Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki klawisz na początek do muzyki rock, funk, blues
22.02.2021, 21:19,
Jaki klawisz na początek do muzyki rock, funk, blues
Witam,
Starałem się poszukać na własną rękę odpowiedzi i przeczesałem sporo tematów, ale z różnym skutkiem i chciałbym jeszcze dopytać.
Do rzeczy:
Gram na gitarze elektrycznej i basowej już paręnaście lat i chciałbym nauczyć się też gry na klawiszach. Bardzo podobają mi się przede wszystkim brzmienia organ Hammond'a (Deep Purple, Boston - Smokin, Procol Harum - Whiter shade of pale, Bob Marley - No woman no cry), ale także elektrycznych pianin (np. Stevie Wonder - Superstition) i klasycznego akustycznego pianina również (blues, pop, może trochę muzyki klasycznej i jazz). Nie zależy mi kompletnie na innych funkcjach typu podkłady, mp3, perkusja, egzotyczne instrumenty itd. Jedynie jakieś dodatkowe brzmienie syntezatora (może coś w stylu Van Helen - Jump) może mogło by się przydać. Rozumiem, że są to tak naprawdę różne instrumenty i nie można mieć wszystkiego w jednym, zwłaszcza jeśli nie dysponuje się dużymi funduszami, ale być może jest coś co brzmi znośnie/w miarę dobrze na początek przygody i próby z zespołem?

Trochę poszukałem i ostatnio wpadł mi w ucho Roland VR-09B, wydaje mi się, że spełniałby większość tego o czym myślę, czy byłby to dobry wybór?
Zastanawiałem się również, czy coś tańszego by się nadało? W zasadzie niecałe 3 tysiące to nie jest dużo, ale być może na początek wystarczyłoby coś tańszego, najlepiej od 1000 do 2000 zł? Sprzęt nie musi być nowy, ale nie chciałbym również czegoś w stylu starych organ, które są zbyt duże i ciężkie. Chciałbym zainwestować mniej, a z czasem gdyby się okazało, że "pomysł wypali" to przesiąść się na coś lepszego.

Dodam, że już kiedyś próbowałem swoich sił na jakimś bardzo tanim keyboard'zie "no name" i zarówno plastikowe brzmienie jak i klawiatura odtrąciły mnie po jakimś czasie od ćwiczeń. Próbowałem również klawiaturę MIDI M-audio Axiom, gdzie klawiatura była już dużo lepsza, ale ciągłe poszukiwanie i walka z wtyczkami VST oraz uzależnienie od komputera też mnie nie przekonały.

Bardzo byłbym wdzięczny o wszelkie podpowiedzi.

Z góry dziękuję i przepraszam, jeśli gdzieś przeoczyłem jednak temat o podobnym zapytaniu.

Pozdrawiam serdecznie,
Rafał

Takie dodatkowe pytanie:
Czy ktoś sprawdzał może jak efekty/multiefekty gitarowe (np. Boss) oraz wzmacniacze gitarowe (np. Marshall) współpracują z klawiszami?

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Jaki klawisz na początek do muzyki rock, funk, blues - przez RaffaBassman - 22.02.2021, 21:19