Prośba o poradę - syntezator
|
17.02.2024, 16:21,
|
||||
|
Prośba o poradę - syntezator
Witajcie.
Z racji tego że jestem nowy, chciałem się serdecznie przywitać ![]() Piszę z prośbą o poradę dotyczącą wyboru syntezatora. Jestem osobą dość doświadczoną, przeszedłem już w życiu przez kilkanaście syntezatorów. Od lat gram w zespołach, czasami gram koncerty. Potrzebuje opcji raczej budżetowej jako główny syntezator do grania live oraz na próbach. Bazowo opieram się na tworzeniu w DAW i to jest moje główne narzędzie, laptop i kontroler. Syntezator byłby dodatkiem do dogrywania głównie pianin, rhodesow, synthpadow, brzmień ambientowych, arpeggio. Chodzi raczej o oszczędne granie. Większość życia grałem na Korgach, także na dwóch Yamahach, także do brzmienia Korga mi najbliżej. Zależy mi żeby klawisz był lekki, najlepiej stosunkowo niewielkich rozmiarów, 5 lub 4 oktawy oraz dość "młody". Musi posiadać także opcje pełnej edycji z poziomu klawisza. Z tego co wpadło mi w oko: Korg Kross, Yamaha MX49 / 61... Bardzo dziękuję za sugestie ![]() |
|||
17.02.2024, 21:17,
|
||||
|
RE: Prośba o poradę - syntezator
Yamaha MODX6 (lub MODX6+)
Roland Fantom 06
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 13 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 14 Collector's Edition, Arturia V Collection X + Pigments 5, Korg Collection 5,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
18.02.2024, 21:03,
|
||||
|
Witaj.
Korg Kross to workstation, zapłaciłbyś za funkcje których byś nie używał, jak sekwencer. Yamaha MX jest nie wielka i lekka, ma już swoje lata ale jak dotąd nie powstał jeszcze następca. Z lekkich, niewielkich jest jeszcze Roland Juno Ds61. Od Korga ciekawy jest Wavestate, dużo klimatycznych brzmień synth pad, arpeggiator, piana też tam znajdziesz, ale tylko 3 oktawy. |
|||
19.02.2024, 07:02,
|
||||
|
Dzięki za pomoc. Myślałem o Yamasze V2, model nieco nowszy. Generalnie masz może doświadczenie czy brzmieniowo do Korga ma podejście jeśli chodzi o ogólne brzmienie i opcje edycji? Na pewno mały ekran na minus... Opcje edycji są dla mnie istotne ponieważ w moim Rolandzie Juno Di mogłem edytować tylko kilka funkcji z pozycji instrumentu, a resztę tylko na PC, co mi się nie podoba. Zależy mi na pianinach i chyba najbardziej brzmieniach ciepłych ambientowych, synthowych. Na YT nie znalazłem za dużo demo z tym zakresem barw...
|
|||
19.02.2024, 10:16,
|
||||
|
Zobacz czy KROME już w atrakcyjnej cenie nie dostaniesz.
Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150 vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
|
|||
19.02.2024, 11:26,
|
||||
|
W wersji V2 nie wiele się zmieniło, zestaw próbek pozostał te sam. Jeśli chcesz większe możliwości edycyjne i świetne brzmienia z każdej kategorii to najlepszym wyborem jest proponowana przez Bestspeca Modx. Jednak to już większy rozmiarowo instrument, przede wszystkim na głębokość a Ty chyba chcesz coś niewielkiego. Korg Kross 2 akustycznie brzmi słabo (brzmienia instrumentów akustycznych) ale ma fajne brzmienia syntetyczne, mały wyświetlacz utrudnia edycję, dużo trzeba grzebać w menu. Wavestate jest takim ambientowym instrumentem z wielowarstwowymi brzmieniami, na przykład piano +motion pad + strings + choir i to wszystko przenika się nawzajem, podgłaśniają i wyciszają poszczególne składowe.
Brzmieniowo myślę że bardzo by ci przypadł do gustu Kurzweil, niestety brak w ofercie niewielkich poręcznych wersji. Przemyśl czy miałbyś gdzie postawić tą Yamahę MODX, w niej znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, każde brzmienie i pełną edycję. |
|||
20.02.2024, 08:28,
|
||||
|
Właśnie dlatego gabaryt jest dla mnie ważny ponieważ mam mało miejsca na salce, a klawisz ma być tylko swego rodzaju uzupełnieniem o piano i pady. Głównie do występów live. Kross mnie bardzo kusi, bo jest lekki i nie zabiera miejsca, MX podobnie. MODX to już kawałek instrumentu gabarytowo...
Do tej pory ładnie służył mi Korg TR61. Zapytam jeszcze czy np. Korg X50, PS60 lub np. MicroX z klawiaturą sterującą byłby jakaś opcja według Was? |
|||
20.02.2024, 15:43,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2024, 15:47 przez Valtari.)
|
||||
|
X50 i Ps60 to już emeryci, trzeba dobrze sprawdzić przed zakupem. Kross 2 ma pewną możliwość, która bardzo się przydaje podczas gdy na żywo. Otóż posiada 16 padów, do których możemy przypisać brzmienia i tymi padami potem je zmieniać, więc nie trzeba będzie szukać, przewijać listy brzmień.
Zobacz na tym filmie od 5.15 min jak to wygląda w praktyce. https://youtu.be/Vb_AMb1Uc5g?si=EQb1Ca-_sO3ElWq3 |
|||
20.02.2024, 15:58,
|
||||
|
a Roland Fa06?
Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150 vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
|
|||
20.02.2024, 16:04,
|
||||
|
Fa06, Krome, Modx za duże.
|
|||
20.02.2024, 18:33,
|
||||
|
No nic chyba zapoluje ostatecznie na Krossa2, myślę że to będzie dobry wybór
![]() W tej kwestii bardzo rozczarował mnie Roland Juno Di ![]() |
|||
20.02.2024, 19:52,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2024, 19:54 przez Valtari.)
|
||||
|
Kross2 jest lżejszy od "jedynki" i ma większą polifonię. Niektóre brzmienia Combi są tak złożone że te 120 głosów się przyda, zamiast 80. Yamaha Mx też ma fajne brzmienia, te łączone z trybu Perform. Przy wyborze Mx postawiłbym na wersję z 49 klawiszami. Trochę przesadziła Yamaha ze zbyt słabą sztywnością obudowy i wersja 61 potrafi się uginać przy mocno ekspresyjnym graniu.
Swoją drogą oba instrumenty powinny już być dawno zastąpione nowymi modelami. Yamaha Mx ma próbki z Motifa Xs. U Korga wypadałoby nie tylko uaktualnić Krossa ale też Krome. Niestety cykl życia danego modelu, to często 8 lat. Dla smarfonów to by była cała epoka i zupełna zmiana technologii. |
|||
21.02.2024, 00:32,
|
||||
|
Dokładnie tak
![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|