Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prośba o poradę - syntezator
17.02.2024, 16:21,
Prośba o poradę - syntezator
Witajcie.

Z racji tego że jestem nowy, chciałem się serdecznie przywitać  Shy
Piszę z prośbą o poradę dotyczącą wyboru syntezatora. Jestem osobą dość doświadczoną, przeszedłem już w życiu przez kilkanaście syntezatorów. Od lat gram w zespołach, czasami gram koncerty. 
Potrzebuje opcji raczej budżetowej jako główny syntezator do grania live oraz na próbach. Bazowo opieram się na tworzeniu w DAW i to jest moje główne narzędzie, laptop i kontroler. Syntezator byłby dodatkiem do dogrywania głównie pianin, rhodesow, synthpadow, brzmień ambientowych, arpeggio. Chodzi raczej o oszczędne granie. Większość życia grałem na Korgach, także na dwóch Yamahach, także do brzmienia Korga mi najbliżej.

Zależy mi żeby klawisz był lekki,  najlepiej stosunkowo niewielkich rozmiarów, 5 lub 4 oktawy oraz dość "młody". Musi posiadać także opcje pełnej edycji z poziomu klawisza.
Z tego co wpadło mi w oko: Korg Kross, Yamaha MX49 / 61...

Bardzo dziękuję za sugestie  Shy

Odpowiedz
17.02.2024, 21:17,
RE: Prośba o poradę - syntezator
Yamaha MODX6 (lub MODX6+)
Roland Fantom 06

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad Pro, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 12 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 13 Ultimate, Arturia V Collection 9 + Pigments 3.5, Korg Collection 3,IK Multimedia: Sample Tank 4 MAX, Syntronik 2 Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 4 i inne...
Odpowiedz
18.02.2024, 21:03,
Witaj.
Korg Kross to workstation, zapłaciłbyś za funkcje których byś nie używał, jak sekwencer. Yamaha MX jest nie wielka i lekka, ma już swoje lata ale jak dotąd nie powstał jeszcze następca. Z lekkich, niewielkich jest jeszcze Roland Juno Ds61. Od Korga ciekawy jest Wavestate, dużo klimatycznych brzmień synth pad, arpeggiator, piana też tam znajdziesz, ale tylko 3 oktawy.

Odpowiedz
19.02.2024, 07:02,
Dzięki za pomoc. Myślałem o Yamasze V2, model nieco nowszy. Generalnie masz może doświadczenie czy brzmieniowo do Korga ma podejście jeśli chodzi o ogólne brzmienie i opcje edycji? Na pewno mały ekran na minus... Opcje edycji są dla mnie istotne ponieważ w moim Rolandzie Juno Di mogłem edytować tylko kilka funkcji z pozycji instrumentu, a resztę tylko na PC, co mi się nie podoba. Zależy mi na pianinach i chyba najbardziej brzmieniach ciepłych ambientowych, synthowych. Na YT nie znalazłem za dużo demo z tym zakresem barw...

Odpowiedz
19.02.2024, 10:16,
Zobacz czy KROME już w atrakcyjnej cenie nie dostaniesz.

Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150  vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
Odpowiedz
19.02.2024, 11:26,
W wersji V2 nie wiele się zmieniło, zestaw próbek pozostał te sam. Jeśli chcesz większe możliwości edycyjne i świetne brzmienia z każdej kategorii to najlepszym wyborem jest proponowana przez Bestspeca Modx. Jednak to już większy rozmiarowo instrument, przede wszystkim na głębokość a Ty chyba chcesz coś niewielkiego. Korg Kross 2 akustycznie brzmi słabo (brzmienia instrumentów akustycznych) ale ma fajne brzmienia syntetyczne, mały wyświetlacz utrudnia edycję, dużo trzeba grzebać w menu. Wavestate jest takim ambientowym instrumentem z wielowarstwowymi brzmieniami, na przykład piano +motion pad + strings + choir i to wszystko przenika się nawzajem, podgłaśniają i wyciszają poszczególne składowe.
Brzmieniowo myślę że bardzo by ci przypadł do gustu Kurzweil, niestety brak w ofercie niewielkich poręcznych wersji. Przemyśl czy miałbyś gdzie postawić tą Yamahę MODX, w niej znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, każde brzmienie i pełną edycję.

Odpowiedz
20.02.2024, 08:28,
Właśnie dlatego gabaryt jest dla mnie ważny ponieważ mam mało miejsca na salce, a klawisz ma być tylko swego rodzaju uzupełnieniem o piano i pady. Głównie do występów live. Kross mnie bardzo kusi, bo jest lekki i nie zabiera miejsca, MX podobnie. MODX to już kawałek instrumentu gabarytowo...
Do tej pory ładnie służył mi Korg TR61.
Zapytam jeszcze czy np. Korg X50, PS60 lub np. MicroX z klawiaturą sterującą byłby jakaś opcja według Was?

Odpowiedz
20.02.2024, 15:43, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2024, 15:47 przez Valtari.)
X50 i Ps60 to już emeryci, trzeba dobrze sprawdzić przed zakupem. Kross 2 ma pewną możliwość, która bardzo się przydaje podczas gdy na żywo. Otóż posiada 16 padów, do których możemy przypisać brzmienia i tymi padami potem je zmieniać, więc nie trzeba będzie szukać, przewijać listy brzmień.
Zobacz na tym filmie od 5.15 min jak to wygląda w praktyce.

https://youtu.be/Vb_AMb1Uc5g?si=EQb1Ca-_sO3ElWq3

Odpowiedz
20.02.2024, 15:58,
a Roland Fa06?

Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150  vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
Odpowiedz
20.02.2024, 16:04,
Fa06, Krome, Modx za duże.

Odpowiedz
20.02.2024, 18:33,
No nic chyba zapoluje ostatecznie na Krossa2, myślę że to będzie dobry wybór Smile Kross 1 chyba ma niestety dość poważne ograniczenie, że nie posiada pokręteł, żeby np kontrolować np. cutoff... MX też wydaje mi się że brzmieniowo sprosta, lecz nie wiem czy posiada na tyle fajne dość głębokie pady, synthy jak Korg.
W tej kwestii bardzo rozczarował mnie Roland Juno Di Smile

Odpowiedz
20.02.2024, 19:52, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2024, 19:54 przez Valtari.)
Kross2 jest lżejszy od "jedynki" i ma większą polifonię. Niektóre brzmienia Combi są tak złożone że te 120 głosów się przyda, zamiast 80. Yamaha Mx też ma fajne brzmienia, te łączone z trybu Perform. Przy wyborze Mx postawiłbym na wersję z 49 klawiszami. Trochę przesadziła Yamaha ze zbyt słabą sztywnością obudowy i wersja 61 potrafi się uginać przy mocno ekspresyjnym graniu.
Swoją drogą oba instrumenty powinny już być dawno zastąpione nowymi modelami. Yamaha Mx ma próbki z Motifa Xs. U Korga wypadałoby nie tylko uaktualnić Krossa ale też Krome. Niestety cykl życia danego modelu, to często 8 lat. Dla smarfonów to by była cała epoka i zupełna zmiana technologii.

Odpowiedz
21.02.2024, 00:32,
Dokładnie tak Smile jeszcze raz dzięki za rady i działam w temacie.

Odpowiedz