|
wybór pianina cyfrowego
|
|
28.04.2022, 22:55,
|
||||
|
RE: wybór pianina cyfrowego
(28.04.2022, 21:38)jaks napisał(a): Cześć, chciałbym zmienić swoje pianino elektroniczne (korg havian 30) na jakieś pianino cyfrowe z wyższej półki(10000-15000 zł). Powodem zmiany jest słaba jakość klawiatury, która szybko się "wytłukła" i stuka co jest nieprzyjemne. Przy zakupie nowego pianina chciałbym, żeby klawiatura imitowała pianino akustyczne(drewniana, ważona) i była wytrzymała. Najbardziej mam na uwadze jakość klawiatury ale przydałby się też dobrej jakości dźwięk i moc głośników. Czy ma ktoś doświadczenie z jakimś pianinem cyfrowym przez kilka lat i mógłby je polecić ze względu na jakość i trwałość klawiatury? Najbardziej myślałem o pianinach marki Kawai(CA), Yamaha(CLP) czy Witaj! Jeżeli chodzi o czas tłuczenia to niewielki mam, ale niedawno miałem podobne dylematy. Interesowałem się bardzo Kawaia-mi, ale ich dostępność była ŻADNA i nawet w okresie w którym kupowałem instrument dzwoniłem do dystrybutora KAWAI na Polskę - SILESIA MUSIC CENTER i jedyne co mi powiedzieli, że instrumentów nie ma, nie wiadomo kiedy będą, a jak już będą to przynajmniej +2kzł. Zacząłem zatem rozglądać się za YAMAHAMI. na początek budżet CA49/CLP 725, ale tam klawiatura nie do końca drewniana, Rolanda nawet nie brałem pod uwagę, bo szukałem instrumentu "czystego". Później ktoś ze znajomych znalazł CLP 745 białą w dobrych pieniądzach. Napaliłem się, ale została sprzedana. Jako, że mentalnie z braku czegokolwiek znalazłem CLP745 w czarnym połysku za jakieś 12500 dostępną niedaleko. W zasadzie wszystko było przesądzone dopóki nie zadzwoniłem do sklepu i sprzedawca zasiał swoje CASIO. Generalnie nigdy nie uważałem tej marki za instrumenty poważne, a raczej materiał dydaktyczny dla szkół muzycznych. Pojechałem więc do sklepu i stopniowo sobie grałem na instrumentach w kolejności od tych, które chcę kupić najmniej - Roland -> Casio -> piękna czarna Yamaha... Roland długo się ze mną nie męczył, albo i ja z nim więc usiadłem do CASIO GP-310. Na żywo wyglądał lepiej niż w internecie, chociaż do Yamahy daleko z wizualną stroną. Konstrukcja hybrydowa, pełny rozmiar klawiatury w pełni drewnianej, dość porządne nagłośnienie i powiem szczerze, że po pograniu przez dłuższą chwilę byłem zaintrygowany, ale usiadłem do wymarzonej Yamaszki. No i bańka pękła. Odczucia z gry bardzo podobne, jednak dźwięk do Casio to była spoooora różnica. Gdyby flaki Casio włożyli do tej Yamahy to byłoby idealnie. W sumie to można kupić GP510, ale cena dla mnie zaporowa dla paru szczegółów. Dość szybko wróciłem do Casio i na zmianę grałem w sklepie dobre 2-3h. Ostatecznie wróciłem do domu z CASIO GP310 i jestem nim zachwycony. Chyba współpraca z Bechsteinem którą się CASIO chwali okropną grawerowaną tabliczką wyszła im na dobre. Przeważające czynniki to - mechanizm klawiatury, nagłośnienie wbudowane, oraz zamykanie klapy. Brzmienie samo w sobie było różne, ale zaakceptowałbym obydwa. Wygląd zdecydowanie Yamaha. Idź, pograj, bo w necie jest wszystko i nic. Demówki są kręcone w studyjnych warunkach i nie oddają realnych odczuć. Każdy oczekuje czego innego, gra co innego, gra w różnych intensywnościach. W razie pytań o ile będę w stanie to odpowiem. PS. Na CASIO jest 5 lat gwarancji. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
wybór pianina cyfrowego - przez jaks - 28.04.2022, 21:38
RE: wybór pianina cyfrowego - przez klezmer_stg - 28.04.2022, 22:55
RE: wybór pianina cyfrowego - przez bestspec - 29.04.2022, 17:18
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Czy Roland FP-E50 to dobry wybór dla początkującego? | pga | 9 | 19,831 |
26.07.2024, 19:54 Ostatni post: M.S.J |
|
| pianina hybrydowe ? | LlamaDrama | 2 | 3,123 |
18.09.2023, 20:18 Ostatni post: klezmer_stg |
|
| Wybor klawiszy - Fatar TP100lr vs pha-4? | leonz | 1 | 3,885 |
18.08.2022, 15:48 Ostatni post: pawelsz |
|
| Wybór pianina do 2300zł | clavia | 1 | 2,867 |
31.07.2022, 16:35 Ostatni post: pawelsz |
|
| Wybór pianina cyfrowego | Wiking | 14 | 22,537 |
01.02.2022, 14:45 Ostatni post: pawelsz |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

więc usiadłem do CASIO GP-310. Na żywo wyglądał lepiej niż w internecie, chociaż do Yamahy daleko z wizualną stroną. Konstrukcja hybrydowa, pełny rozmiar klawiatury w pełni drewnianej, dość porządne nagłośnienie i powiem szczerze, że po pograniu przez dłuższą chwilę byłem zaintrygowany, ale usiadłem do wymarzonej Yamaszki. No i bańka pękła. Odczucia z gry bardzo podobne, jednak dźwięk do Casio to była spoooora różnica. Gdyby flaki Casio włożyli do tej Yamahy to byłoby idealnie. W sumie to można kupić GP510, ale cena dla mnie zaporowa dla paru szczegółów. Dość szybko wróciłem do Casio i na zmianę grałem w sklepie dobre 2-3h. Ostatecznie wróciłem do domu z CASIO GP310 i jestem nim zachwycony. Chyba współpraca z Bechsteinem którą się CASIO chwali okropną grawerowaną tabliczką wyszła im na dobre. Przeważające czynniki to - mechanizm klawiatury, nagłośnienie wbudowane, oraz zamykanie klapy. Brzmienie samo w sobie było różne, ale zaakceptowałbym obydwa. Wygląd zdecydowanie Yamaha.