|
Klawisz "masz i grasz" (dobre barwy) do ok. 16000zł
|
|
28.01.2017, 14:14,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.01.2017, 14:16 przez monoaudio.)
|
||||
|
RE: Klawisz "masz i grasz" (dobre barwy) do ok. 16000zł
konwalia5 - masz rację w kwestii wersji 76-klawiszowej. Jest wygodniejsza w transporcie i lżejsza (powiedzmy sobie szczerze: 24,5kg a 16,9kg robi różnicę). Z drugiej jednak strony warto spojrzeć z czego wynika ta różnica - w wersjach mniejszych niż K8 mamy do czynienia z klawiaturami półważonymi, a to już duży minus. To zupełnie inny świat na niekorzyść półważonych oczywiście + osobiście nie mam zaufania do tego typu klawiatur. Wynika to z faktu, że większość takich klawiatur jest po prostu nieudana (nie wszystkie i to też trzeba sprawdzić).
Jeśli chodzi o Forte: od premiery tego instrumentu minęło już kilka lat (trzy). Kiedy wchodził on na rynek był zakwalifikowany jako zaawansowane stage piano i jak najbardziej to jest OK. Kurzweil postanowił jednak, że skoro już zrobili tak zaawansowany instrument to przydałoby się nadgonić PC3K. Minęły trzy lata i co mamy? Wynajdywanie coraz szybszego konia zamiast samochodu. To nadal jest stage piano z poprawionym systemem operacyjnym i dodanymi drobnostkami względem PC3K. To, czego brakuje i nie jest drobnostką: - Sekwencer - RIFF'y - Kompatybilność z GM - Pełna kompatybilność ze wszystkimi obiektami serii K Nie wiem czy jest w ogóle techniczna możliwość rozszerzenia tego instrumentu o powyższe, ale wiem, że przez trzy lata Kurzweil nie zrobił praktycznie nic, żeby zbliżyć ten instrument do PC3K. Może jak minie jeszcze z dziesięć lat to coś z tym zrobią, ale póki co minęły trzy i nic się w tym kierunku nie dzieje. Oczywiście nie można odebrać im tego, że poprawiają błędy, rozwijają system, dodają nowe funkcjonalności, ale to są nadal pierdoły. Samo "mięso", które różni PC3K od Forte nadal nie zostało przeniesione ze starszego modelu do nowszego i teoretycznie lepszego, dlatego PC3K nadal jest numerem jeden (cenowo są dosyć podobne). Kolejna rzecz jest taka, że owszem - Forte ma brzmienia z PC3 i Kore 64, ale nie wszystkie. To nie jest nakładka na PC3K w stylu "Forte = PC3K + nowsze rzeczy" tylko zupełnie inny instrument, który próbuje być lepszym PC3K, ale nigdy nim nie będzie, a przynajmniej nieprędko. Kurzweil chwali się, że do instrumentów dodaje brzmienia z PC3, ale... moje SP4-8 nawet ma takie brzmienia, więc żadna to nowość. W Forte jest ich pewnie więcej, ale to nadal jest tylko pewien wycinek. Jeśli chodzi o Twoje zapotrzebowanie na instrument to ja na Twoim miejscu grubo bym się zastanowił czy iść w stronę Kronosa. Do akompaniamentu jest wiele znacznie tańszych i lepiej brzmiących klawiszy. Jeżeli brzmieniowo odpowiada Tobie Kronos i chcesz mieć go również do zabawy - bierz Jeżeli jednak potrzebujesz go do typowego akompaniowania zespołowi to ja bym rozważał dobre stage piano i jeśli pójdziesz w tą stronę to polecam omijać Korga - konkurencja jest lepsza. Nie mówię tutaj koniecznie o Kurzweil'u (choć też produkują dobry sprzęt), ale jest Nord, jest Roland (choćby FP-90 czy RD800), a nawet nieszczęsna Yamaha (choć porównując do Norda to Yamahy bym nie wziął). Możliwości jest naprawdę wiele i to znacznie lepszych (i tańszych) niż Korg. Finalnie będzie można zawęzić poszukiwania do kilku modeli, które będziesz musiał ograć sam i sprawdzić który najbardziej Ci odpowiada. Podejrzewam, że koledzy forumowicze również pomogą i podpowiedzą z doświadczenia co warto, a czego nie Ważne jest jednak to, żeby dokładnie określić co chcesz na tym instrumencie osiągnąć.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Jaki uniwersalny klawisz na scenę | Paradoxides | 10 | 3,831 |
19.08.2025, 09:34 Ostatni post: Paradoxides |
|
| dobre piano, ale też synth | dominujacygrzesiek26 | 0 | 1,502 |
25.01.2024, 04:20 Ostatni post: dominujacygrzesiek26 |
|
| Klawisz na wesela | Majki | 17 | 51,495 |
23.10.2022, 21:19 Ostatni post: klezmer_stg |
|
| Jaki klawisz na chałtury | patrykyamaha | 4 | 6,174 |
21.08.2022, 10:49 Ostatni post: mar11111 |
|
| Najbardziej uniwersalny klawisz | Muzyk-Kamil | 7 | 8,912 |
15.11.2021, 22:03 Ostatni post: bestspec |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Jeżeli jednak potrzebujesz go do typowego akompaniowania zespołowi to ja bym rozważał dobre stage piano i jeśli pójdziesz w tą stronę to polecam omijać Korga - konkurencja jest lepsza. Nie mówię tutaj koniecznie o Kurzweil'u (choć też produkują dobry sprzęt), ale jest Nord, jest Roland (choćby FP-90 czy RD800), a nawet nieszczęsna Yamaha (choć porównując do Norda to Yamahy bym nie wziął). Możliwości jest naprawdę wiele i to znacznie lepszych (i tańszych) niż Korg. Finalnie będzie można zawęzić poszukiwania do kilku modeli, które będziesz musiał ograć sam i sprawdzić który najbardziej Ci odpowiada. Podejrzewam, że koledzy forumowicze również pomogą i podpowiedzą z doświadczenia co warto, a czego nie
Ważne jest jednak to, żeby dokładnie określić co chcesz na tym instrumencie osiągnąć.