Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosty syntezator do nauki i na scenę
01.04.2018, 16:52,
Prosty syntezator do nauki i na scenę
Witajcie,

jestem pianistą i aktualnie biorę udział praktycznie tylko w projektach akustycznych, tak też będzie i w najbliższym czasie. Czasem jednak zdarza się, że przydałoby mi się jakieś syntetyczne brzmienie jak lead, pad, czy jakieś dźwięki - efekty.
Aktualnie posiadam Korga SV - i zasadniczo nie potrzebuję nic więcej. Chciałbym jednak trochę dla zabawy i inspiracji nauczyć się grać na syntezatorze. Nie interesują mnie zanadto gotowe rozwiązania, chciałbym zrozumieć zasadę działania poszczególnych modulacji i efektów, tak, ażebym w pierwszej kolejności wiedział jaki efekt chcę uzyskać, a później dopiero kręcił suwakami i gałkami.

Wiem, że nie jest tu ceniona za bardzo Yamaha Reface CS - jednak miałem okazję ostatnio się nico tym instrumentem pobawić i wydaje mi się, że to jest instrument zbliżony do moich potrzeb. Stosunkowo prosty i przejrzysty. Fakt, mała klawiatura to trochę mankament, choć instrument zmieści się w plecaku na wycieczce do parku... Smile

Nie interesuje mnie granie na tym w mieszkaniu przy laptopie, to ma być (jak się nauczę oczywiście dobrze obsługiwać) na scenę (także bez laptopa, jestem sceptykiem takich rozwiązań Smile), w związku z czym im więcej "na wierzchu" instrumentu, tym lepiej (Korg SV jest pod tym względem idealny, 8 presetów i wszystko inne na panelu).

Co do budżetu myślę, że 2,500 w zupełności wystarczy na poszukiwany model, choć oczywiście nie mam nic przeciwko, jeśli uznacie, że instrument za 500 złotych spełni moje oczekiwania Smile
Nie jestem zaznajomiony zanadto z historią syntezatorów ani z literaturą obowiązkową nurtu. Najdalej w tę stronę moje ucho sięga do fusion, electric jazz i popu z lat 80/90, ale niezobowiązująco... Więc może nie będzie najlepszym rozwiązaniem kupowanie instrumentu, brzmienie którego jest kojarzone z poprzednią epoką?...

Będę wdzięczny za wszelkiego typu sugestie co do modelu,
pozdrawiam!

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Prosty syntezator do nauki i na scenę - przez SzymonW51 - 01.04.2018, 16:52