Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klawisz "masz i grasz" (dobre barwy) do ok. 16000zł
03.02.2017, 23:39, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.02.2017, 23:51 przez monoaudio.)
RE: Klawisz "masz i grasz" (dobre barwy) do ok. 16000zł
(31.01.2017, 16:07)Azzorek napisał(a): Ja napiszę taką rzecz.
Nie jestem muzykiem Pro. Od dziecka liczyła się dla mnie tylko jakość i klimatyczność brzmienia w muzyce. Dlatego wiele utworów nie brzmi tak jak powinna ponieważ grana jest w innym klimacie. Czasem ten klimat jest ciekawy i daje inne odczucie tego co znamy, czasem nie. W mojej ocenie należy zapomnieć o syntezatorach jako instrumentach do wszystkiego. Każdy silnik brzmieniowy, każda synteza jest inna i daje inne możliwości. Do tego dodajmy różne budowy przetworników analogowo-cyfrowych i różne rozwiązania, które stosują producenci. To wpływa na brzmienie danego syntezatora i jego "fajność" w naszych uszach.

Kurzweil PC3K8 jest dla mnie instrumentem przy którym wypoczywam. Jego brzmienie nie kreśli mi w głowie co mam robić, a raczej delikatnie "doradza". Inne syntezatory są bardziej ekspansywne w swoim brzmieniu i na starcie już sugerują mi co "popykać" (np. Roland JP-8000 jest m.in. właśnie takim instrumentem).
Mógłbym tutaj przyrównać syntezatory do ludzi i ich znaków zodiaku. Jedni są spokojni taktowni (ryba, rak), inni impulsywni (baran, lew), a jeszcze inni "wypośrodkowani" (np. panna, wodnik). Gdybym miał Kurzweila przyrównać do ludzi i znaków zodiaku, wybrałbym rybę. Jest jak cichy doradca, który podpowie, zasugeruje, ale nigdy narzuci.
Kwestia gustu i charakteru muzyka, jak będzie się komunikował z instrumentem.

Przepraszam za lekkiego off-topa i jakieś moje brednio-przemyślenia, ale może pomoże to Autorowi wątku w prawidłowym wyborze.

Pozdrawiam,

Azz
Świetnie ujęte. Nie ma instrumentów do wszystkiego, dlatego zaryzykowałbym stwierdzenie, że Kronos vs PC3K vs Forte, o których tutaj toczy się dyskusja to żadna konkurencja dla siebie. Dlaczego? Mimo, że Kronos i PC3K to stacje robocze - każda ma inny charakter i nadaje się do zupełnie innego typu muzyki. Korg nie zagra dobrze tam, gdzie Kurzweil i odwrotnie. Każdy klawisz ma swoje wady i zalety, ale najważniejsza sprawa to brzmienie, które jest sprawą subiektywną. Przykładowo:
- "Ktoś" może powiedzieć, że Kurzweil jest super, Korg jest be
- Drugi "ktoś" przyjdzie i powie, że Korg jest super, Kurzweil jest be

Kto ma rację? Wszyscy i nikt. Możemy wymienić jedynie swoje poglądy, subiektywne odczucie i tyle. Finalnie klawisz musi podpasować indywidualnie. Forte dla PC3K nie jest żadną konkurencją. To nadal jest (bardzo) zaawansowane stage piano i póki co nic nie wskazuje na to, żeby przez kilka lat cokolwiek się zmieniło w tej kwestii (chyba, że wejdzie nowy model, ale to zupełnie inna sprawa). To nadal jest inny typ instrumentu i oba są na swój sposób dobre, kwestia brzmienia (tutaj jest różnica) i potrzeb.

hammond - PC3 powinno brzmieć podobnie jak PC3K. Ja wspominałem o "mięsie", ale w kontekście funkcjonalności, nie brzmienia Tongue Chodziło o sekwencer, RIFF'y i kilka innych rzeczy. Jeśli chodzi o import z PC3K - jak wcześniej wspominałem, producent nie udostępnia pełnej biblioteki PC3K, żeby można było ją sobie zaimportować w Forte. Udostępnia jedynie wybrane barwy z PC3K, które zapewne sprawdzili, że działają OK i tyle. Takich barw jest może kilkadziesiąt, a PC3K ma ich ponad 1000 (licząc z Kore64 to ok. 2000) i tego nie przeskoczysz. Oczywiście - Forte ma swoje banki, ale mówimy tutaj o barwach pod kątem importu z PC3K. Jeśli chodzi o banki zewnętrzne - nie ma żadnej gwarancji, że będzie działać, bo nikt ich nie przetestował chyba, że te same banki producent udostępnia w formacie Forte. Całkowicie grząski teren dla Forte to K2 - w niektórych sytuacjach w pełni kompatybilny PC3K ma problem, a co dopiero Forte, który jest ledwo kompatybilny z PC3K nie wspominając o całej serii K.

konwalia5 - proponuję przejść się do sklepu, który ma na wystawie PC3K, Forte i Kronosa. Ograj wszystkie modele (nie patrząc na jakąkolwiek kompatybilność) i będzie Ci znacznie łatwiej Big Grin Nie rozpatruj Forte w kategoriach następcy dla PC3K, bo to nie nastąpi zbyt prędko, o ile w ogóle.

(03.02.2017, 20:38)konwalia5 napisał(a): Jeżeli się waham, to własnie wtedy, gdy pomyślę o rozwoju Forte. To nie jest tak jak mówi w/w sprzedający, że co chwila jest uaktualnienie. Nie rozumiem też ciągłej tajemnicy producenta i naszych domysłów "co to jeszcze nie będzie". To rodzi niepewność i na pewno nie pomaga w sprzedaży produktów Kurzweil.
To fakt, marketingowy bełkot. W kwestii sprzedaży Kurzweil'i - owszem, taki chaos nie pomaga, ale też nie szkodzi. Kto ma kupić taki klawisz (dosyć specyficzny na tle Roland'ów, Nord'ów, Korg'ów, Yamah, itd.) to i tak kupi. Jeżeli zależy Ci na prężnym rozwoju to... proponuję przeproszenie się z VST Wink Producent już zrobił swój produkt, który wydał jako stage piano i to jest produkt skończony. Mogą pojawiać się aktualizacje, ale to są już dodatki i one charakteru instrumentu w pięć minut nie zmienią. VST można aktualizować do woli, a jeśli coś przestanie działać to producent oprogramowania ma to gdzieś - musisz dokupić lepszy hardware. W przypadku klawisza, który sam w sobie jest hardware'm Kurzweil nie przelutuje nagle procesora czy jakiegokolwiek komponentu, bo ten może się okazać niezgodny z nową wersją OS'a. Po prostu musi działać i koniec, bo jeden producent odpowiada za wszystko.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Klawisz "masz i grasz" (dobre barwy) do ok. 16000zł - przez monoaudio - 03.02.2017, 23:39