Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stage piano, z naciskiem na piano:)
13.01.2020, 17:34, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.01.2020, 17:41 przez matheoosh.)
Stage piano, z naciskiem na piano:)
Cześć,

Jakiś czas temu po zmianie miejsca zamieszkania musiałem oddać moje "służbowe" pianino, z którego korzystałem, teraz zostałem tylko z klawiaturą sterującą (novation impulse 61 przy okazji), która całkiem fajnie się sprawdza we współpracy z VST, ale zawsze była tylko dodatkiem do brzmień z gatunku "innych", tak więc muszę pianino uzupełnić. No i teraz dochodzimy do dylematu, jakich tutaj wiele, ale postanowiłem napisać, bo mam określone priorytety i z nadmiaru pomysłów pęka mi już głowa, stąd prośba o radę. Obecnie mieszkam w UK, ale to dla sprawy nie ma znaczenia, może poza tym, że raczej będę szukał na ebay zamiast allegroSmile.

Nie chcę wydawać zbyt wiele, a uwzględniając pełne spektrum możliwości finansowych nawet niewiele, 3000 PLN, max 5000 jeśli to naprawdę będzie tego warte. Moją pozycją wyjściową był jakiś używany Roland FP4, na którym grałem u przyjaciela i był zupełnie spoko. Nawiasem mówiąc on miał też Rolanda FP7, ale to już wyższy pułap, poza tym ciężko znaleźć coś używanego. Z FP4 też zresztą jest nie najlepiej, dlatego pomyślałem o nowszym FP30, który w zasadzie spełnia moje podstawowe wymagania z wyjątkiem jednego - tak u wielu denerwuje mnie istnienie jedynie wyjścia słuchawkowego. Parę lat używałem tę moją "służbową" Yamahę z tą samą przypadłością i zawsze towarzyszyła mi nutka wstydu, jak trzeba było informować technicznego jak może podpiąć instrumentSmile. Dlatego potem jedynie prosiłem o 2 Di-boxy, a swój kabel już woziłemSmile. Chyba wolę tego już uniknąć.

Cechy, na których mi zależy:
- najważniejsze to oczywiście klawiatura, która powinna być możliwie najwierniejsza fortepianowej, oczywiście uwzględniając realia związane z zakresem budżetowym
- nie potrzebuję 150 barw, wystarczy mi dobry fortepian, może Rhodes, ale bez ciśnienia, na pewno nie potrzebuję żadnych padów, perkusji etc, bo od tego mam laptopa z Abletonem
- to nieszczęsne złącze audio, wolałbym jednak teraz mieć normalne wyjścia, zrezygnuję z nich tylko jeśli naprawdę będzie warto
- głośniki: fajnie, jeśli by były, ale także bez ciśnienia
- w przypadku sprzętu z półki wspomnianego Rolanda FP-30 może to być sprzęt nowy, droższe musiałbym kupić używane.
- obecnie sprzętu używałbym tylko w domu, ale w pespektywie kilku-kilkunastu miesięcy mam zamiar wrócić na scenę, więc przyszłościowo chcę to traktować. Obracam się zwykle w gatunkach jazz, blues, gospel, jeśli to ma znaczenie dla doboru klawiaturySmile.

Cały czas więc moim podstawowym wyborem jest Roland FP-30. Zastanawiam się nad FP-60, ale tylko jeśli to będzie mocno uzasadnione, a co do tego mam wątpliwości. Klawiatura jest w zasadzie ta sama, a dopłacać kilka tysięcy tylko dlatego, żeby mieć efektywnie poprawne złącza audio i kilka mniej ważnych funkcji to chyba trochę przesada. Uważacie, że warto? To automatycznie oznaczałoby, że trochę dłużej czekałbym na zakup, musiałbym trochę oszczędzić jeszcze, ale teoretycznie do zrobienia, jeśli to będzie uzasadnione. A może pójść w ogóle w inną stronę, nie wiem może Kawai ES110? Yamaha P-125? Zawsze byłem bardziej yamahowy, ale właśnie dzięki mojemu przyjacielowi chyba się przekonałem do Rolanda, chyba faktycznie brzmienie Yamahy jest bardziej sterylne i przez to chyba nienaturalne jak wiele osób twierdzi.

W ostateczności rozważam opcję kupna dobrej klawiatury sterującej MIDI (może SL STudio 88 albo SL88 Grand) i używania jej z wtyczką VST, ale to tylko w przypadku, gdyby to zapewniało jakość samej klawiatury zupełnie z innej półki, wolałbym jednak piano mieć w formie bardziej fizycznejSmile.

Przepraszam za pewnie zbyt długi post i z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Pewnie część z Was podobne dylematy już przeżywała i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrowienia!

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Stage piano, z naciskiem na piano:) - przez matheoosh - 13.01.2020, 17:34