90, ale ze względu na słabą dostępność wybrałem Kawai. Dodatkowo moje konto na forum straciło chyba ważność, więc musiałem się zarejestrować jeszcze raz Smile
Wszystkim powyżej dziękuję za pomoc. Uświadomiliście mi, że połączenie dwóch instrumentów jest całkiem dobrym pomysłem.

W związku z tym chciałbym Was prosić o wyrażenie opinii na jeszcze jeden temat. Zastanawiam się nad częścią syntezatorowo - akustyczną (smyczki, dęte, gitary) do mojego zestawu:
1. Czy zostawić sobie Korga M3 i bazować na jego brzmieniach?
2. Czy zamienić Korga M3 na jakieś VST i jeżeli tak, to na jakie? Omnisphere byłoby dobrym następcą? A może coś z NI?
3. Kupiłem też Tablet z Windowsem z myślą, że zgram tam VST i będę miał bardzo kompaktowy syntezator, ale grając dźwiękami pianina występuje duża latencja. Tak duża, że nie da się grać. Myśle, że procesor 1.10 GHz może być winowajcą. Czy interfejs audio rozwiązałby problem? Dodam, że na zwykłym laptopie korzystam z VST bez interfejsu i latencja jest akceptowalna.

Zastanawiam się nad tym wszystkim, bo z jednej strony dobrze mieć fizyczny instrument, M3 daje duże możliwości jako real time kontroler.
Z drugiej strony łatwiej nagrywa się na komputerze, VST raczej też są lepszej jakości. Dajcie znać proszę, co myślicie, może coś mnie natchnie Smile

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Workstation z dobrą ważoną klawiaturą - przez Alert_XIII - 23.02.2020, 16:48
RE: Workstation z dobrą ważoną klawiaturą - przez Alert_XIII - 24.02.2020, 22:14
RE: Workstation z dobrą ważoną klawiaturą - przez Alert_XIII - 01.03.2020, 22:18
RE: Workstation z dobrą ważoną klawiaturą - przez Alert_XIII - 13.09.2020, 14:19